Пятниця, 26 Квітня
Головна Медіапростір Результати опитування щодо ризиків Інтернет-свободи в Україні

Результати опитування щодо ризиків Інтернет-свободи в Україні

1111

У січні 2017 року ГО “Інтерньюз-Україна” провела експертне опитування під назвою “Дотримання свободи Інтернету в умовах збройного конфлікту”. Метою опитування було дізнатися потенційні ризики доступу користувачів до мережі та з’ясувати, чи накладає воєнний конфлікт на Донбасі обмеження діяльності журналістів та блогерів в Україні.

“Інтернет перетворюється на невід’ємне право мільйонів громадян України, – зазначив Віталій Мороз, керівник програм нових медіа “Інтерньюз-Україна”, – й процеси навколо регуляції Інтернету чи порушень свободи доступу до мережі набуватимуть все більшого розголосу. Саме тому ми відстежуємо інциденти щодо свободи Інтернету на сайті netfreedom.org.ua та ініціюємо механізми саморегуляції для медійної сфери. Наше дослідження показало, що очікування респондентів щодо свободи Інтернету не є вкрай оптимістичними”.

У період із 12 грудня 2016 року до 12 січня 2017 року фахівці ГО “Інтерньюз-Україна” у рамках реалізації проекту “Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту ” опитали 100 респондентів з України.

До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти з трьох ключових груп: представники медіа-спільноти (професійні журналісти й редактори українських ЗМІ національного та місцевого рівня), правозахисники та експерти галузі Інтернет-технологій.

Анкета опитування складалась із 14 запитань, з яких 10 передбачали розгорнуті відповіді (відображали тематику опитування), три – демографічні (ім’я, прізвище, контакти та місце роботи), одне – згода на опрацювання персональних даних. В анкеті містилися три різновиди запитань: відкриті запитання (демографічні), на які респонденту потрібно було вписати відповідь самостійно, питання у форматі множинного вибору з єдиним варіантом відповіді, а також питання у форматі множинного вибору є кількома можливими варіантами відповіді.

Для проведення опитування команда проекту підготувала базу даних , що складається із 240 респондентів трьох цільових груп. Запитання були сформовані та опубліковані у вигляді онлайн-анкети за допомогою Google Form – https://goo.gl/6XIQjd. Посилання на анкету було особисто надіслано респондентам зі сформованої бази електронною поштою та іншими комунікаційними каналами. Посилання на анкету не публікувалося на відкритих ресурсах.

Ключові результати дослідження:

1. Незначні загрози для України

Більшість опитаних респондентів (57%) вважають, що загрози для свободи Інтернету в Україні існують, проте вони є незначними. Ще 22% переконані, що ризики є високими.

2. Респонденти знають про маніпуляції на користь влади, тиск на провайдерів та блокування.*

Респонденти опитування найбільше ознайомлені з такими різновидами порушень свободи Інтернету, як:

● проурядові маніпуляції в онлайн-дискусіях (56%)

● тиск на Інтернет-провайдера (49%)

● блокування контенту (49%)

3.Найбільше остерігаються маніпуляцій на користь влади в Інтернеті та блокування контенту.*

Респонденти очікують, що в найближчі два роки для України найбільш вагомими будуть такі порушення:

● проурядові маніпуляції в онлайн-дискусіях та блокування контенту (65%)

● законодавчі ініціативи, що обмежують Інтернет-свободу (59%)

● тиск на Інтернет-провайдерів (52%)

4. Без змін на краще зі свободою Інтернету

Переважна більшість респондентів (55%) не побачили значних змін в ситуації зі свободою Інтернету в 2016 році порівняно з попереднім роком. Однак 40% зазначили, що ситуація погіршилася. Тільки 4% переконані, що ситуація зі свободою Інтернету покращилася в 2016 році.

5. СБУ та МВС як фактор ризику для Інтернету*

Найбільш потенційними обмежувачами свободи Інтернету серед переліку урядових інституцій респонденти назвали Службу безпеки України (77% ) та Міністерство внутрішніх справ (59%).

6. Деякі обмеження можливі заради безпеки

Значна частина респондентів є чутливими до питання безпеки країни під час конфлікту. Так, 43% висловилися, що приймають певні обмеження свободи Інтернету для користувачів під приводом забезпечення безпеки країни. Однак 35% вважає, що обмежень не повинно бути за жодних обставин.

7. Правила для журналістів – радше так.

Відповідаючи на запитання щодо умов роботи журналістів під час воєнного конфлікту, 41% респондентів висловилися за необхідність регулювання роботи журналістів в зоні АТО. Однак 32% висловилися проти такого регулювання.

8. Забороняти не дозволено

Останнє розгорнуте запитання стосувалося теоретичного інциденту в зоні АТО. За легендою, “блогер з Краматорська побачив пересування військової техніки в місті й опублікував про це пост з фотографіями у Фейсбуці. СБУ змушує видалити пост”.

58% опитаних вважають, що в такій ситуація СБУ діяла б неправомірно, хоча блогеру не варто було б публікувати подібний пост. Ще 8% вказує на неправомірність дій СБУ й безумовне право блогера публікувати контент.

На правомірності дій СБУ щодо блогера вказали 19% опитаних респондентів.На правомірності дій СБУ щодо блогера вказали 19% опитаних респондентів.

*питання передбачало множинність відповідей

Підсумки

Вільний доступ до Інтернету стає невід’ємним правом мільйонів українців. У 2016 році ситуація зі свободою Інтернету в Україні не покращилася, однак респонденти опитування відзначають наявність ризиків для її погіршення в 2017 році. Найбільші ризики респонденти вбачають в проурядових маніпуляціях в онлайн-дискусіях (використання тролів та ботів), а також обмеження доступу до контенту. Також респонденти відзначили небезпеку регулювання Інтернету на законодавчому рівні.

Воєнний конфлікт на Сході України накладає обмеження на вільний розвиток Інтернету в Україні з огляду на саморегуляцію та самоцензуру в медійній сфері. Суттєва кількість експертів (43%) приймають певні обмеження свободи Інтернету для користувачів з метою забезпечення безпеки країни. В той же час майже третина (35%) респондентів опитування висловлюються проти будь-яких обмежень свободи Інтернету.

Опитування відбулося а рамках проекту “Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту” за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів, що реалізується ГО “Інтерньюз-Україна”. Cайт http://netfreedom.org.ua/

Джерело: Netfreedom

Титульне зображення: savetheinternet.com

Наживо

Ефір

  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Окрилені відвагою
  • 12:00 Хвилина мовчання

Персони

“Я цього хочу. Значить, це буде”.
Тетяна Куліковська