Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Як організувати політичні дебати на регіональному рівні

Як організувати політичні дебати на регіональному рівні

1200

Політичні дебати − це формат, який передбачає, що медіа надає кандидатам майданчик, де вони можуть краще розповісти про власну передвиборчу програму. Під час дебатів кандидати дискутують з опонентами й відповідають на питання аудиторії.
Цей текст відповідає на питання, чи складно організувати дебати, чому такий формат може бути цікавим для аудиторії та від чого залежить успішність процесу.


6262.com.ua − медіа зі Слов’янська. Минулого року за партнерської підтримки Media Development Foundation команда цього видання вперше організувала політичні дебати для кандидатів у депутати, які транслювалися у Facebook та на YouTube. Цього року дебати планують провести також для кандидатів у мери. Головний редактор Валерій Гармаш розповів, що такий формат дозволяє за короткий термін пояснити все, що відбувається на виборах, а також порівняти кандидатів: десь впевнитись у своїй думці, а десь, навпаки, змінити її.

«Дуже великим викликом під час організації дебатів було просто те, що ми робили це вперше. Тоді ніхто не розумів, як це буде відбуватися. І тому з 11 кандидатів, яких ми запросили, прийшли лише троє. Ще шестеро відмовилися у день проведення дебатів через дуже щільний графік,» − пригадує головний редактор . − «Тоді ми кликали кандидатів за 10 днів. Тепер − за 3 тижні, бо так є більша ймовірність, що вони прийдуть. Також цього разу ми хочемо отримати офіційне підтвердження про присутність».

Валерій також пояснює, що запрошення надсилають усім кандидатам, щоб уможливити чесне спілкування з аудиторією. Крім того, будь-хто охочий може прийти на дебати, попередньо заповнивши анкету на сторінці 6262.com.ua у Facebook. Звісно, з урахуванням правил карантину.

Дебати, організовані виданням 6262.com.ua. Джерело: MDF
Один з плюсів проведення політичних дебатів для медіа − це можливість отримати трафік. Але також це й можливість показати власну позицію, вважає Валерій.

«Успішність дебатів великою мірою залежить від того, наскільки цікаві кандидати на них прийдуть. Цікаві − ті, які мають більше шансів виграти на виборах. Якщо їх не буде, тоді нічого дивитися», − каже Валерій. Він також додає, що для когось з кандидатів прийти на політичні дебати означає зайвий раз пропіаритись, а для когось − зробити собі антирекламу. 

«Цього разу труднощі з дебатами можуть виникнути через те, що будуть присутні дуже одіозні особистості. У нас буде 6 кандидатів від Опоблоку, від Слуги народу, самовисуванці. Буде цікаво подивитися, як відбуватиметься другий тур, бо кожен кандидат перетягуватиме ковдру на себе». 

Дебати, організовані виданням 6262.com.ua. Джерело: MDF
Самі дебати були поділені на 2 модулі, під час яких кандидати відповідали на питання від модератора, своїх опонентів та аудиторії. 

«Протягом перших 15 хвилин я розповів, на що може впливати людина, яка йде на посаду мера. Завдяки цьому відсікається багато популізму», − каже Антон Євтушок, модератор минулорічних дебатів у Слов’янську.

Антон зацікавився дебатами випадково, коли в університеті не на ту адресу надіслали лист з  оголошенням про набір на дебати. Нині він вже більше 6 років є членом Федерації дебатів України [всеукраїнська молодіжна громадська організація, яка популяризує інтелектуальну гру в дебати]. За цей час Антон сотні разів грав як учасник, а останні 2 роки його визнають найкращим суддею Федерації. Суть гри в дебати полягає у тому, що одна команда доводить якусь тезу, а інша намагається опонувати й спростовувати аргументи чужої команди. Найцікавіше те, що за правилами гравці не можуть обирати позицію, за яку вони гратимуть.

«Зараз у дебати грає близько 5 тисяч людей по всій Україні. Це переважно студенти, але є й старші гравці. Найсильніші дебатери − це університетські клуби Харкова та Дніпра. Мої перші дебати були дуже погані. Там була тема про те, що «90-60-90» − це ідеал. Це було тупо, бо ми грали за те, що це так, а проти нас грали люди на емоціях» – розповідає Антон. – « У класичних дебатах ти не вибираєш позицію, а тому часто граєш проти ідей, які для тебе дуже близькі. Наприклад, ти можеш бути переконаним в недопустимості абортів, але можеш грати за те, що це абсолютно нормально. Так, ти граєш проти себе у своїй голові і стаєш менш консервативним, можеш думати вільніше». 

Модератор передбачає, що у дебатах на посаду мера буде багато контроверсійних моментів, бо є питання, на які у кандидатів можуть бути різні погляди.

«Мій головний інтерес як модератора − щоб дискусія була конструктивною. Це не будуть дебати, як у Байдена і Трампа, коли вони перейшли на особистості».


«Дуже б хотілося, щоб дебати, які відбудуться між кандидатами у мери, трішки допомогли людям ухвалити рішення: а за кого ж треба голосувати?» – додає модератор.

Антон пояснює, що перед дебатами модератор має проглянути політичні програми кандидатів. Готуватися допомагають і місцеві журналісти, які вводять модератора у контекст і діляться корисною інформацією про учасників. Чим більше модератор знає про поведінку кандидатів та їхні можливі реакції на певні питання, тим краще. 

Дебати, організовані виданням 6262.com.ua. Джерело: MDF
«На етапі підготовки я щонайменше знайомлюся з програмами кандидатів, але інколи цього теж може бути замало. Був випадок, коли кандидат прийшов на дебати, але зовсім не знав своєї програми, бо він її не писав, а взяв чужу і просто додав до неї кілька абзаців. Я питав його по програмі, а він говорив про такі речі, яких там зовсім не було. А під час перерви підійшов до мене і просто напряму розповів, що списав програму. У мене був культурний шок. Але такі кандидати теж бувають. Їм дали якісь ключові меседжі, які вони повинні передати аудиторії, а вони так і не в курсі, що у них в програмі написано про ще безліч інших речей», − розповідає Антон. 

Модератор має знати контекст і програми кандидатів ще й для того, щоб розуміти, наскільки він може бути агресивним під час дебатів. Наприклад, чи допустимим буде вимкнути мікрофон у кандидата, який переходить на особистості або висловлює популістичні гасла. У той же час модератор має залишатися об’єктивним і однаково ставитись до всіх учасників дебатів.

Суб’єктивне ставлення модератора до когось із кандидатів − це максимально недопустима річ. «Дуже важливо залишитися в межах питання “Чому людина хоче бути народним депутатом?”, а не “Чому вона представляє ту чи іншу партію?” Модератор просто має бути за адекватність. Тому навіть якщо на дебати прийдуть люди від дуже суперечливого кандидата, але вони будуть адекватні, я, як модератор, розумію, що вони теж мають шанс» – пояснює він.

Три головні риси хорошого модератора? Об’єктивність, вміння швидко реагувати в стресових ситуаціях і нетоксичність.


«Щодо останнього − цим грішить багато модераторів. Це демонстрація постійної зверхності над людьми, з якими ти працюєш. Модератор локального рівня не може собі цього дозволити», − каже Антон. 

«Іти на посаду мера на регіональному рівні − це хороший крок, навіть якщо у тебе немає жодних шансів виграти. Як мінімум, це дешевий і ефективний хід розкрутки власного бренду, можливість підняти свій рейтинг впізнаваності, щоб потім було легше зайняти «тепленьке місцечко».

Отже, під час підготовки до дебатів треба:


– завчасно (що раніше – то краще) розіслати запрошення усім кандидатам і отримати від них відповідь (позитивну чи негативну, головне − її отримати, щоб знати до чого готуватися);

– ввести модератора в загальний контекст і розповісти про нюанси, які можуть «тригерити» когось із кандидатів;

– домовитися про місце для проведення дебатів, де можна буде безпечно зібрати кандидатів та глядачів;

– упевнитись, що на локації є хороший інтернет і не виникне перебоїв з прямою трансляцією на ваші сторінки у Facebook та YouTube;

– розпланувати трансляцію дебатів на сторінки в соцмережах, продумати скільки технічного обладнання для цього потрібно та яке;

– розпланувати дистрибуцію цього контенту серед аудиторії – більше про це можна прочитати тут.

The lede

Наживо

Ефір

  • 01:10 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Не бійся бути тим, хто ти є насправді"
Юлія Токарук