Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Холодний розум, гаряче серце: як варто висвітлювати трагедії в медіа

Холодний розум, гаряче серце: як варто висвітлювати трагедії в медіа

823

Новина про трагедію з українським літаком, що трапилася рано-вранці 8 січня, лише набиратиме обертів. Ще буде багато новин, сюжетів, заяв, розслідувань. Людей не повернути, однак гідно і гуманно писати про них, щоб не зачепити почуття їхніх родин, – першочергове завдання для медіа.

Зараз українські новинні стрічки забиті новинами про катастрофу з усілякими деталями. 

Увага до джерел і версій

Із самого ранку 8 січня в іранських медіа з'явилася нічим не підтверджена інформація про те, що катастрофа трапилася через "технічні проблеми з двигуном".

На сайті 112.ua оприлюднили, що, за версією іранського аеропорту, причина аварії – займання двигуна. Хоча жодним лінком ці слова не підтверджені. Цю дезінформацію також поширили російські медіа.


Подібну інформацію було оприлюднено на РБК, щоправда журналісти уточнили: “попередня версія” – займання двигуна через технічні несправності.


Сайт "Сегодня" ставив інформацію про технічні причини катастрофи літака в бекграунд до новин. Причому без посилання на джерела і до проведення слідства:


Ще однією з версій трагедії було те, що Украинский самолет в Иране могли случайно сбить – Daily Mail (РБК). Однак джерело цієї версії – жовта преса.


Журналісти УП (Посольство в Ірані виключило версію теракту, а потім прибрало заяву) зазначають, що на офіційній сторінці Посольства України в Ісламській Республіці Іран було повідомлення, що літак розбився через технічні причини, однак згодом його стерли:

Дослівно: "За попередньою інформацією, літак розбився внаслідок аварії двигуна через технічні причини. Наразі версія теракту чи ракетної атаки виключається".
Ймовірно, велика кількість медіа взяли дезінформацію про "технічні причини" катастрофи саме з офіційного сайту посольства.

Імідж МАУ

Згодом на сайті Президента України з’явилася новина про відкриття кримінального провадження проти МАУ, а також Зеленський закликав:

"Усі заходи тримаю на особистому контролі. Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висування неперевірених версій стосовно катастрофи до офіційних повідомлень".

Паралельно в ЗМІ почала з’являтись інформація на підтримку МАУ. Наприклад, на сайті 24 каналу з посиланням на голову Комітету з питань зовнішньої політики Богдана Яременка, депутата від "Слуги народу", вийшла новина про те, що претензії до авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" через катастрофу літака в Ірані безпідставні. 


ТСН, зі свого боку, оперативно зробила сюжет про безпечність літаків МАУ.


Коментарі експертів та політиків 

На тему катастрофи не висловився тільки лінивий – від політологів і до зірок шоу-бізнесу. Версії авіакатастрофи інтенсивно обговорювали на інформаційних каналах.

Наприклад, на 112 журналісти робили пряме ввімкнення в студію експертів про можливу причину падіння літака – хоча фактів було відомо дуже мало. 


Водночас 50% відеоряду супроводжувалися кадрами з місця трагедії. На відео зображені тіла в спеціальних мішках, які лежать на землі або коли їх носять рятувальники.

Зі свого боку 112 канал та Newsone оперативно опублікували твіти зі словами співчуття від нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука:

 


Хайп на смертях

У матеріалі (Я просила его не лететь: жена погибшего пилота рассказала о последнем разговоре с мужем) журналісти Newsone у прямому ефірі під'єднали дружину загиблого пілота і ставили маніпулятивні запитання, щоб жінка якомога більше емоційно розповідала. Варто зазначити, що вона лише годину тому з новин дізналася про трагедію. Однак ведучий хотів витягнути якомога більше емоційних фраз із жінки, тому від нього лунали і лунали такі питання:

  • Якою ви будете пригадувати останню зустріч із чоловіком, коли ви його бачили востаннє? Коли ви з ним познайомилися, він уже був льотчиком?
  • Вам було страшно за чоловіка, коли він вирушав у якийсь рейс?
  • Як і що говорив ваш чоловік з приводу цієї заборони польотів і безпеки польотів до Ірану. Можете пригадати ваші останні спілкування на цю тему?

Усе-таки ставити запитання треба ще вміти. Гуманність цінніше, ніж хайп.

Жодна маніпуляція, жодні кліки, неперевірена інформація, інформація з російських медіа, яка теж не має першоджерела, нічого не варті, коли йдеться про гуманність.

У медіа рясніли фотографії та відео, як рятувальники носять у спеціальних мішках тіла загиблих або як тіла в мішках лежать на землі. Чимало відеокадрів та фото було із взуттям або рюкзаками, особистими записниками потерпілих. Перед публікацією таких кадрів варто пам'ятати, що у загиблих лишилися родини, друзі і їм зайві деталі можуть завдати психологічної травми.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 01:10 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Питання "А що подумають люди?", має стояти на останньому місці. Адже, насправді, всім все одно. Життя ж то твоє. І гріх - не жити і йому не радіти!"
Наталя Храбатин