Субота, 20 Квітня
Головна На часі Інформування чи агітація? Як журналістам розібратися з кандидатами

Інформування чи агітація? Як журналістам розібратися з кандидатами

1073

Політичні партії і кандидати на виборах часом пропонують-вимагають від засобів масової інформації розміщувати їхні пресрелізи без позначення як передвиборної агітації і без оплати з виборчого фонду, мотивуючи, що це “загальне інформування”. Виборчий кодекс дійсно передбачає можливість інформування про виборчий процес у засобах масової інформації, проте таке інформування має особливе регулювання. Варто знати й розуміти відмінності передвиборної агітації та інформування про виборчий процес, щоб не опинитися винним у прихованій агітації і не бути притягнутим до юридичної відповідальності за власні помилки.

Нагадаю, що, відповідно до визначення, наведеного в статті 51 Виборчого кодексу, передвиборною агітацією є ведення будь-якої діяльності для спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України. Деякі форми зазначено в абзаці другому частини першої статті 51 Виборчого кодексу, зокрема оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій і повідомлень. Однак цей перелік не є виключним, передвиборна агітація може відбуватись і в інших формах. Зокрема, частина четверта статті 51 Виборчого кодексу зараховує до прихованої передвиборної агітації рекламу друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій – суб’єктів виборчого процесу.

До передвиборної агітації також належать використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії – суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу, повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) – суб’єктами відповідного виборчого процесу та привернення уваги до участі в таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Також нагадаємо, що ЗМІ, їхнім посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами про розміщення передвиборної агітації, забороняється оцінювати кандидатів, партії (організації партій), їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі. Такі дії також визнаються передвиборною агітацією.

На відміну від передвиборної агітації інформаційне забезпечення виборчого процесу є обмеженішим. Відповідно до статті 232 Виборчого кодексу, засоби масової інформації, інформаційні агентства можуть брати участь у спеціальному інформаційному забезпеченні місцевих виборів на замовлення відповідної виборчої комісії, а щодо фактів та подій, пов’язаних з виборчим процесом, – із власної ініціативи з дотриманням вимог цього кодексу. 

Фактами й подіями, зокрема, можуть бути:

  • висунення кандидата партією на партійних конференціях, зборах;
  • реєстрація кандидата відповідною виборчою комісією;
  • відмова в реєстрації кандидата виборчою комісією;
  • відкриття рахунку виборчого фонду, призначення розпорядника виборчого фонду;
  • відмова кандидата від участі у виборах;
  • зміна кандидатів у депутати в списках партії.


Окрім того, стаття 51 Виборчого кодексу передбачає можливість інформування про діяльність кандидата як посадової особи органів влади, органів місцевого самоврядування або ж керівника підприємства, установи, організації за умови, що такі матеріали не супроводжуються коментарями, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписами, кінозніманням, фотоілюстраціями. У таких повідомленнях забороняється згадка про участь у виборах відповідних осіб чи наміри щодо їхньої діяльності в разі обрання.

Тож відеосюжет про відмову від реєстрації кандидатів на посаду депутатів районної ради від певної партії буде інформуванням про перебіг виборчого процесу навіть за умови згадування назви цієї партії або потрапляння в кадр партійної символіки.

Матеріал про відвідування чинним мером дитячого садочка або бібліотеки, які є комунальними установами, і перевірку їхньої діяльності без фото і без відео цієї події, у вигляді тексту або озвучений голосом ведучого буде інформуванням про діяльність посадової особи. Так само звіт депутата міської ради, розміщений відповідно до Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, буде інформуванням за умови відсутності фото або відео.

Натомість відеосюжет про відвідування кандидатом – чинним головою міськради лікарень міста, демонстрація його наради щодо стану дотримання карантинних вимог у місті, фотографії з його пресконференції, присвяченої цьому питанню, вже буде передвиборною агітацією.

Матеріал про проведення в місті концерту зі згадуванням про відвідання його певним кандидатом також є передвиборною агітацією.

Реклама журналу, на обкладинці якого зображений певний кандидат, теж є прихованою передвиборною агітацією.

Реклама звичайного господарського товару за участю кандидата-актора знову ж таки має ознаки передвиборної агітації.

Нагадаємо, що передвиборна агітація може розміщуватись у засобах масової інформації виключно після укладання угоди з розпорядником виборчого фонду й оплати за таке розміщення відповідно до розцінок вартості одиниці друкованої площі або одиниці ефірного часу. Про особливості укладання таких угод ІМІ вже писав.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Між нами
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Окрилені відвагою

Персони

"І се минесі!"
Іван Гладиш