Середа, 24 Квітня
Головна На часі Українські журналісти закликають покарати російських пропагандистів за сприяння геноциду в Україні

Українські журналісти закликають покарати російських пропагандистів за сприяння геноциду в Україні

1052

Українські журналісти закликають владу ініціювати запровадження санкцій проти російських псевдомедійників та розпочати процес документування їхніх злочинів, щоб притягнути до відповідальності.

Про це йдеться у зверненні журналістів до колег, органів державної влади та міжнародної спільноти, яке було оприлюднено 22 червня у Києві на зустрічі медійників “Російська пропаганда як інструмент геноциду українського народу. Методи виявлення та викриття”. Звернення оприлюднив журнал “Український тиждень”.

У зверненні журналісти закликають колег об'єднатися заради важливої мети попри суперечки, образи та конкуренцію. Вони впевнені, що ті, хто називають себе журналістами, воєнними кореспондентами чи блогерами і допомагають політикам та військовим командирам роздмухувати війну проти українців мають понести відповідальність за свої злочини.

Автори звернення зауважують, що ці люди не є пресою, а є солдатами інформаційної війни і тому мають понести відповідальність за співучасть в російській агресії проти України.

“Сирія, Грузія, Азербайджан, Україна, Африка — усюди, куди путінський режим приніс війну і страждання, ці люди співпрацюють з російськими спецслужбами, чітко виконують їхні накази. Вони мають “темники” та координаторів, вони генерують десятки фейків, носять військові однострої, мають зброю і відкрито беруть участь в боях. За що пізніше отримують бойові нагороди. Ці люди інколи нарікають на утиски преси, говорять про свободу слова, але насправді в їхніх словах – лише пропаганда, прямі заклики до знищення українців та підтримка воєнних злочинів. Фактично, вони є лише солдатами інформаційної війни, тому мають понести відповідальність за співучасть в російській агресії проти України”, - йдеться у зверненні.

Йдеться саме про геноцид і злочини проти людяності, які не мають терміну давності, йдеться у зверненні. Автори звернення нагадують, що історія знає приклади, коли пропагандисти понесли відповідальність за свої злочини - редактор нацистської газети “Дер Штюрмер” Юліус Штрайхер та керівники руандійського “Радіо Тисячі Пагорбів”.

“Ми закликаємо українську владу розпочати процес документування злочинів російських пропагандистів і притягнути їх до відповідальності. На них чекає власний Нюрнберг. Ми звертаємось до Міністерства культури та інформаційної політики, а також усіх відповідних органів та служб держави із закликом ініціювати запровадження санкцій проти російських псевдомедійників. Весь світ повинен долучитися до запровадження санкцій проти поплічників окупанта і зробити все можливе для притягнення їх до відповідальності за заклики до ведення агресивної війни та сприяння геноциду в Україні”, - йдеться у зверненні.

Також автори звернення закликають колег в Україні в усьому вільному світі долучитися до боротьби “з цими пропагандистами, які допомагають російській армії знищувати українців”. 

“Приєднуйтесь до нашого заклику, записуйте власні відеозвернення, підтримуйте нас в соцмережах. Долучайтеся до нашої спільної боротьби! Наголошуємо: інформаційна обслуга злочинного російського режиму — #ЦеНеПреса, вони лише намагаються ховатися за цим званням. Це #FakeJournalism — і вони мають понести заслужене покарання”, - йдеться у зверненні.

Документ підписали: Юрій Макаров, головний редактор дирекції телебачення НСТУ, 

Максим Віхров, головний редактор журналу «Український тиждень», Руслан Дейниченко, виконавчий директор StopFake, Віктор Трегубов, експерт зі стратегічних комунікацій, Денис Казанський, журналіст.

Як повідомляв ІМІ, 12 травня українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах та інших медійних марафонів, що називають себе "національними", ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. Йшлося про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле. 

Проте Міністерство культури та інформаційної політики України виступило проти відсторонення проросійських ведучих з телемарафонів. 

Медіагрупи також стали на захист ведучих. Телеканал "Інтер" заявив, що не має жодних сумнівів щодо проукраїнської громадянської позиції ведучої Анастасії Даугуле. Також про це заявила “Медіа Група Україна”.

Звернення підписали понад 326 журналістів, медіа, громадських організацій і рухів. З "Медіа Групи Україна", зокрема з каналів "Україна" та "Україна 24", підписали звернення 27 людей.

На сайті Кабінету Міністрів 17 травня зареєстрували петицію про відсторонення від будь-яких телемарафонів ведучих, які підтримували кремлівську пропаганду.

 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 22:15 Вісті
  • 22:40 «Голос Америки»: вечірній брифінг
  • 23:10 Х/ф «Бути Астрід Ліндгрен»

Персони

"Питання "А що подумають люди?", має стояти на останньому місці. Адже, насправді, всім все одно. Життя ж то твоє. І гріх - не жити і йому не радіти!"
Наталя Храбатин