Понеділок, 6 Травня
Головна Медіапростір Постійна втома та проблеми зі сном – основні психологічні виклики для журналістів у 2023 році – опитування ІМІ

Постійна втома та проблеми зі сном – основні психологічні виклики для журналістів у 2023 році – опитування ІМІ

793

У 2023 році в українських медійників значно зростали ті чи інші симптоми стресу та знижувалася віра в перемогу. У підсумковому річному опитуванні за 2022 рік 72,4% опитаних українських журналістів зазначили, що відчувають надію і віру в нашу перемогу. Але вже 2023 року цей показник знизився більш ніж на половину і становить 31,5%*. 

Такими є результати анонімного кількісного онлайн-опитування журналістів методом анкетування, проведеного Інститутом масової інформації 4–26 грудня 2023 року. В опитуванні взяло участь 164 журналісти з усіх регіонів України**.

Окрім цього, 98% українських медійників відчувають стрес, це на 8% більше, ніж у грудні 2022 року, коли на ті чи інші симптоми стресу, які, зокрема, можуть свідчити про депресію, скаржилися 90% опитаних ІМІ журналістів. 

Інфографіка ІМІ


Показники, що зросли за 2023 рік у порівнянні з 2022 роком***: 

  • відчуття депресії та безнадії зросли на 21,8% (становить 35%);
  • відчуття постійної втоми в опитаних медійників зросло на 16,9% (становить 59%); 
  • проблеми зі сном, прокидання  вночі, змінився графік сну – на 15,6% (становить 48%); 
  • проблеми з концентрацією зросли на 5,6% (становить 37,6%);
  • флешбеки та нічні жахи зросли на 2,9% (становить 14,3%);
  • відчувають, що не мають права і часу відпочивати, – на 2,4% (становить 44,5%);
  • відчуття дратівливості зросло на 1,2% (становить 35%). 


Показники, що знизилися за 2023 рік у порівнянні з 2022 роком***: 

  • відчуття віри і надії в нашу перемогу зменшилися на 40,9% (становить 31,5%);
  • відчуття напруженості, мобілізованості та зосередженості зменшилися на 6,3% (становить 30,1%);
  • фізичний біль у певній частині тіла (головний біль, серце тощо) зменшився на 2,9% (становить 15%);
  • суїцидальні думки зменшилися на 1,6% (становить 1%).


Ми попросили психотерапевтку Марію Фабрічеву прокоментувати результати опитування з професійного погляду. “В результатах опитування простежується для цього року типовий внутрішній конфлікт: з одного боку, люди не дають собі права на відпочинок, що є негативним і дезадаптивним процесом, а це впливає негативно і знижує раціональне самосприйняття, а з іншого – журналісти вказують, що відчувають постійну втому, мають проблему зі сном та інші негативні показники. Це і є замкнене коло. Тому тут головна моя порада – давати собі право на відпочинок, і тоді сили для ефективної роботи буде більше”. 

Марія також зазначає, що показники, про які згадується вище, можуть свідчити про ПТСР, тому радить пройти діагностику в спеціалістів, щоб запобігти можливому розвитку чи ускладненню депресивних станів та ПТСР. 

Ми також запитали, що саме допомагає українським медійникам бути стійкими до стресу і психологічно триматися в ці важкі часи. Згідно з опитуванням, перша трійка рецептів від медійників має такий вигляд***:

  1. Хобі, зокрема нове хобі – волонтерити та донатити на ЗСУ (79,5%).
  2. Час із родиною, дітьми, домашніми тваринами  (48,6%).
  3. Спілкування з друзями, колегами, в чатах чи в житті (30,1%).


Є також і деструктивні рецепти, як-от більше працювати чи вчитися (34,2%) або споживання алкоголю чи паління (15,7%). Психотерапевтка Марія Фабрічева зазначає, що такі способи "заспокоєння" дають лише тимчасову ілюзорну безпеку чи заспокоєння. 

У разі значних складнощів психотерапевтка радить звертатися до професіоналів, як-от психотерапевтів чи психіатрів. Водночас опитування показало, що практика відвідування психотерапевта й психіатра значно зросла в порівнянні з 2022 роком. Так, по допомогу психотерапевта звертається 15,7% (7,4% – 2022 рік) та лікування в психотерапевта – 10,2% (2,1% – 2022 рік).

*Опитування охоплювало питання щодо пережитого емоційного досвіду. Це питання долучено з метою розуміння, з якими психологічними труднощами доводиться стикатися під час роботи журналістам. Респондентів просили вказати, чи відчували вони певні емоційні стани з переліку показників для вияву депресивного стану, який використовує Американська асоціація психіатрів та Національна служба з охорони здоров’я Великої Британії. У керівництві з діагностики та статистичного обліку психічних розладів четвертого видання вказується, що особа, яка відчуває п’ять та більше симптомів з цього переліку, перебуває в стані депресії. Оскільки ми не можемо використовувати дані цього дослідження для діагностування, ми можемо використати ці дані під час тренінгів, на семінарах, для надання спільноті журналістів-фрилансерів знань для виявлення важливих індикаторів, за якими можна відстежувати власний емоційний стан та обізнаність щодо психологічних травм. 

**Дослідження проводилося методом кількісного анонімного онлайн-опитування за простою випадковою вибіркою серед потенційних респондентів – журналістів і редакторів, що працюють. Усього отримано 164 відповіді від медійників з усіх регіонів України. З них 65% жінок, 34% чоловіків, 1% іншої статі. Максимальна похибка становить 5%. Дослідження проводилося протягом 4–26 грудня 2023 року. 

***Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька з них.

ІМІ

Наживо

Персони

"Життя вимірюється не кількістю зроблених вдихів і видихів, а кількістю тих моментів, коли від щастя захоплює дух".
Наталя Фармус