Пятниця, 19 Квітня
Головна Медіапростір ТЕРМОЗАХИСТ МЕДІЙНИКІВ. У ЧОМУ СУТЬ

ТЕРМОЗАХИСТ МЕДІЙНИКІВ. У ЧОМУ СУТЬ

962

Класична термобілизна з'явилася відносно недавно. Її мало використовують у повсякденному житті та помилково вважають, що вона зігріває. Для медійників вона незамінна особливо за холодної пори року, коли доводиться довго перебувати на вулиці без руху. Саме тому важливо знати основні правила її добору, носіння та що від неї очікувати.

По-перше, це натільна білизна, яка сконструйована так, щоб максимально облягати тіло, але не сковувати рухів. Швів майже немає, і вони пласкі. Це зроблено для того, щоб запобігти натиранню шкіри під час інтенсивних рухів. 

По-друге, термобілизна не гріє, а працює так, що відводить вологу від тіла, внаслідок чого знижується втрата тепла.

Як це працює. У русі людина пітніє, і, якщо неправильно вибрати одяг, піт залишається на шкірі й закупорює пори, порушуючи тепловий баланс організму. Вологий одяг стає важким, прилипає до тіла, сковує рухи та охолоджує організм.  

Термобілизна ж відводить вологу, зберігає корисне тепло та вентилює. Зазвичай вона вироблена із синтетичних матеріалів – поліестеру, поліпропілену, поліаміду, полартеку тощо, адже саме синтетика відводить вологу і є довговічнішою. Додавання вовни, бавовни або інших ниток розширює спектр застосування термобілизни й допомагає їй утримувати тепло.

Як правильно вибрати термобілизну

Є декілька видів термобілизни, і потрібно добирати комплект до умов, у яких ви працюватимете. 

Потрібно відповісти на питання:

  • У яких умовах використовуватиметься термобілизна? (Під час постійного руху, в статиці, чи використовуватиметься бронезахист тощо.) 
  • За яких температур потрібна термобілизна? (Перебування тільки на відкритому повітрі чи й у приміщенні, як довго доведеться перебувати на холоді тощо.) 

 

Зверніть увагу, що термобілизна може мати антибактеріальні властивості. Саме така стане в пригоді, коли медійники працюють у польових умовах, де не завжди є можливість помитися. У такій термобілизні є нитки срібла: вони й забезпечують відсутність неприємного запаху.

Термобілизна з додаванням вовни є найтеплішою.

Купуючи термобілизну, звертайте увагу на позначки, припустимі температури та інші особливості. Вони й допоможуть обрати найоптимальнішу. 

Приклади торговельних марок, які виготовляють термобілизну: X-Bionic, Craft, Marmot, Accapi, Patagonia, Acteryx, Odlo, Sivera, Icebreaker, The North Face, Trespass, Under Armour тощо.

Шкарпетки

Найкращим варіантом для медійників будуть трекінгові шкарпетки (або термошкарпетки). Трекінгові шкарпетки – це вид термобілизни, вони є важливою частиною базового шару одягу, який безпосередньо прилягає до шкіри й дозволяє їй “дихати”, одночасно відводячи зайву вологу.

Термошкарпетки ущільнені в ділянках ступні, п’яти, носка та підйому. Вони довговічніші та не сповзають. Трекінгові шкарпетки дозволяють контролювати температуру ніг, зменшувати тертя під час ходіння і не вбирають запаху.

Якщо взуття має мембрану, то її правильне функціонування можливе тільки в поєднанні з такими шкарпетками.

Але, якщо навіть використовувати звичайні черевики або кросівки, також можна відчути переваги термошкарпеток. 

Основні вимоги до трекінгових шкарпеток:

  • зручність;
  • повна відповідність розміру ноги;
  • відмінне відведення вологи;
  • відповідність погодним умовам;
  • відповідність виду занять;
  • шви тільки із зовнішнього боку;
  • ідеальна анатомічна форма (з позначками “правий”, “лівий”).


Види термошкарпеток:

Не існує універсальних шкарпеток на всі випадки життя. Необхідно мати декілька різних пар залежно від того, де вони використовуватимуться, та виду активності (подорожі, гірські походи, повсякденні тощо).

Матеріали термошкарпеток дуже схожі на матеріали термобілизни.

Залежно від призначення термошкарпетки найчастіше складаються з комбінації кількох матеріалів, які виконують різні завдання: обігрів, відведення вологи, забезпечення міцності й м’якості. Так само бувають матеріали, що забезпечують антибактеріальний захист і усунення неприємного запаху. Взимку найпопулярнішими є термошкарпетки із шерстю овець породи меріно (Merino wool). Вони мають антибактеріальні властивості, непогано відводять вологу і водночас утримують тепло. Шкарпетки з Primaloft мають прекрасні термовластивості, які застосовуються в складних умовах. У літню пору основний матеріал для трекінгових шкарпеток – CoolMax. Це волокно, що має порожнисту структуру і чудово відводить вологу, що дозволяє ногам залишатися сухими.

На етикетках можна побачити такі написи: Outlast (регуляція температури), Coolmax (виводить вологу, швидко сохне, охолоджує тіло), Lycra (еластичність і комфорт), Cordura (міцність), Kevlar (міцність і ефективний захист щиколотки від пошкоджень), Thermolite (зберігає тепло тіла), Polycolon (виводить вологу, швидко сохне, захищає від бактерій), Modal (синтетичний аналог шовку, комфорт), різні види Polartec (збереження тепла, відведення вологи, комфорт, швидко сохнуть), Elastan, Poliamide, Polyster і натуральні волокна – Merino wool, Lama wool, RHOVYL’Coton і RHOVYL’Laine, White cotton.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Невичерпне джерело
  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті

Персони

“Я цього хочу. Значить, це буде”.
Тетяна Куліковська