Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Як писати Новини Здорової Людини?

Як писати Новини Здорової Людини?

2496

Заголовки, конфлікти, правило F та пошук новини в новині, а на додачу — ще й своєї аудиторії. Ні, це не продовження конференції «Медіабіль», це текст про те, як писати новини.


Завдання журналістики — передати інформацію від джерела до читача. Але людина може залишатися уважною та зосередженою не більше 5-10 хвилин – подякуємо за це новим технологіям та скролінгу. І це ще оптимістичні дані: в гіршому випадку, ми залишаємося зосередженими на одному завданні чи об’єкті 8 секунд. 

В таких умовах новини — це той жанр, який може швидко розповісти про всі найважливіші зміни у світі. Здається, що писати прості та короткі новини є найпростішою справою для журналіста. Та це зовсім не так. Тож далі ми розберемося в чому їх особливості та як писати нормальні новини. 


Знайдіть в новині — новину


Новина — це перш за все про об’єктивність. Вона має складатись з унікального факту (інформаційний привід). Її можна підсилити коментарем: політика, фахівця у темі, про яку ви розповідаєте, очевидця тощо. Але на першому місті має бути розповідь про подію, яка зацікавить читача і буде для нього корисною.

Найскладніше в новині — це відокремити ті події і факти, які не є суспільно важливими або містять у собі елементи маніпуляції. Емоційне забарвлення, оцінку і відкриту рекламу часто використовують піарники у своїх прес-релізах. Їх завдання — вдало продати продукт. Завдання новинаря — зрозуміти чи є у прес-релізі від піарника щось, що стане в нагоді для читача. З цього випливає наступна порада.

Зрозумійте хто ваш читач


Ви маєте чітко відповісти собі на питання — для кого я пишу? Ваше видання має свою цільову аудиторію. Щоб зрозуміти її потреби, уявіть в голові людину, яка щодня перевіряє новини саме на вашому сайті. Прочитайте матеріали, які вже опублікувало ваше видання, подивіться, які зібрали більше переглядів та коментарів. Випишіть теми, які повторюються. Поговоріть з редактором та маркетологом — вони більш точно досліджують аудиторію та її звички й потреби через аналітичні інструменти на кшталт Google Analytics тощо.

Зрозумійте, у яких обставинах постійний читач заходить на вас ресурс. Для чого вона або він хоче отримати інформацію. 


Уявіть, яким транспортом користується читач і що його засмучує. Він або вона перевіряє новини вдень чи вночі? Уявіть його рутину. Це дасть змогу проаналізувати скільки часу користувач приділяє інформаційним потокам і коли взагалі читає.

Коли стане відомо кому ви пишете, можна починати писати.

Поспішайте. Правило F


Уявіть, що у вас є 20 секунд, щоб зацікавити читача. Тут у нагоді стане принцип перевернутої піраміди. Перші два речення мають містити в собі всю інформацію і відповідати на запитання (хто? що? як? де? коли? навіщо?). Наступне речення має містити першоджерело (документи, офіційні джерела, інформаційні агентства або твіти чи пости).

Потім йдуть доповнення і бекграунд, у якому описуються подробиці і пояснюється з чого все почалось.

У 2006 році Джейкоб Нілсен провів дослідження і з’ясував, що 79% людей не читають, а переглядають текст. Зона, на яку найбільше дивиться читач онлайн-тексту, має форму літери F. Так, Перші рядки тексту на сторінці отримують більше переглядів, ніж наступні рядки на тій самій сторінці. Ось чому слід починати з важливого. Завжди.


Заголовки


У заголовку має бути дія і той, хто її виконує. Підмет і присудок. А ще заголовок має бути зрозумілим і мусить «чіпляти» читача. Так, із новини треба виокремити найважливіше і подати в форматі одного речення (бажано до 7 слів). Цікаві коментарі, фрази, цифри чи сталі вирази можна додати до заголовка, якщо вони доповнять або охарактеризують основний факт новини.

Конфлікти


Якщо в новині є конфлікт, у ньому треба розібратись. Бажано, показати позиції всіх сторін (через коментарі). Це називається балансом думок.

Буває, одна зі сторін відмовляється давати коментарі. Часто ця сторона може відмовитись з розрахунком на те, що без її слів ви взагалі не опублікуєте матеріал. В такому разі навіть сам факт відмови може бути коментарем і свідчити про позицію ньюзмейкера.


Новину треба писати тоді, коли ти впевнений в її актуальності, важливості і неупередженості. А ще, коли вона зрозуміла. Навіть для тих, хто не є експертом в конкретній темі. Тому прискіпливо розбирайтесь з інфоприводом і зі складною лексикою. Наприклад, новини на юридичну тему слід писати мало не зі словником: коли ви зрозумієте складні процеси, про які треба повідомити, слід перекласти їх людською мовою. Уявіть, що пояснюєте зміст нового законопроєкту малій дитині.

Так, новини живуть від кількох годин до одного дня, але не слід нехтувати змістом заради форми. Якщо необхідно розібратись — розберіться. І хутчіш до написання!

Авторка: Людмила Зеленко

The Lede

Наживо

Ефір

  • 23:10 Х/ф «Блакитний метелик»

Персони

"Вір в себе і поступово йди до мети"
Євгенія Шатохіна