Четвер, 2 Травня
Головна Медіапростір Чому документальний фільм — це не подовжений репортаж для випуску новин?

Чому документальний фільм — це не подовжений репортаж для випуску новин?

808

Здавалося б, зараз, коли в світі такий попит на контент про Україну, привернути увагу до свого проєкту потенціальних міжнародних партнерів з ко-продакшену, співфінансування або покупців готового контенту має бути досить просто. Утім, це не так. Документальні проєкти, які створюються з думкою про міжнародний ринок, повинні відповідати очікуванням цих аудиторій - і не щодо свого змісту, а щодо форми розповіді історії, розкриття означеної проблеми.  

Британські продюсери і режисери Іззі Чарман і Пол Коупленд, які у своєму портфоліо мають численні документальні проєкти для провідних міжнародних телеканалів і стрімінгових платформ та входять до групи міжнародних експертів конкурсу соціально вагомого контенту PITCHUA+, ознайомились із багатьма документальними проєктами, поданими на конкурс влітку. Вони звернули увагу, що часто-густо подані концепції нагадують репортаж для випуску новин, але розтягнений майже на годину замість чотирьох-п’яти хвилин, яких геть вистачило б, аби донести сутність до глядача. «Це не той формат, до якого звикли “західні” контент-платформи та й глядачі», — кажуть Іззі і Пол.  

Як зробити документальний проєкт, щоб, замість викликати бажання скоротити його удесятеро, на першій хвилині його хотілось подивитися хоча б до третьої, а на третій — додивитися вже до кінця?  Як зробити документальний проєкт цікавим для платформ і глядачів — і не тільки західних, а, насамперед, українських? У п'ятницю, 1 грудня, о 14:00 на YouTube-каналі PITCHUA Пол Коупленд та Іззі Чарман проведуть в рамках Освітньої Платформи PITCHUA онлайн-воркшоп про створення документальних проєктів. 

Воркшоп безкоштовний і буде доступний українською та англійською мовами. Він зацікавить тих, хто створює документальні проєкти та хоче, щоб їх побачили не тільки друзі і колеги, а широка аудиторія — як в Україні, так і за кордоном. Дещо з того, про що говоритимуть Іззі і Пол, може здатися комусь очевидним і занадто базовим, утім не лякайтеся — вважайте це спільним знаменником, який необхідно встановити для подальшого розв’язання задачі. 

Під час воркшопу ви дізнаєтеся про таке: 

  • Чому документального кіно — це не пірнання в невідомість, а добре прописаний сценарний проєкт; 
  • Формати документального кіно, на які є попит; 
  • Чому документальний фільм — це не просто довга версія новинного репортажу; 
  • Як створювати метафори, символізм та емоцію; 
  • Як працювати зі сценарієм документального проєкту; 
  • Які очікування глядачі Західної Європи мають до документального кіно; 
  • Як розповідати історії, які трапилися в минулому; 
  • Як працювати з «головами, що говорять» та обирати локації для інтерв'ю; 
  • Багатосерійні документальні проєкти vs. односерійні (який формат найкраще обрати в якому випадку); 
  • Які властивості повинен мати ваш документальний фільм, якщо ви хочете продати його європейському мовнику/стримінговому сервісу або показати на міжнародному фестивалі. 


Під час воркшопу ви зможете поставити запитання експертам та вдосконалити свої знання. Якщо хочете це зробити на камеру в зумі, будь ласка, заповніть форму, і ми відправимо вам посилання на зум. 

Пол Коупленд — британський документаліст, режисер та продюсер з 20-річним досвідом. Співпрацює з BBC, Netflix, National Geographic, Discovery та ін. Номінант на премію BAFTA. 

Іззі Чарман — британська продюсерка, сценаристка, письменниця та дослідниця. Лауреатка премії BAFTA. 

Подивитися трейлер документального серіалу Іззі Чарман та Пола Коупленда The Great War: the People Stories. 

Довідково:

Воркшоп проводиться проєктом Transformation Communications Activity (TCA), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Інформація, розміщена на цій вебсторінці, є частиною USAID Проєкту «Трансформація комунікації» в Україні. Ця вебсторінка не є офіційною інформаційною сторінкою уряду США.

 

Детектор медіа

Наживо

Ефір

  • 22:15 Вісті
  • 22:45 «Голос Америки»: вечірній брифінг
  • 23:10 Х/ф «Бути Астрід Ліндгрен»

Персони

"Ніхто не знає , які в нього сили, поки їх не використає"
Ольга Нестерук