Понеділок, 29 Квітня
Головна Медіапростір RSF: Через 10 років після Революції гідності медіаландшафт в Україні став різноманітнішим і прозорішим

RSF: Через 10 років після Революції гідності медіаландшафт в Україні став різноманітнішим і прозорішим

874

За десятиліття в Україні значно покращились умови роботи журналістів та медіаландшафт, попри війну, яку веде Росія на її території. Про це йдеться в заяві “Репортерів без кордонів” (RSF), оприлюдненій з нагоди 10-річчя Революції гідності, яке відзначатиметься 21 листопада.

“З часів Євромайдану українська журналістика, яка є відбиттям суспільства, пройшла довгий шлях. Поширення незалежних медіа, законодавчі реформи та більша прозорість ЗМІ покращили ситуацію зі свободою преси. Незважаючи, що війна чинить тиск на журналістику, попри численні виклики з погляду плюралізму та економічної життєздатності, які ще належить подолати, RSF вітають прогрес досягнутий за 10 років у сфері права на інформацію в Україні”, – зазначила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

“Репортери без кордонів” вказали на основні досягнення від початку проєвропейських демонстрацій на майдані Незалежності в Києві 2013 року:

  • Майже десяток законодавчих реформ, спрямованих на зміцнення свободи преси та права на інформацію: створення у 2017 році медіагрупи суспільного мовлення; ухвалення нового Закону “Про медіа” в грудні 2022 року, що дозволило гармонізувати українське законодавство з європейськими стандартами та підвищити прозорість медіавласності.
  • Десятикратне збільшення кількості розслідувань порушень проти журналістів. “Репортери” звертають увагу, що правоохоронні органи серйозніше розслідують випадки насильства проти журналістів, зміцнюючи впевненість у тому, що їхні скарги будуть розглянуті. Місцеві організації, що захищають свободу преси, відзначають більшу прозорість і комунікацію з боку української влади щодо поточних справ із 2013 року. 
  • Посилення прозорості медіа. Покращення прозорості медіа, яка є вирішальним фактором зміцнення довіри громадськості до достовірності інформації. “Репортери” наводять опитування ІМІ, згідно з якими у 2023 році 68% медіа були прозорими, зокрема щодо їхніх фінансових та редакційних даних, у порівнянні з 14% у 2018 році. А в межах Ініціативи журналістської довіри (JTI), започаткованої RSF, 25 українських медіа нещодавно опублікували свої звіти про прозорість, демонструючи особливу увагу до створення достовірної інформації навіть під час війни. 
  • Поява в медіапросторі сильних незалежних ЗМІ. “Репортери” зазначають, що завдяки розслідуванням корупції, політичної ситуації, а також міжнародних відносин близько десяти медіа зарекомендували себе як провідні надійні джерела інформації, такі як сайт розслідувань “Слідство.інфо” або “Громадське”, яке, зокрема, публікує розлогі свідчення. 


Водночас, зауважують “Репортери без кордонів”, на тлі цих помітних покращень, зменшення впливу олігархів на медіапростір українська журналістика, однак, ослаблена погіршеною ситуацією з безпекою. Спроби уряду контролювати ЗМІ останніми місяцями також спричиняють занепокоєння щодо загрози реальному прогресу для свободи преси та права на інформацію за останні 10 років.

Також організація зазначає, що Революція гідності поклала край президентству Віктора Януковича і відкрила шлях до поліпшення умов роботи журналістів. Із 2013 до 2023 року Україна піднялася зі 126-го на 79-те місце у Світовому індексі свободи преси RSF.

 

ІМІ

Наживо

Персони

“Все в моїх руках тому їх не можна опускати! Усмішка та хороший настрій - найкращі супутники в житті людини!”
Любомир Белей