Четвер, 18 Квітня
Головна На часі Лише третина регіональних медіа мають SMM-менеджерів — Фонд розвитку ЗМІ

Лише третина регіональних медіа мають SMM-менеджерів — Фонд розвитку ЗМІ

693

В Україні лише 33% незалежних регіональних медіа мають SMM-менеджерів для поширення власного контенту в соціальних мережах.


Про це йдеться в дослідженні потреб і проблем незалежних регіональних медіа в Україні, представленому Фондом розвитку ЗМІ (Media Development Foundation) під час прес-конференції в Укрінформі.

Здебільшого керівництво медіа вирішує на власний розсуд, які соцмережі використовуватиме видання, не спираючись при цьому на аналіз аудиторії мережі та її привабливість. Разом з тим лише 33% незалежних регіональних медіа мають SMM-менеджерів, причому брендує свій контент у соцмережах 71% місцевих ЗМІ, а 62% готують його спеціально під певні платформи”, - йдеться в дослідженні.

Згідно з його результатами, всі незалежні регіональні медіа використовують цифрові платформи, переважно, соціальні мережі як основні способи комунікації з аудиторією та вивчення її запитів.

Так, у Фонді розвитку ЗМІ зазначають, що Facebook із такою метою використовують 100% регіональних медіа, YouTube і Tеlеgram — по 63%, Twitter — 50%, Google News — 46%, RSS-стрічкою користують 42%, по 17% респондентів є активними у Vider та ВКонтакте, і лише 4% регіональних ЗМІ мають свої представництва в Instagram.

“Враховуючи обмежені ресурси та кадрові проблеми (92% медіа не можуть заповнити ключові позиції), рішення щодо роботи з соціальними платформами сильно впливають на медіа. Тим не менше, 62% медіа витрачають знані ресурси і час на соцмережі, навіть якщо генерують для них помірний або невеликий обсяг трафіку”, - зазначається у дослідженні.

Водночас у звіті акцентується на тому, що лише 12% медіа мають детальний опис їхньої аудиторії.

“Медіа добре навчилися моніторити трафік, який у них є, тобто хто до них приходить, які вікові групи, зайнятість, поділ за статтю, географію. Але незначна частина медіа — це лише 12% — ставлять собі цілі щодо аудиторії, з якою хочуть працювати, тобто яким є портрет їхньої аудиторії”, - пояснила автор дослідження, експерт із досліджень Media Development Foundation Євгенія Олійник.

При цьому 21% медіа використовують деякі демографічні показники, наприклад, стать і професію, а в 67% визначення аудиторії засноване на узагальнених формулюваннях (місцеве населення міста і регіону).


Респондентами дослідження стали 24 незалежних регіональних медіа (18 із 24 областей України). При цьому незалежність медіа визначалась як відсутність впливу на редакційну політику та відсутність передвиборчого немаркованого контенту (”джинси”). Олайн-опитування та інтерв'ю проводилися протягом вересня-жовтня 2018 року.

Укрінформ

Наживо

Ефір

  • 19:45 Shift: життя у цифрі
  • 20:00 Музика на «Галичині»
  • 20:10 Українська жінка у світовій історії
  • 20:20 Храми Прикарпаття
  • 20:45 Вісті

Персони

"Життя прекрасне, стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе й пам'ятай, що від посмішки світлішає найпохмуріший день"
Галина Філіпова