Вівторок, 16 Квітня
Головна На часі У 2017 році Концерн РРТ має стати державним оператором цифрового ТБ

У 2017 році Концерн РРТ має стати державним оператором цифрового ТБ

1367

Протягом 2017 року Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

аким є один з пунктів Плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів № 788-р від 26 жовтня, оприлюдненого 1 листопада на Урядовому порталі.Згідно з планом, у Концерну РРТ є 4 млн 134 грн власних коштів на отримання ліцензії провайдера, а на розбудову мережі необхідні кошти в розмірі 31 млн євро, джерело яких ще потребує визначення.

Загалом План містить 20 пунктів організаційно-технічних, нормативно-правових заходів і заходів радіочастотного перепланування (повний текст плану читайте нижче).

Згідно з іншим рішенням уряду, до 30 червня 2017 року в Україні має бути вимкнено аналогове телевізійне мовлення. У Плані заходів вказано, що в жовтні 2016 року Нацрада разом з іншими відомствами мала підготувати план поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення і в грудні 2016 року внести відповідні зміни до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Натомість розробка плану заходів з інформування населення про перехід до цифрового мовлення та забезпечення його виконання має розпочатися фактично після вимкнення аналога – з червня 2017 року.

На другий квартал 2017 року заплановано розгляд питання щодо переведення місцевих (регіональних) аналогових мовників на цифровий стандарт мовлення. А в грудні 2017 року Нацрада має забезпечити розподіл каналів у мультиплексах «з метою раціонального використання радіочастотного ресурсу України».

Протягом 2017 року має бути розглянуто питання та підготовлено пропозиції щодо створення інфраструктури для покриття цифровим ефірним сигналом населених пунктів Донбасу вздовж лінії зіткнення, на території на межі з Кримом, а також на тимчасово окупованих і непідконтрольних українській владі територіях.

Одночасно з вимкненням аналога, у червні 2017 року, відомства мають підрахувати, скільки малозахищених громадян потребують телетюнерів, і запропонувати шляхи забезпечення їх обладнанням. Планом передбачено на 2016-2019 роки організацію інформаційної підтримки національного виробництва телетюнерів. А на січень 2017 року – підготовку законопроекту про пільгові умови ввезення на територію України телетюнерів і компонентів для їх виробництва.

Усі відомства, згадані в плані, мають щопівроку (до 30 червня та до 30 грудня) звітувати про виконання плану Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, яка узагальнюватиме дані та інформуватиме уряд до 1 серпня та до 1 лютого.

Нагадаємо, 26 жовтня Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, але рішення уряду було оприлюднено тільки 1 листопада.

Місяць тому, 27 вересня, уряд не затвердив проект розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення», ухваливши рішення перенести його розгляд на наступне засідання. Причиною стало заперечення віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе. З виступу голови Держспецзв'язку Леоніда Євдоченка на засіданні уряду стало відомо, що згідно з проектом в Україні може з’явитися державний оператор цифрового мовлення.

Раніше, 6 квітня, Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

"Детектор медіа"

Наживо

Ефір

  • 10:30 Господар
  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Веселий нотний стан

Персони

"Життя прекрасне, стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе й пам'ятай, що від посмішки світлішає найпохмуріший день"
Галина Філіпова