Пятниця, 19 Квітня
Головна Медіапростір У новинній журналістиці Європи домінують чоловіки-журналісти та коментатори – дослідження

У новинній журналістиці Європи домінують чоловіки-журналісти та коментатори – дослідження

760

Дослідження Європейської обсерваторії журналістики (EJO) виявило, що новинних друкованих та онлайн-медіа 11 країн Європи домінують чоловіки-журналісти та чоловіки-коментатори, які найчастіше пишуть також про чоловіків.


Про це організація повідомила на своєму сайті.

Дослідження Європейської обсерваторії журналістики базується на аналізі розділів новин, коментарів та бізнесу у двох друкованих (щоденних газетах) та двох цифрових (з дати заснування) новинних виданнях у кожній країні. Досліджувалася ситуація в Великій Британії, Італії, Іспанії, Латвії, Румунії, Німеччині, Польщі, Португалії, Україні, Чехії та Швейцарії.

Дослідники виявили, що майже в кожній країні і в друкованих, і в цифрових медіа чоловікам належить більша частина контенту в розділах новин, бізнесу та коментарів. Загалом, в 11 країнах чоловіки написали 41% історій, порівняно з лише 23% текстів, написаних жінками. Також, якщо чоловіки були зображені на майже на половині (43%), то жінки —на 15% фотографій.

Експерти констатували, що загалом гендерний дисбаланс більше помітний у традиційних друкованих медіа. У цифових новинних ресурсах дисбаланс був трохи меншим, хоча у більшості він також спостерігався (на користь чоловіків). У ЗМІ деяких країн матеріалів без підпису публікувалося більше, ніж тих, де авторами були жінки.

Найбільший гендерний дисбаланс виявили в Італії та Німеччині. В Італії 63% історій (найбільший відсоток серед 11 досліджуваних країн) належали чоловікам, і тільки 21% — жінкам. У Німеччині 58% авторських підписів належали чоловікам, а 16% — жінкам. Решта — це матеріали новинних агенцій або ж тексти без підпису.

Найбільший дисбаланс у фотографіях спостерігався в Україні, де 49% фотографій зображували лише чоловіків, і тільки 10% – жінок.

Єдиним винятком із гендерного дисбалансу можна назвати Португалію, де авторство жінок було частішим, ніж чоловіків —31% проти 20%. Але навіть там чоловіків на ілюстраціях було значно більше, ніж жінок — 49% проти 12%.

 

В Україні досліджувався контент газет «Сегодня» та «День», а також інтернет-видання «Цензор» і «Обозреватель».

Домінування чоловіків у формуванні та висвітленні новинного порядку денного триває попри те, що в багатьох із  країн жінки становлять близько половини кількості медійників і частіше за чоловіків обирають журналістську професію.

Такі результати розчаровують жінок-журналісток в Європі. Дехто пояснює ситуацію певною усталеною культурою в редакціях, яка часто є брутальною, вимогливою і недружною до сім’ї.

Професорка, керівниця Факультету журналістики Лондонського міського університету та авторка численних досліджень про жінок в журналістиці Сьюзен Франкс (Suzanne Franks) каже, що дослідження підкреслює тривалі диспропорції в журналістиці.

«Це чудово, що ми маємо настільки широке дослідження з порівняння гендерних нерівностей у такій великій кількості країн. Погано, що залишаються ті самі нерівності у тому, кого публікують та кого показують на фотографіях, якими ілюструють новини. Сподіваюся, що через підкреслення гендерних упереджень у журналістиці ми побачимо кроки до змін», —додає експертка.

Німецька журналістка Сузанне Клінґнер (Susanne Klingner), яка має понад 10 років досвіду у сфері гендерної рівності (включно із розробкою бізнес-журналу для жінок Plan W), сказала, що не здивована такими поганими результатами у Німеччині.

«В кожному дослідженні Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) Німеччина — на нижчих позиціях в питанні гендерного балансу, —каже вона. —Цей поганий висновок пов’язаний із вибіркою новинних медіа для дослідження, оскільки це не були прогресивні газети на зразок SZ чи Die Zeit. Але я боюся, що це не змінило надто багато».

За словами пані Клінґнер, покращення гендерного балансу нині не є комерційною потребою в Німеччині, попри спроби окремих видань, наприклад Die Zeit, покращити співвідношення між чоловічим та жіночим персоналом. «95% німецьких газет очолюють чоловіки», — повідомила вона.

Аналіз проводився в ті ж самі дні двічі на тиждень упродовж місяця у січні та лютому 2018 року. 

Для уніфікації під час дослідження було взято до уваги перші 15 сторінок кожної газети, оскільки на них, як правило, містяться найважливіші історії за день. Щодо цифрових джерел, то переглядалися 20 текстів на головній сторінці, що стосувалися згаданих раніше розділів. Теми здоров'я та стилю життя (наприклад, мода) до уваги не бралися, як і матеріали на тему спорту.

Детальні дані про зафіксований дослідженням гендерний дисбаланс у медіа кожної з 11 країн можна дізнатися тут. 

Нагадаємо, MediaSapiens розповідав про те, як журналістки з України, Німеччини та Італії намагалися розібратися, чому «жіночі» історії в мейнстрімових медіа залишаються недопрезентованими.

Також ми публікували поради шести редакторок про те, як зацікавити аудиторію гендерною тематикою.

Media Sapiens
 

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська