Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Я подкастер. Де мої гроші?

Я подкастер. Де мої гроші?

2150

…або як заробляти на подкастах?

Мабуть, про це мріє кожен подкастер чи подкастерка — не просто займатись улюбленою справою, а й заробляти на ній. Але як це зробити? Команда студії подкастів IZONE Media зібрала 9 способів заробити гроші на своєму подкасті.

Реклама

Вірогідно, це перше, про що ви подумали, коли запустили подкаст і зібрали довкола нього слухачів — тепер можна займатись рекламою. Але тут є кілька «але»:

  • Якщо ваша аудиторія не дуже велика, вона може бути не дуже цікава рекламодавцям;
  • Не всі українські рекламодавці будуть готові працювати з форматом подкастів.


Які ж є варіанти?

  • Зверніть увагу на нішеві та/або малі бізнеси — наприклад, якщо ви створили подкаст про освіту/рибальство/моду, вам не потрібно мріяти про рекламну інтеграцію з великими брендами. Вам потрібні ті, хто продає освітні курси/спінінги/одяг та взуття. Бо саме у вас вони знайдуть свою лояльну аудиторію;
  • Подумайте над форматом спонсорства. Не всім брендам буде цікава згадка про них у самому подкасті, проте для їхнього іміджу може бути корисно публічно заявити: «ми підтримуємо саме цей подкаст (або якусь конкретну рубрику».


Навчання

Скористайтесь знаннями, які ви отримали під час створення свого подкасту і почніть ділитись ними з іншими (на платній основі). Наприклад, якщо у вас подкаст про економіку, ви можете запустити курс лекцій з вашими ведучими та гостями й експертами, який глибше пояснюватиме економічні теми для тих, кому самого подкасту мало.

Що треба врахувати:

  • Це має бути унікальний контент — ніхто не буде платити за ту саму інформацію, яку можна почути безплатно;
  • Не бійтесь залучати сторонню експертизу — ваш ведучий не мусить знати все (ви самі теж), але для цього у вас і є база експертів, до яких ви вже колись звертались під час запису випусків;
  • Це не обов’язково має бути цілий курс — почати можна з окремих лекцій або вебінарів.


 Експертні послуги

Окей, ви не готові ділитись тим, що знаєте з іншими — тоді просто станьте тим фахівцем «за викликом», до якого звертатимуться ваші колеги, підприємці тощо, коли їм самим знадобиться ваша допомога.

  • Ви можете консультувати інших, як запустити подкаст;
  • Ви можете використовувати інші свої навички — скажімо, якщо ви ведете подкаст про комунікації, ви можете допомагати побудувати комунікаційну стратегію для інших проєктів.


Першими вашими клієнтами можуть бути ваші слухачі — якщо вони слухають вас,  отже, знають та довіряють вашому досвіду. Таким же чином ви можете знаходити собі нових слухачів серед людей, які просто знають вас як чудового експерта.

Робіть подкасти іншим

Те, що ви вмієте найкраще — це писати подкасти. Так скористайтесь цим! 

  • Ви можете робити подкасти «під ключ» для бізнесів або громадських організацій;
  • Ви можете ділитись студією (або навіть просто технікою, якщо ваша студія — це ваша кімната)


Краудфандинг

Мабуть, один з найбільш поширених варіантів монетизації подкастів, особливо в Україні — створити акаунт на Patreon (або хоча би написати номер банківської картки) та закликати свою аудиторію допомогти вам гривнею (доларом, євро тощо).

Але про що варто пам’ятати:

  • У середньому лише близько 2% аудиторії готові регулярно підтримувати медіапроєкт фінансово — тож порахуйте, яку саме аудиторію вам треба зібрати, аби їхні внески були суттєвим внеском у ваш бюджет;
  • З патронами та патронками доведеться працювати — створювати для них унікальний контент, спілкуватись, дякувати та постійно підтримувати зв’язок (і на це треба буде виділяти час). Наприклад,  як працюють зі спільнотою ми розповідали на прикладі «Радіо Поділ»


Платний контент

Вам незручно просити в слухачів грошей просто тому, що ви такі класні? Продайте їм щось:

  • спецвипуски ваших шоу;
  • можливість дивитись live-трансляцію запису подкастів;
  • можливість слухати шоу без реклами;
  • ранній доступ до контенту;
  • зустрічі з вашими ведучими та гостями.


Або придумайте власну унікальну пропозицію — головне, щоб вона пасувала саме до вашої аудиторії та була достатньо цінною, щоб люди були готові за неї заплатити.

Подібний контент може бути доступний як на умовах щомісячної підписки, так і як разова покупка.

Мерч

Ніщо не може зупинити молоду людину від купівлі чергового шопера/худі/набору наліпок — якщо вони справді гарні і якщо людина відчуває необхідність розділити відчуття співпричетності з тим, хто ці речі створив.

Ми купуємо мерч не тільки тому, що він функціональний, але й тому, що хочемо заявити світові: я з ними та вони мені подобаються. Тож це може бути непоганий варіант, як заробити грошей.

Що треба врахувати:

  • це має бути практична річ — якщо стікери можна наклеїти на ноутбук, то ваше горнятко ризикує припадати пилом на кухонній полиці;
  • перевірте, чи є у вас ресурси, які ви готові вкласти у виготовлення цього мерчу — буде прикро віддати останнє на друк футболок і потім дуже довго чекати, коли ця інвестиція окупиться.


Події

Не найкращий варіант в умовах карантину, проте не викреслюйте його зі списку, адже зустріч завжди можна організувати онлайн. Вечірки, лекції, нетворкінги, публічні інтерв’ю, можливість взяти участь у записах подкастів — все це не лише принесе додаткові гроші у вашу скарбничку, але й допоможе згуртувати спільноту довкола вашого подкасту.

До речі, врахуйте, що ви можете робити як події для слухачів, так і для ваших колег — і це будуть різні заходи.

Комбінуйте

Яким би не був ваш подкаст і який з перерахованих варіантів не подобався вам найбільше, не обмежуйтесь одним — комбінуйте. Чим більше способів монетизації ви залучаєте, тим більше шансів, що ваша улюблена справа почне приносити дохід. До того ж ви ніколи не знаєте, коли щось може піти не так — добре мати принаймні кілька планів «б», які зможуть підстрахувати вас.

Цей матеріал створено у колаборації з відкритою студією подкастів IZONE Media.


Студія запустилась наприкінці 2020 року. Їхня місія — допомогти розвитку ринку подкастів в Україні, а також надати голос тим, хто цього потребує. Вони є майданчиком, де автори подкастів можуть отримати ресурси з запису, продюсування та промоції аудіо контенту, а слухачі — дізнатись більше про світ подкастів. 

IZONE Media є частиною креативної спільноти IZONE та фонду IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives. Проєкт реалізується за підтримки Фонду Прав Людини Посольства Королівства Нідерландів.

Media lab

 

Наживо

Ефір

  • 21:25 Корисно знати
  • 22:15 Вісті
  • 22:45 «Голос Америки»: вечірній брифінг
  • 23:10 Х/ф «Блакитний метелик»

Персони

"Бути сильним, вірити в добро і йти вперед до позитивних перемог"
Ольга Іроденко