Середа, 24 Квітня
Головна Медіапростір Яке взуття потрібне журналістам для роботи в умовах війни

Яке взуття потрібне журналістам для роботи в умовах війни

1586

Зараз журналісти, як і всі українці, не просто працюють в умовах війни, а живуть в умовах війни. Тому, відповідно, потрібно адаптовувати свій одяг та взуття під реалії, а особливо з настанням холодів Яке ж взуття буде зручним для роботи журналістів? Коротка відповідь – трекінгове, тобто туристичне. 

Існують такі типи трекінгового взуття

  • Трекінгові кросівки. Низькі міцні кросівки, призначені для пересіченої місцевості, зі спеціальною підошвою, яка добре амортизує, і гнучкою внутрішньою підошвою. Вони ідеально підходять для походів з незначними навантаженнями не дуже пересіченою місцевістю.
  • Взуття для середнього та легкого трекінгу. Середні або високі черевики, все ще мають підошву, яка добре гнеться, але облягають і підтримують ногу краще. Призначені для походів із 40–60-літровим рюкзаком або для довгих маршрутів низької категорії складності.
  • Взуття для важкого трекінгу. Ці черевики створено для серйозних походів з досить великою вагою на плечах, для багатоденних походів, легких гірських маршрутів. Вони високі, дуже міцні й з внутрішньою підошвою, що мінімально гнеться. Зазвичай мають прогумований ніс або повну обгумовку за всією окружністю черевика вздовж підошви. 


Висота черевиків

  • Низькі. Не фіксують гомілкостоп, забезпечуючи нозі більше свободи. У них потрапляє більше бруду, пилу і піску. Не дуже зручні для роботи в полі, але ідеальні для роботи в місті. 
  • Середні. Підтримують кісточку і захищають від вивихів ноги. Рекомендується використовувати, якщо вага рюкзака перевищує 5–12 кг або для довгого відрядження. 
  • Високі. Чудово фіксують гомілкостоп на нерівномірних поверхнях або горбистому рельєфі. Для дуже довгих подорожей з рюкзаком понад 12 кг. 


Будь-які черевики обов’язково потрібно розношувати перед поїздкою. Найгірше – це вдягнути у відрядження черевики, що не зручні та натирають. Навіть якщо взуття майже не розношується, потрібно звикнути до нього, до способів шнурування, умов експлуатації та дати взуттю “сісти” на нозі. 

Колодка – найважливіший критерій вибору взуття. Усі технологічні переваги стають незначними, якщо черевик сидить незручно. Тому найважливішим моментом у доборі взуття для трекінгу є колодка. 

Щоб добре дібрати черевик, вам потрібно знати три параметри вашої ноги

  1. Довжина стопи. Усередині черевика пальці повинні бути вільними й легко ворушитися, а спереду має залишатися досить місця, щоб не травмувати пальців під час спуску. Якщо у вас є які-небудь захворювання пальців ніг або ступні, приділіть цьому моменту особливу увагу. 
  2. Ширина. Ступня не має зміщатися вбік усередині черевика, а також не має бути занадто стиснутою. 
  3. Обʼєм. Ступня має комфортно вміщатись у черевику, іноді це можна вирівняти правильним шнуруванням. 


Секретом зручності взуття є поєднання всіх трьох параметрів. Від цього залежить, чи натиратиме черевик, чи розташовуватиметься нога всередині черевика так, як задумав виробник. Коли взуття добре дібране, не має бути відчуття стиснення ноги, і особливо в місці шнурівки. 

Не забувайте, що, крім шнурівки та самого черевика, дуже важливу роль відіграють правильно дібрані трекінгові шкарпетки. Тому міряти та обирати взуття потрібно вже зі шкарпетками, які ви використовуватимете разом з черевиками. 

Про матеріали та їхні особливості для трекінгового взуття, верху та підошви черевика детальніше дивіться на малюнку.

Ознаки найкращих трекінгових черевиків

  • Підошва. Жорстка та не має скручуватись або гнутися важко. Малюнок протектора глибокий. 
  • Захисний рант за периметром черевика. Береже ногу від бічних ударів, забезпечує краще зчеплення з поверхнею завдяки збільшенню площі підошви. 
  • Проміжна підошва. Зменшує ударні навантаження на ногу, що виникають під час ходіння. 
  • Перфорована устілка. Також зменшує ударні навантаження, відводить вологу.
  • Верх черевика має бути з міцного водовідштовхувального матеріалу. 
  • Внутрішня підкладка – з мембранної тканини (найвідоміша з якої Gore-tex) із синтетичним утеплювачем. Створює ефект термоса, захищає від вологи.
  • Язичок. Прострочений з трьох сторін, асиметричний, з утеплювачем. Виконує вологозахисну функцію. 
  • Шнурки. Спеціальне плетіння, круглі в перетині з кевларовим волокном, що надає їм міцності. 
  • Гачки і люверси. Міцні, з антикорозійним захистом. Роблять шнурування зручним і щільним. 
  • Задник пʼяти. Фіксує гомілкостоп.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 23:10 Х/ф «Бути Астрід Ліндгрен»

Персони

"Вір в себе і поступово йди до мети"
Євгенія Шатохіна