Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Топ-10 мультфільмів, народжених фестивалем «Крок»

Топ-10 мультфільмів, народжених фестивалем «Крок»

1015

Буває, що просто заглянеш в календар, а виявляється, що цей день особливий. Наприклад, сьогодні, 17 жовтня, в далекому 1989 році був створений анімаційний фестиваль «Крок», який подарував світові безліч прекрасних мультфільмів. І з такого приводу я вирішила згадати десять значущих анімаційних стрічок, створених в Україні в період незалежності.

«Енеїда»
Режисер: Володимир Дахно

Рік: 1991

Картина знімалася постановником легендарних «Козаків» на «Укранімафільмі» на замовлення «Союзтелефільм». Але оскільки роботу було завершено вже після розпаду СРСР, екранізація першого твору нової української літератури стала останнім українським мультфільмом радянського періоду і першим повнометражним мультфільмом, створеним в незалежній Україні.

«Остання дружина Синьої Бороди»
Режисер: Олександр Бубнов

Рік: 1993

Мультфільм – історія про непрості подружніх взаєминах Синьої Бороди і горгони Медузи. При всій комедійності цього сімейного хоррора його автори знайомлять глядача з образами і сюжетами готичних жахів і давньогрецької міфології.

«Йшов трамвай дев'ятий номер»
Режисер: Степан Коваль

Рік: 2002

Картина отримала Гран-прі фестивалю «Крок» і «Срібного ведмедя» Берлінського МКФ. Цей мультфільм – кумедна сатира на становище людей в громадському транспорті в годину пік. Однак миті душевної теплоти і взаємного співчуття дозволяють сподіватися, що трамвай зрештою вибереться на вірний маршрут.

«Засипле сніг дороги...»
Режисер: Євген Сивоконь

Рік: 2004

Картини щасливого сімейного свята, спілкування з сердитою бабусею, чия буркотлива лайка швидше спантеличує, ніж лякає хлопчика і його цуценя (цей швидкоплинний конфлікт виявляється, ймовірно, останнім спогадом про цю жінку, коли давно вже немає ні її самої, ні її цуценяти), війна, що з'являється в дитячій уяві вороною, яка клює людей, що розбігаються, і залишає на снігу сліди у вигляді протитанкових їжаків – фантазії і реальність далекого минулого неможливо розрізнити.

«П'єса для трьох акторів»
Режисер: Олександр Шмигун

Рік: 2004

Сьогодні картина здається особливо актуальною. Це історія про нерозлучних друзів, яких з професійною безпристрасністю підбурює невидимий ляльковод. Особливу гіркоту надає оманливо щасливий фінал: ми розуміємо, що помирившихся товаришів наступного дня можна буде з колишньою легкістю перетворити на ворогів в ідеологічних баталіях або ж на справжньому полі бою.

«Українська література: Посібник для мудаків»
Режисери: Анатолій Лавренишин і Дмитро Коломойцев

Рік: 2010

У найбільш скандальній новелі альманаху «Мудаки. Арабески» під бадьорий спів Михайла Поплавського портрети вітчизняних класиків зі шкільного підручника стають жертвами художніх нахилів школярів.

«Царевич і таємниця чарівної жабки»
Режисер: Наталя Скрябіна

Рік: 2010

Надзвичайно цікавий і при цьому глибоко драматичний анімаційний коктейль з народних казок про молоду людину з сільської глушини, повної сил і честолюбних прагнень, мрій про великі битви і велику любов. Але, незважаючи на всю героїчну рішучість, його пригоди виявляються витриманими в жанрі комедії, а не билини.

На окрему увагу заслуговує чудовий саундтрек.

«Всередині»
Режисер: Олена Потьомкіна

Рік: 2010

Прекрасне оповідання про людей-шафи, що ховають за закритими дверима (подібно кожному з нас) предмети, які визначають їх особу.

«Карпатський реп»
Режисер: Олександр Даниленко

Рік: 2013

«Мене обурювала відсутність чисто української анімації, яка могла б бути одночасно народною, мати підтримку сили поколінь, а також сучасною, актуальною та стильною, – розповідає про свою картину Олександр Даниленко. – Подібний недолік я відчував і в українській музиці до того часу, поки не познайомився з творчістю гурту «ДахаБраха». Почувши їх музику, я зрозумів, що хочу підхопити хвилю, яку вони породжують своїми вібраціями, і не маю права пропустити її мимо. Їх музика дозволила мені відчути важкий карпатський туман, не виходячи з метро. Це було саме те почуття, яке я шукав».  

«Магазин співочих птахів»
Режисер: Анатолій Лавренишин

Рік: 2015

Стрічка розповідає про продавця співочих пташок, який одного разу натикається на пернату красуню з чарівним голосом. Про її талант дізнаються сильні світу цього, які живуть в багатстві. За цю птицю вони пропонують золоті гори – і продавець постає перед непростою «пропозицією, від якої не можна відмовитися».

Гадаємо, прекрасний вечір за переглядом мультфільмів ми вам забезпечили!

Дуся Катасонова, "Телекритика"

Наживо

Ефір

  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 01:10 Марафон «Єдині новини»

Персони

"Не бійся бути тим, хто ти є насправді"
Юлія Токарук