Четвер, 25 Квітня
Головна На часі У 2020 РОЦІ 44% ЖУРНАЛІСТІВ ЗАЗНАВАЛИ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ ЧЕРЕЗ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ – ДОСЛІДЖЕННЯ ІМІ

У 2020 РОЦІ 44% ЖУРНАЛІСТІВ ЗАЗНАВАЛИ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ ЧЕРЕЗ ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ – ДОСЛІДЖЕННЯ ІМІ

1216

Протягом 2020 року 44% опитаних ІМІ медійників стикалися з погрозами, нападами, фізичним насильством чи кібербулінгом у зв'язку з журналістською діяльністю.


Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, що провів Інститут масової інформації 14–22 грудня 2020 року*.

Понад половину медійників (70%) зазнавали переслідувань у вигляді образ. Другою за популярністю стала категорія “погрози”: її вказало 46% респондентів. Від перешкоджання законній професійній діяльності й кіберцькування постраждало 38% і 34% опитаних відповідно. І ще 5% респондентів отримали тілесні ушкодження внаслідок журналістської діяльності**.

Тільки 30% опитаних журналістів, що зазнавали переслідувань через професійну діяльність, вказали, що зверталися по захист до правоохоронців.

Окрім того, 10% опитаних журналістів зазначили, що члени їхніх сімей зазнавали утисків та переслідувань через професійну діяльність медійників. 

*Дослідження проводилося методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам – журналістам і редакторам. Усього було отримано 185 відповідей від медійників. 83% – респонденти з регіонів України, 17% з міста Києва. 63% жінок, 37% чоловіків Дослідження проводилося протягом 14–22 грудня 2020 року. 

**Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 07:15 Наші люди звідусюди
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Невичерпне джерело

Персони

"Час усе поставить на свої місця"
Світлана Клебан