Пятниця, 29 Березня
Головна На часі У вересні ІМІ зафіксував 19 злочинів проти свободи слова, з них 14 скоїла Росія

У вересні ІМІ зафіксував 19 злочинів проти свободи слова, з них 14 скоїла Росія

3032

19 злочинів проти свободи слова в Україні зафіксував у вересні Інститут масової інформації. З них 14 вчинила Росія проти медіа і журналістів на українській території.

Серед російських злочинів – викрадення, обстріли журналістів та телевеж, а також запуск російської пропаганди на окупованих територіях.

Водночас ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Всі ці випадки стосувалися обмеження доступу журналістів до публічної інформації.

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

 

 

Так, у вересні ІМІ стало відомо, що під час окупації нових територій Луганської області російські військові затримали трьох журналісток місцевих видань та тримали протягом кількох днів у приміщенні так званого "МДБ ЛНР".

Крім того, російські окупанти викрали в Херсоні трьох блогерів, які у своїх соцмережах негативно висловлювалися про окупантів та висловлювалися на підтримку України. Серед них удруге викрали патріотичну блогерку Олену Наумову. Окрім неї викрали ще двох місцевих блогерів – Валерія Комагорова та Олегівну29, які вели канал у TikTok koshmarik_olegivna29 з підтримкою України. Всіх трьох змусили записати на камеру вибачення за образу російських військових.

У Каховці окупанти викрали редакторку газети "Каховська зоря" Жанну Кисельову, про її долю досі нічого невідомо, пізніше її відпустили.

Під російські обстріли потрапили знімальні групи Фактів ICTV ТСН та 5 каналу. Зокрема, росіяни скинули з дрона вибухівку на знімальну групу Фактів ICTV в селі Сеньківка на Чернігівщині. Обстріл стався, коли журналісти готували сюжет про наслідки обстрілів у селі. Журналістка, оператор та водії не постраждали. Редакція зазначає, що ворог, імовірно, цілився в автомобіль телеканалу. Осколки пошкодили дверцята та вибили скло.

Знімальна група 5 каналу потрапила під обстріл під час роботи в Бахмуті Донецької області. Журналістка каналу Ольга Каліновська повідомила ІМІ, що обстріл був цілеспрямований і масований.

Востаннє російські війська намагалися поцілити в телевежу в Запоріжжі 22 вересня. Постраждала не сама телевежа, а територія навколо неї. Зокрема, пошкоджень зазнав телецентр, де розташована редакція Суспільного Запоріжжя.

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах

У вересні ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Всі ці випадки стосувалися обмеження доступу журналістів до публічної інформації. Зазначені випадки зафіксовано в Києві, Кам'янці-Подільському та на Полтавщині.

Зокрема, журналіст, редактор BIHUS.Info Максим Опанасенко майже місяць чекав відповіді від Апарату Верховної Ради на інформаційний запит щодо використання бюджетних коштів на діяльність народних депутатів.

У Полтаві департамент освіти міської ради у відповіді на інформаційний запит журналістки онлайн-медіа "Фундамент" Надії Кучер порадив шукати запитувану інформацію самостійно.

У Кременчуці (Полтавська область) журналісти поскаржилися на вибірковість під час допуску на засідання сесії міської ради. Так, видання "Програма Плюс" та "Кременчуцька газета" повідомили, що на засіданні сесії 29 вересня були присутніми лише представники комунального телеканалу "КТРК".

Детальніше з моніторингом можна ознайомитися тут.

IMI

 

 

Наживо

Ефір

  • 01:10 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Все, що не робиться - усе на краще!"
Олег Іридчин