Четвер, 28 Березня
Головна На часі В УКРАЇНІ СТВОРИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ФОНД СТРАХУВАННЯ ЖУРНАЛІСТІВ

В УКРАЇНІ СТВОРИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ФОНД СТРАХУВАННЯ ЖУРНАЛІСТІВ

3069

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ). Застрахуватися можуть представники незалежних медіа, які вирушають до зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення).

Про це “Детектору медіа” повідомила виконавча директорка Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” Оксана Бровко.

Ініціаторами створення МФСЖ стали шість громадських організацій: Фундація “Суспільність”, Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр демократії та верховенства права та Інститут розвитку регіональної преси.

“Дотепер, як виявилося, в Україні питання журналістської страховки не було вирішеним. Попри те що країна воює з 2014 року, наші журналісти та їхні родини лишалися беззахисними в разі травми чи загибелі. Створення МФСЖ – це великий крок уперед для всіх нас. До процесу фінансової підтримки можуть долучатися й інші донори та благодійники. Це лише посилить нас та дозволить збільшувати кількість застрахованих”, – зазначила Оксана Бровко.

Ідею створити фонд підтримала Всесвітня газетна асоціація (WAN-IFRA), що виділила для цієї мети 10 тисяч доларів США, на які фонд уже розпочав страхувати журналістів. МФСЖ співпрацюватиме з доброчесною міжнародною страховою компанією “Insurаnce for Local Media”.

Страхувати одного журналіста фонд зможе на термін від одного до трьох днів, подати заявку можна за посиланням.

Страхове покриття – до 100 000 доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження. В разі загибелі журналіста родина отримує 100 000 доларів США.

“Застрахуватися зможуть журналісти, і це важливо наголосити, саме незалежних українських медіа, які відправляються в офіційне відрядження, які мають засоби захисту. Також вітається, але не є обов'язковим з нашого боку, якщо ви пройшли спеціалізовані курси домедичної допомоги, бо для нас важливо, щоб люди були вже підготовлені. Страхуватися будуть ті медійники, що планують відрядження в зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення)”, – зауважила Оксана Бровко.

Координаційна рада МФСЖ визначатиме, які заявки задовольняються, а які – ні. До Координаційної ради входять представники всіх організацій-засновників  ініціативи.

Оксана Бровко додала, що зараз основне завдання фонду – запустити процес приймання заявок, страхування та залучення більшої кількості донорів до процесу.

 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 18:45 Вісті
  • 19:10 Про головне в деталях
  • 19:45 Shift: життя у цифрі
  • 20:00 З перших вуст
  • 20:15 Українська жінка у світовій історії

Персони

"Життя прекрасне, стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе й пам'ятай, що від посмішки світлішає найпохмуріший день"
Галина Філіпова