Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Щонайменше 22 українських інтернет-ЗМІ повністю або частково недоступні в Криму – моніторинг

Щонайменше 22 українських інтернет-ЗМІ повністю або частково недоступні в Криму – моніторинг

641

Серед сайтів, до яких кримчан позбавляють доступу, - Крим.Реаліі, Кримське інформаційне агентство QHA, сайт «15 хвилин», сайт Крим.SOS, Громадське радіо, Чорноморська ТРК, «Події Криму», Укрінформ, ICTV, Цензор.нет тощо



В окупованому Росією Криму незаконно блокують українські інформаційні сайти.

Про це свідчать результати моніторингу доступності українських медіа на півострові, який оприлюднила Кримська правозахисна група.

Правозахисники перевірили доступність 27 інтернет-сайтів на території Криму. (Повний перелік - тут.) З них 22 - це українські інформаційні ресурси, в тому числі сайти великих українських телеканалів. Автори моніторингу відзначають, що тільки кілька українських сайтів заблоковано з посиланням на вимоги Роскомнадзора, переважно ж доступ до багатьох українських медіа без будь-яких пояснень блокують місцеві інтернет-провайдери.

Моніторинг був проведений в липні 2017 року. Перевірка доступності сайтів здійснювалася за допомогою мереж п'яти різних провайдерів в п'яти кримських містах: БелНет (Білогірськ), Севстар (Севастополь), Тріолан (Сімферополь), Боспор (Керч), Ялтанет (Ялта).

Моніторинг показав, що 11 сайтів з цього списку заблоковані усіма п'ятьма провайдерами. Це сайти Цензор.нет, 15 хвилин, Європейська правда, Крим SOS, Громадське радіо, Укрінформ, 5 канал, Фокус, Інформаційний опір, След.нет, Linkedin, РБК.

Читайте також


Журналісти «Крим. Реалії»: Ми відчуваємо тиск — і з боку українського суспільства, і з боку окупаційної влади Криму


Уряд розширив можливості в'їзду до окупованого Криму іноземців, які ставлять за мету надання правової допомоги

 

Freedom House у своєму звіті про права людини у Криму нагадала про закриття кримськотатарських ЗМІ


Окупаційна російська влада у Криму позбавила українців і кримських татар основних громадянських свобод - Держдеп США


Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк


Примітно, що на сайті Роскомнадзора є інформація тільки про п'ять сайтів із моніторингового списку КПГ, заблокованих на

території РФ за рішеннями судів.

 

За підсумками моніторингу видно, що в Криму блокують дуже багато сайтів, набагато більше, ніж повідомлялося раніше. Здебільшого це сайти українських телеканалів та інші ресурси, на яких можуть бути українські новини.

«Кримчан незаконно позбавляють доступу до інформації, яку представляють незалежні професійні журналістські видання. Це масове порушення прав жителів окупованого півострова, які потребують достовірної, збалансованої інформації», - сказала, коментуючи результати моніторингу Кримської правозахисної групи, секретар НСЖУ Олена Юрченко.

На її думку, блокування в Криму українських видань порушує право українських журналістів на поширення інформації і свідчить про те, що пророссійська влада Криму зацікавлена в поширенні на півострові пропагандистських матеріалів, а не фактів.

За словами керівниці Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, результати моніторингу виявили порушення свободи слова і висловлення думки, закріплених в усіх керівних документах в сфері прав людини.

«Росія ще раз підтвердила, що на території Криму вона не збирається дотримуватися прав людини. Доступ до інформації - це один з ключових моментів, необхідних людям для вираження свободи думки», - зазначила правозахисниця.

«Люди, які проживають в Криму, позбавлені можливості отримувати альтернативну інформацію. Вони можуть отримувати тільки ту інформацію, яку контролює сама російська влада через де-факто органи влади в Криму. І кримчани не тільки не можуть отримувати інформацію про Україну, що дуже важливо для них, як для громадян України, оскільки вони не відмовлялися від українського громадянства. Вони не мають змоги дізнатися про проблеми, які стосуються не стільки материкової України, скільки їх же самих. Це серйозна загроза і ще одне серйозне порушення прав людини», - підсумувала Ольга Скрипник.

Як повідомляв «Детектор Медіа», цього року «Крим. Реалії» (проект «Радіо Свобода») відсвяткував третю річницю свого існування. Проект, що розпочав свою роботу на початку 2014 року і складався з 5-6 журналістів, росте й розвивається. Наразі команда налічує десятки співробітників, які працюють над сайтом, виробництвом кількох програм для українських телеканалів і щоденним тригодинним радіоефіром.


«Детектор медіа»

Наживо

Ефір

  • 14:30 Корисно знати
  • 15:05 Телемагазин
  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Наші люди звідусюди
  • 16:00 Час-Time

Персони

"Час усе поставить на свої місця"
Світлана Клебан