Пятниця, 19 Квітня
Головна На часі ФОТО ТА ВІДЕО ВІЙСЬКОВИХ ОБ’ЄКТІВ ЗМІ МОЖУТЬ ПУБЛІКУВАТИ ЧЕРЕЗ 12 ГОДИН ПІСЛЯ БОЙОВИХ ДІЙ – ЗАЯВА ВЛАДИ ТА МЕДІАРУХУ

ФОТО ТА ВІДЕО ВІЙСЬКОВИХ ОБ’ЄКТІВ ЗМІ МОЖУТЬ ПУБЛІКУВАТИ ЧЕРЕЗ 12 ГОДИН ПІСЛЯ БОЙОВИХ ДІЙ – ЗАЯВА ВЛАДИ ТА МЕДІАРУХУ

1661


Журналісти можуть публікувати фото та відео військових об’єктів через 12 годин після завершення бойових дій, через три години – для цивільних об’єктів.

Такої згоди дійшли представники влади та журналістської спільноти “Медіарух”, повідомляється в спільній заяві Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та представників ЗМІ.

“Представники влади та журналістської спільноти “Медіарух” дійшли згоди, що задля дотримання всіх необхідних безпекових умов журналісти можуть збирати інформацію на місцях відразу після обстрілів. При цьому  дозволяється оприлюднення зроблених фото та відео представниками ЗМІ та журналістами щодо подій на місці ведення бойових дій по завершенню 12 годин для військових об’єктів, через три години – для цивільних об’єктів”, – йдеться в заяві. 

Військовим адміністраціям рекомендовано надавати більше інформації ЗМІ про руйнування, спричинені діями ворога, не пізніше ніж через один день після події. 

Водночас журналістам нагадують про дотримання під час війни балансу між доступом преси до подій і безпекою держави. Тому медіа та журналістів закликають неухильно дотримуватися наказу Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного від 3 березня 2022 року №73, яким встановлено порядок допуску представників ЗМІ на військові об’єкти в районі ведення бойових дій на період воєнного стану.

Зокрема, наказом визначено алгоритм дій командувачів видів (сил), командирів військових частин і підрозділів Збройних Сил України під час роботи з представниками цивільних засобів масової інформації. Також визначено порядок акредитації журналістів національних та іноземних медіа, правила роботи представника засобу масової інформації в районі ведення бойових дій. 

У районі ведення бойових дій на військові об’єкти можуть бути допущені лише акредитовані представники ЗМІ з дозволу командира підрозділу. Зазначеним наказом також затверджено Правила роботи представника засобу масової інформації в районі ведення бойових дій, з якими особисто ознайомлюються представники ЗМІ під час видавання їм прескарти. 

У разі порушення цих правил відбуватиметься скасування акредитації відповідних представників ЗМІ. 

“Ми закликаємо журналістів уникати розголошення інформації, що може призвести до обізнаності противника про дії Сил оборони та негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням”, – йдеться в заяві. 

Також повідомляється, що Мінкультури спільно з Міноборони систематично проводитимуть зустрічі з представниками ЗМІ для запровадження системного діалогу та сприяння здійсненню професійної діяльності журналістів під час воєнного стану.

ІМІ

ФОТО - АР

Наживо

Ефір

  • 09:01 Ігри інтелекту
  • 09:30 Українська жінка в історії
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Дитячий калейдоскоп
  • 10:10 Веселий нотний стан

Персони

"Гроші зранку, реклама ввечері"
Іван Нікітін