Пятниця, 26 Квітня
Головна На часі Фейк про «скасування» безвізу з ЄС поширювався тричі

Фейк про «скасування» безвізу з ЄС поширювався тричі

614

За неповний місяць фейк про «скасування» Євросоюзом безвізового режиму для українців тричі поширювали в українському інформаційному просторі, окремі повідомлення сумнівних сайтів набрали тисячі Facebook-реакцій.

Новина про «проблеми з безвізом для України» спочатку з'явилася на російських пропагандистських ресурсах, а далі, трьома хвилями, поширювалася на українських сайтах, пише «Європейська правда».

У третій хвилі задіяли також сторінку-клон міжнародної місії. «Паузи між хвилями тривали рівно тиждень. Новини з усіх хвиль посилаються на вигадане “повідомлення Ради ЄС”. Звичайно ж, не даючи посилання на прес-реліз Ради (адже його просто не існує). Така картина не може мати іншого пояснення, окрім свідомої (і, напевно, оплаченої) інформаційної атаки», – йдеться в матеріалі.

Спочатку неправдиве повідомлення 16 лютого опублікували джерела, які не приховують проросійської спрямованості. 20 лютого вже близько двох десятків джерел синхронно повідомили про «ускладнення», «обмеження» або «скасування» безвізу. Новина дослівно повторювалася майже на всіх сайтах, відрізнялися лише заголовки. 1 березня Politeka знову видала новину (вже третю), яка майже дослівно повторювала їхнє попереднє повідомлення з посиланням на неіснуючу «заяву Ради ЄС».

Третя хвиля пройшла 7 березня, коли низка сайтів, зокрема тих, які вже поширювали «новину» (наприклад, Znaj.ua), знову опублікували те саме повідомлення. Щонайменше три ЗМІ видалили свої новини, коли з'ясували, що це неправда.

«Але найяскравішим виявився інший елемент цієї інформаційної атаки. Хтось вклав гроші в розкрутку повідомлення на сторінці, яка сама по собі є фейком, тому що... імітує СММ ОБСЄ, міжнародну наглядову місію, яка працює по обидва боки контактної лінії на Донбасі», – йдеться в матеріалі.

Фото: pixabay

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Невичерпне джерело
  • 10:30 Shift: життя у цифрі
  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин

Персони

"Вчитись ніколи не пізно"
Роман Шкромида