Пятниця, 26 Квітня
Головна Медіапростір Українські провайдери не здатні забезпечити блокування російських соцмереж.

Українські провайдери не здатні забезпечити блокування російських соцмереж.

587

Користувачі мережі часто повідомляють, що заходять у заборонені в Україні соцмережі. Виявляється, зараз зайти до «ВКонтакте» дають змогу більшість провайдерів. Про це повідомляє Liga.Tech.

Якщо раніше для входу в заблоковані соцмережі користувачам потрібно було використовувати VPN, выднедавна вони у відкритому доступі як через мобільний інтернет, так і через Wi-Fi.

За повідомленнями компанії «Воля», можливість обходити блокування «ВКонтакте» на Android з’явилася ще в 2017 році. Застосунок використовує вбудований VPN-сервіс. Оператори та провайдери нічого не можуть із цим вдіяти. “Ми завжди чітко та своєчасно виконуємо рішення влади України і блокуємо всі інтернет-ресурси, які підлягають блокуванню… Та коли абонент має навички і його мета – його обійти, він зможе це зробити», – зазначають у «Волі».

Нещодавно і в «Укртелекомі» виявили, що заблокувати російську соцмережу не вдається. «Так, застосунок працює завдяки вбудованому VPN. Зараз фахівці компанії працюють над технічним вирішенням проблеми. Думаю, протягом кількох тижнів вирішимо», – прокоментував директор із корпоративних комунікацій компанії Михайло Шуранов.

У «Київстарі» повідомляють, що закрити доступ до всіх мобільних застосунків не можуть. «Мобільні застосунки – це програми зі своєю внутрішньою методикою роботи, де розробник може встановлювати за замовчуванням такі опції, як proxy server і vpn для обходу блокування. Але це відповідальність розробників, на яких телеком-оператор не має впливу!» – зазначили в прес-службі компанії. Цю інформацію підтверджують Vodafone і Lifecell.

Водночас є провайдери, які свідомо не обмежують доступ до заборонених російських ресурсів. НКРЗІ виявила двох таких порушників, їм загрожує штраф від 850 до 3400 грн.
Один із них – «НетАссіст». «Ми й не блокували ніколи. Два тижні тому отримали припис від телеком-регулятора в результаті планової перевірки, й оскаржуємо його в суді», – заявляє засновник інтернет-провайдера Максим Тульєв.

Згідно з даними Kantar TNS CMeter, «ВКонтакте» втрачає свою популярність в Україні. За липень соцмережа опустилася з 14 на 24 місце в рейтингу найбільш відвідуваних сайтів. Охоплення Facebook вже втричі більше.

Фото: Pixabay

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 00:40 Марафон «Єдині новини»

Персони

"Життя прекрасне!"
Ольга Лаврись