Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Управління ООН з прав людини заявляє про ріст нападів на активістів та медійників в Україні

Управління ООН з прав людини заявляє про ріст нападів на активістів та медійників в Україні

804

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) повідомляє про зростання кількості фізичних нападів на працівників засобів масової інформації в Україні та громадських активістів, а також «інших демотивуючих інцидентів, які перешкоджали їхній законній професійній діяльності».

Про це йдеться в звіті управління, оприлюдненому 19 вересня 2018 року в Києві, пише сайт «Крим. Реалії».

«УВКПЛ задокументовано 30 випадків, коли мало місце порушення свободи слова і свободи ЗМІ - від фізичних нападів із застосуванням насильства (один зі смертельним результатом) на працівників ЗМІ та громадських активістів до актів приниження і залякування», - зазначено в документі.

Затягнуті розслідування випадків нападів на активістів і працівників ЗМІ звужують громадянський простір в той час, як винні не притягнуті до відповідальності, зазначають експерти ООН.

За даними УВКПЛ, українська влада відповідальна за 36 з 45 порушень та утисків прав людини, пов'язаних з такими свободами, як свобода думок і їх вільне вираження, свобода мирних зібрань і об'єднань, свобода релігії, а також право на захист від дискримінації та на рівний захист з боку закону.]

В ООН стурбовані, що на території, підконтрольній уряду України, праворадикальні групи здійснили щонайменше вісім нападів, і в основному не були покарані.

Доповідь Управління верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію з правами людини в Україні був підготовлений за результатами роботи моніторингової місії ООН з прав людини в Україні з 16 травня по 15 серпня 2018 року. Було проведено 177 детальних інтерв'ю зі свідками і жертвами порушень і обмеження прав людини, а також під час поїздок в населені пункти, розташовані і на території, контрольованій урядом України, і на території, контрольованій збройними групами.

Нагадаємо, в ООН у травні 2018 року український представник Ошлег Ніколенко вимагав від РФ припинити переслідування журналістів та звільнити Романа Сущенка.

Як писав «Детектор медіа», Україна ініціювала в ООН обговорення феномену російської пропаганди і фейкових новин.

У серпні РПР закликала Порошенка разом із громадянським суспільством розробити ефективні механізми захисту активістів і журналістів.

У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів із початку року.

У червні ООН в своїй доповіді заявила, що в Україні у 2018 році збільшилася кількість нападів на журналістів.

Детектор медіа

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Кабінет експертів
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Наші люди звідусюди

Персони

"Мій Бог там, де мій не змарнований день"
Надія Семенкович