Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Контент та контентне планування в умовах війни для медіа

Контент та контентне планування в умовах війни для медіа

2977

Шеф-редактор «Суспільне Новини» Андрій Діхтяренко дає 12 порад, як забезпечити професійну роботу з контентом в умовах війни.


Наразі дуже багато працівників українських редакцій не мають змогу якісно і регулярно працювати. Не всі, як мінімум, перебувають у безпеці. Хтось виїжджає, вивозить родину, хтось сидить в сховищі, і відповідно — медіа втрачають людей, на яких покладається певна частина роботи, закріплена за ними.

Професійні рутини медійників зазнали дуже сильних змін:

  • немає змоги додзвонитися до експертів;
  • важко поїхати на місце подій та відзняти матеріал;
  • виданням бракує людей на стрічці новин.


Що робити в такій ситуації? Шеф-редактор «Суспільне Новини» Андрій Діхтяренко дає 12 порад, як забезпечити професійну роботу з контентом в умовах війни.

1. Розподіліть обов’язки між членами команди. Дайте журналістам, SMM-никам, маркетологам ті ролі, якими вони, можливо, навіть не займались до війни. Наприклад, редактор міжнародної стрічки Суспільного зараз став військовим кореспондентом, який їздить по Києву і знімає все, що там відбувається. А шеф-редактор новин став ведучим телемарафону. 

Важливо: вам потрібно визначити і закрити головні ролі, які наразі найактуальніші для вашого регіону. Як правило, це — журналісти, що працюють «в полі» (ним може стати водій, який буде знімати та брати коментарі), редактори (які перевіряють інформацію).

2. Налаштуйте зручну комунікацію між тими, хто «в полі», і тими, хто в редакції. Не забувайте про обробку отриманої інформації. Наприклад, журналісти можуть надсилати фото вбитих з гарячих точок, але подумайте, чи варто це показувати в ефірі чи в стрічці новин. Цим має займатись редактор, який фільтрує інформацію. Тримайте себе в руках і додатково не травмуйте аудиторію.

3. За готовий матеріал відповідає редактор. Він може взяти на себе обов’язки SMM-ника, або делегувати дистрибуцію контенту іншим. Важливо чітко розуміти, як перепаковувати інформацію для різних джерел: телеграм, ютуб, фейсбук, інстаграм.

4. Чітко розділіть обов’язки між тими, хто збирає інформацію, і тими, хто її видає на сайт. Це знижує ризик розповсюдження неперевіреною інформації.

5. Тримайте постійний зв’язок з меріями, військово-цивільними адміністраціями, з лікарями, з теробороною. Перед початком зміни підготуйте найважливіші контакти: речників, політиків, медиків, нацполіції тощо. Щось сталось — телефонуйте і перевіряйте інформацію.

6. Робіть акцент на фактчекінг. Пам’ятайте, що головне — не нашкодити українським військовим та цивільному населенню.

7. Намагайтесь надавати інформацію цілодобово. Забезпечте роботу нічної зміни вашого медіа.

8. Шукайте людей, які готові працювати як волонтери. Вони можуть допомагати з харчуванням, підтримкою, дрібними обов’язками. Не забувайте, що ви — частина інформаційного фронту, і вам також потрібна допомога.

9. Відпочинок — це важливо. Зараз у людей загострюються різні хронічні захворювання на фоні стресу, і якщо хтось з редакції «випав», то це ставить під ризик роботу всього медіа. У вас мають бути додаткові резерви редакторів та журналістів, навіть якщо вони не дуже професійні.

10. Спрощуйте. Забудьте про складні механізми та додатки. Працюйте в гугл-доках. Це зручно. Можна писати в будь-яких умовах, головне, щоб був інтернет.

11. Систематизуйте отриману інформацію по теках. Фіксуйте день, час. Робіть так, щоб наступна зміна (журналістів та редакторів – ред.) могла легко та швидко розібратись в тому, що відбулось на вашій зміні та не допустити повторів.

12. Частіше спілкуйтесь в робочих чатах і підтримуйте зв’язок з колегами. Влаштовуйте щоденні зум-конференції.

The lede

Photo

Наживо

Ефір

  • 15:30 Навзаєм
  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Неймовірна Галичина

Персони

"Немає нічого ліпшого, ніж радіти і робити добро у своєму житті".
Василь Якубчак