Субота, 27 Квітня
Головна Медіапростір Як за новим законом кабельники сплачуватимуть каналам за контент

Як за новим законом кабельники сплачуватимуть каналам за контент

780

Верховна Рада напередодні ухвалила у другому читанні та в цілому поправки до закону «Про телебачення і радіомовлення», які стосуються так званої універсальної програмної послуги (УПП) – переліку телеканалів, обов’язкових для трансляції в мережах кабельних провайдерів.

У результаті з наступного року цей перелік серйозно скоротиться – 16 національних ефірних телеканалів, які зараз є обов’язковими для трансляції, з нього вилучать. А це означає, що з комерційними телеканалами кабельним операторам тепер доведеться укладати договір про трансляцію.

Медіагрупи збираються передбачити в нових договорах роялті, яке заплатять кабельники – 2,5 грн на місяць за кожного користувача. Останні, звісно, не в захваті.

Дебати навколо цієї ініціативи тривають вже близько року. Сам законопроект був поданий в листопаді 2015 року членами комітету з питань свободи слова та інформполітики Вікторією Сюмар, Сергієм Висоцьким (обоє – НФ) і Богданом Онуфриком (БПП). Сьогодні за нього проголосували 290 депутатів.

"Телекритика" опитала представників протилежних таборів – провайдерів і медіагруп – про наслідки ухвалення законопроекту:

Сергій Бойко, голова дисциплінарного комітету асоціації «Телекомпалата Україна», донедавна президент компанії «Воля»:

"Ухвалений закон поширюється лише на кабельних операторів. Тому розумні оператори тепер просто почнуть називати себе IPTV-операторами або OTT-провайдерами.

Провайдерів перш за все не влаштовує сам підхід – через парламент протягнули законопроект, який поповнить кишені медіаолігархов, але не враховує інтереси кабельних операторів. Зараз медіахолдинги вимагають по 2,5 грн з кожного абонента за пакет з 20 телеканалів. Але це тільки початок, далі ціни визначають вони. При цьому у операторів витрати не скорочуються, а тільки зростають.

Думаю, що за найближчі 2,5 місяця операторам слід виробити спільну позицію і вийти на переговори з телеканалами".

Федір Гречанінов, директор зі стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia

"Це лише перший крок. На нас чекає діалог з кабельними операторами. Насправді ж немає ніякого чіткого прайсу – 2,5 грн за одного абонента. Немає ніякого пакету з 20 каналів – кожна медіагрупа буде сама пропонувати свій контент.

Ми відштовхуємося від позиції, що оператори можуть заплатити цю суму. Вона отримана в результаті переговорів з деякими провайдерами – на наш погляд, це нам’якший вхід в нові відносини. Хоча початкові очікування були вищими.

З низкою операторів ми вже просунулися у переговорах. Знайшли порозуміння. Не можу назвати з ким, не хочу їх підставляти. Тут кожен повинен вести переговори з кожним.

Кабель дає нам дуже істотну частку перегляду – не менше третини. Чи боїмося ми втратити покриття, якщо не домовимося з низкою операторів? Ми б цього не хотіли, але ми до цього готові. Ми навіть здогадуємося, скільки можемо втратити, але я не хочу розкривати цифри.

Часто зустрічалися з позицією кабельників, що тільки-но УПП буде скорочено, ми вилетимо з пакетів. Мені здається, це контрпродуктивно, але якщо хочуть – нехай шкодять собі самі".

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 01:20 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:10 Військо
  • 07:30 Shift: життя у цифрі
  • 07:45 Телемагазин

Персони

“Все в моїх руках тому їх не можна опускати! Усмішка та хороший настрій - найкращі супутники в житті людини!”
Любомир Белей