Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Україна опустилася в Індексі свободи преси

Україна опустилася в Індексі свободи преси

9326

Тільки 12 з 180 країн Індексу надають сприятливе середовище для роботи журналістів. Україна втратила одне місце в рейтингу Репортерів без кордонів.
За підсумками 2020 року Україна опустилася на один пункт і зайняла 97 місце в Індексі свободи преси, йдеться в звіті Репортерів без кордонів у вівторок, 20 квітня.

Торік Індекс України склав 32,52, що краще на 0,44 бала, ніж роком раніше.

"Медіаландшафт в Україні дуже різноманітний, і влада підтримала низку реформ, починаючи з 2014 року, зокрема, прийняла закон про розкриття власників ЗМІ. Втім, ці позитивні зрушення тендітні", - йдеться в звіті.

Зазначається, що пандемія коронавірусу не привела до припинення погроз і нападів на журналістів і використовувалася місцевою владою як привід для ще більшого обмеження доступу до інформації.

"Стурбованість як і раніше зосереджена на маніпуляціях з новинами, порушеннях конфіденційності джерел, кібератаках і ексцесах в боротьбі з фейковими новинами", - йдеться в повідомленні.

Росія втратила за рік одну позицію і зайняла 150-е місце в рейтингу. Білорусь займає 158 місце і є найбільш невільною країною Європи для журналістів.

"Білорусь - найнебезпечніша країна в Європі для співробітників ЗМІ. Критично налаштовані журналісти і блогери потерпають від погроз, насильства, а також арештів. Є випадки відключення інтернету, блокування провідних новинних сайтів. Друковані ЗМІ зазнають цензури, а доступ до інформації обмежений. Після спірних президентських виборів в серпні 2020 року відносно незалежні ЗМІ зазнали переслідувань з боку правоохоронних органів, які намагаються не допустити висвітлення масових вуличних протестів", - йдеться в звіті.

У першу десятку Індексу свободи слова увійшли Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія, Коста-Ріка, Нідерланди, Ямайка, Нова Зеландія, Португалія і Швейцарія.

Норвегія займає перше місце вже п'ятий рік поспіль, незважаючи на те, що її ЗМІ підкреслюють відсутність доступу до суспільної інформації про пандемію.

У цілому Репортери без кордонів зазначають, що журналістика повністю або частково заблокована в 73% країн, в яких організація проводить моніторинг свободи слова.

Всесвітній індекс свободи преси, який щорічно проводить оцінку стану свободи преси в 180 країнах і територіях, показує, що робота журналістів серйозно ускладнена в 73 з 180 країн, внесених в рейтинг, і обмежена ще в 59 країнах, тобто всього в 73% країн.

Тільки 12 з 180 країн Індексу надають сприятливе середовище для роботи журналістів. Торік таких країн було 13. З їхнього переліку вийшла Німеччина, де десятки журналістів "зазнали нападу з боку прихильників екстремістів і прихильників теорії змови під час акцій протесту проти обмежень пандемії". Проте ситуація в Німеччині відзначена як "досить хороша", як і в США.

Серед країн з найгіршими умовами для ЗМІ залишається Китай (177-е місце), який "продовжує доводити цензуру, стеження і пропаганду в інтернеті до безпрецедентного рівня". Слідом ідуть Туркменістан, Північна Корея та Еритрея. Організація вказує, що ці країни зберігають абсолютний контроль над усіма новинами та інформацією.

 

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів на п'ять років санкції проти нардепа Тараса Козака і трьох ТБ-каналів - 112 Україна, ZIK і NewsOne.

У свою чергу телеканали, які потрапили під санкції, вважають це рішення "політичною розправою" і подали позови до Верховного суду.

Ці дані повинні вплинути на місце України в Індексі свободи преси за підсумками 2021 року.

Корреспондент.нет

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 На холодну голову
  • 07:35 Shift: життя у цифрі
  • 07:45 Телемагазин

Персони

"Від життя ви отримуєте тільки те, що просите. Не бійтеся просити більше"
Вікторія Резун