Середа, 24 Квітня
Головна На часі РОБОТА ЖУРНАЛІСТІВ ПІД ЧАС ЛОКДАУНУ НЕ ОБМЕЖУЄТЬСЯ – ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ

РОБОТА ЖУРНАЛІСТІВ ПІД ЧАС ЛОКДАУНУ НЕ ОБМЕЖУЄТЬСЯ – ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ

990

Постанова Кабінету Міністрів України “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 9 грудня 2020 року вводить в Україні з 8 до 25 січня так званий локдаун – суттєві обмеження, зокрема пов'язані з господарською діяльністю. Медіаспільнота обґрунтовано побоюється, що ці обмеження вплинуть, зокрема, на свободу слова, інформаційну діяльність і реалізацію прав журналістів. Так, у редакції зазначеної постанови підпунктом 4 пункту 3 була заборонена, окрім іншого, реалізація друкованих засобів масової інформації в роздріб. І хоча 5 січня Кабмін на своєму позачерговому засіданні змінив цю норму, загалом обмеження і строки дії цих обмежень є незмінними. Пам'ятаючи досвід локдауну навесні 2020 року та подальші випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів під прикриттям карантину, медіаспільнота з пересторогою ставиться до чергового посилення обмежень.

Однак треба зазначити, що ані загальний карантин, який запроваджується цією постановою з 19 грудня 2020 до 28 лютого 2021 року, ані посилений карантин, який вводиться з 00:00 8 січня до 00:00 25 січня 2021 року, не містять обмежень діяльності журналістів. 

Зокрема, в тексті постанови не передбачено:

– обмежень на відвідування приміщень органів державної влади, органів місцевого самоврядування та відкритих заходів, що проводяться цими органами;

– обмежень відвідування приміщень суду, відкритих судових засідань;

– обмежень пересування журналістів, зокрема за допомогою громадського транспорту;

– обмежень розповсюдження інформації, у тому числі друкованих засобів масової інформації.

Основні правила, які мають виконувати, зокрема, журналісти під час своєї діяльності, залишаються незмінними. Так, постанова забороняє громадянам, у тому числі журналістам:

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

2) перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення по захист в Україні.

Будь-який недопуск журналістів на засідання міської ради або комісій міської ради, а також у залу судового засідання під приводом карантину за умови наявності засобів індивідуального захисту і посвідчення буде перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, що має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України. 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 19:10 Про головне в деталях
  • 20:00 Музика на «Галичині»
  • 20:10 Корисно знати
  • 20:45 Вісті
  • 21:10 Вулиця

Персони

"Немає нічого ліпшого, ніж радіти і робити добро у своєму житті".
Василь Якубчак