Понеділок, 29 Квітня
Головна Медіапростір Смартфони зможуть знаходити бактерії в їжі

Смартфони зможуть знаходити бактерії в їжі

842

Дослідники з США повідомляють, що вони розробили новий, швидкий і недорогий метод виявлення бактерій в їжі за допомогою смартфона.


Лілі Хе, фахівець із методів виявлення забруднення харчових продуктів, і її колеги з Університету Массачусетсу заявляють: «Більшість людей у ​​всьому світі обробляють овочі та інші продукти перед їжею, однак у США все більше й більше людей віддають перевагу сирій їжі. Це наштовхнуло нас на думку, що швидка перевірка, яку можна зробити вдома, була б гарною ідеєю».

Зі слів учених, мікробне забруднення є важливою темою дослідження. Наразі це проблема номер один для безпеки харчових продуктів. 

Автори дослідження розробили чіп із особливою молекулою, відомою як 3-MBPA, яка привертає увагу бактерій і встановлює з ними зв'язок. 

Чіп із 3-MBPA занурюють у зразок їжі, а потім промивають спеціальною рідиною з високою кислотністю, щоб змити з їжі цукор, жири і білки. При цьому бактерії на зразку залишаються. 

Потім чіп поміщають у світловий мікроскоп, який працює разом із застосунком у смартфоні. Ця програма аналізує кількість бактерій на чіпі. Система здатна виявити 100 бактеріальних клітин на кожен мілілітр розчину. 

Результати перевірки їжі можна отримати через 2 години. На сьогоднішній день стандартна перевірка наявності бактерій в їжі займає два дні. Розробники нової системи стверджують, що їхній винахід видає більш точні результати. 

Метод оптичного виявлення бактерій можна буде застосовувати в домашніх умовах за допомогою адаптера мікроскопа у смартфоні, який широко доступний в інтернеті приблизно за 30 доларів США. 

Зі слів учених, коли технологія буде доступна в продажі, її зможуть використовувати не тільки кухарі, а й працівники гуманітарних організацій, що перевіряють наявність бактерій в харчових продуктах і воді під час стихійних лих.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 17:30 Кабінет експертів
  • 18:10 Про головне в деталях
  • 18:45 Вісті
  • 19:10 Про головне в деталях
  • 20:10 Окрилені відвагою

Персони

"На телебаченні можливе все..."
Віталій Яков'як