Субота, 27 Квітня
Головна Медіапростір "Репортери без кордонів" закликали Міноборони припинити принижувати ЗМІ та дозволити військовим з ними спілкуватися

"Репортери без кордонів" закликали Міноборони припинити принижувати ЗМІ та дозволити військовим з ними спілкуватися

1346

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає Міністерство оборони України припинити нехтувати правом журналістів вести професійну діяльність і своїми зобов’язаннями щодо свободи слова.

Про це йдеться в заяві організації.

Правозахисники заявляють, що українська влада здійснює дедалі сильніший тиск на ЗМІ і їхні джерела у війську, мотивуючись бажанням контролювати висвітлення бойових дій і приглушити критику Збройних сил.

“Тиск, під яким опинилися журналісти та їхні джерела у війську, підважує висвітлення російської війни в Україні й суперечить європейським амбіціям України. Українська влада має припинити безпідставно принижувати медіа й дозволити військовим ділитися з журналістами незасекреченою інформацією без страху бути покараними”, – заявила очільниця відділу “Репортерів” у Східній Європі й Центральній Азії Жанна Кавельє.

“Репортери без кордонів” нагадали, що в соцмережах і ефірі ТСН від 21 серпня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр звинуватила ЗМІ в розкритті позицій 82 десантно-штурмової бригади, що дало російським силам змогу атакувати підрозділ. Але, зауважують правозахисники, росіяни дізналися цю інформацію ще до того, як її було опубліковано у Forbes, зокрема завдяки відеозаписам з їхніх дронів.

Організація вважає, що, поки Маляр, “сидячи під прожектором телестудії, намагалася залякати журналістів, за лаштунками (в офісах генералів) застосовувалися санкції проти військовослужбовців, які розмовляють зі ЗМІ”.

“Цей необґрунтований і небезпечний спалах емоцій від ключової представниці уряду заперечує істотну роль, яку виконували ЗМІ протягом усієї агресивної війни Росії, та може підживити атмосферу недовіри до репортерів. Це стає очевидним з публічних коментарів під відео інтерв’ю із заступницею міністра оборони: “Фахові журналісти не знають меж” чи “Хіба ми не можемо закрити рота всім цим блогерам і журналістам?” – зазначають “Репортери”.

Крім того, правозахисники послалися на ІМІ, який 22 серпня повідомив, що роботу журналістів також підважує тиск на їхні джерела у війську. Втім, жоден закон не забороняє військовослужбовцям давати інтерв’ю журналістам.

“Репортери без кордонів” навели кейс депутата КМДА й члена 46 десантно-штурмової бригади Олександра Погребиського, який пов’язує рішення про переведення його до служби на полігоні з інтерв’ю, яке він дав “Українській правді” в січні 2023 року.

Правозахисники додали, що 18 серпня Погребиського, який попри все продовжив спілкуватися з журналістами, знову допитало командування – одразу після того, як вебсайт “Цензор.нет” опублікував інтерв’ю з ним. Іншого члена 46 ДШБр, підполковника Анатоля “Купола” Козла, також понизили у званні внаслідок інтерв’ю зі ЗМІ. Невдовзі після того, як він у березні 2023 року розповів Washington Post, що нові солдати не проходять належного навчання (що спричинило обурення серед українців), його перевели до того ж полігону, що й Погребиського.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 21:30 Х/ф «Сюрприз»
  • 23:10 Д/ф «Барс»

Персони

"Те, що нас не вбиває, ще пошкодує, що воно нас не вбило, поки була така можливість"
Юлія Юзьків