Пятниця, 29 Березня
Головна На часі КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну

1443

Комісія з журналістської етики заявила про неприпустимість тиску і застосування подвійних стандартів до журналістів, які висвітлюють війну. 

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

Комісія стурбована фактами, коли до представників медіа висувають вимоги понад визначені правила або коли журналісти “отримують усні заборони відвідувати військових на передовій, а деякі політики намагаються тиснути на журналістів, які висвітлюють війну”.

Комісія з журналістської етики закликає політиків, представників військових підрозділів і правоохоронних органів поважати права журналістів та дотримуватись ухвалених правил акредитації та порядку роботи в районах бойових дій.

КЖЕ вважає, що Збройним силам і правоохоронним органам варто дотримуватися розумного балансу між заходами з безпеки й оборони та правом суспільства на отримання перевіреної інформації від професійних медіа. 

“Неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам перед іншими, одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти. Комісія заохочує журналістів використовувати не лише офіційну інформацію, а й шукати безпосередніх учасників подій, додавати факти і контекст”, – йдеться в заяві.

Крім того, комісія засуджує практику онлайн-цькування журналістів, “поширення безпідставних звинувачень на адресу представників медіа в нібито викритті позицій українських військових, адрес важливих цивільних об’єктів та в розголошенні інших даних, які допомагають ворогу”.  

“Усвідомлюючи важливість нерозголошення певних даних під час війни, вважаємо за необхідне наголосити: необґрунтовані звинувачення та заяви підривають довіру до всіх медіа, ускладнюють роботу журналістів на передовій. Такі звинувачення з боку політиків або посадовців виглядають як тиск на журналістів і провокують онлайн-булінг. Звинувачення в кримінальному правопорушенні мають бути доведені в суді; оприлюднення недоведених звинувачень є порушенням Кодексу етики українського журналіста”, – зазначає КЖЕ.

Комісія нагадує, що будь-який громадянин або організація може звернутись із заявою про порушення журналістами Кодексу етики під час висвітлення тем, пов’язаних з війною.

Також КЖЕ засудила зловживання статусом журналіста або зловживання доступом до районів бойових дій. “Неприпустимо використовувати акредитацію для вирішення будь-яких питань, не пов’язаних з журналістською роботою, або для отримання особистих преференцій”, – йдеться в заяві.

 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Найдорожчий скарб
  • 17:30 У гарній формі

Персони

"Від життя ви отримуєте тільки те, що просите. Не бійтеся просити більше"
Вікторія Резун