Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Чи є загроза підвищення цін на телекомпослуги?

Чи є загроза підвищення цін на телекомпослуги?

1215

З 1 січня 2020 року послуги всіх провайдерів, включно з кабельним телебаченням, IPTV, ОТТ, подорожчали на 15-25%. Однак підвищення не було раптовим: компанії заздалегідь попередили про це абонентів, а також підвищували тарифи поетапно, і вже навесні цього року ціни досягли нового рубежу. Ми вирішили дізнатися в інтернет-провайдерів і ОТТ-сервісів, чи не планується нове підвищення цін через постпандемічну кризу, а також попросили спрогнозувати ситуацію з тарифами на наступний рік.

Divan.TV


Петро Рудюк, керівник відділу маркетингу


До цінової політики ми підходимо досить гнучко й оперативно, орієнтуючись на два основні чинники: вартість виплат правовласникам, а також ціни у конкурентному середовищі. Власне, зараз деякі великі гравці фактично демпінгують на ринку для збільшення і підтримки бази абонентів. Тому найближчим часом про підвищення цін не може йти мови, мало хто буде готовий платити більше, якщо у парі кліків є ціни дешевші. Ми не можемо загадувати, як складеться ситуація у другому півріччі 2020-го, ба більше ми не знаємо, що відбуватиметься на ринку у 2021 році.

Стратегічно так, у нас є плани підвищити ціни на два своїх тарифи. Але повторюся: ми будемо оперативно орієнтуватися на ринок. І ключовим фактором підвищення цін є те, як будуть поводитися конкуренти.

Думаю, що до кінця цього року ніхто з гравців ринку ОТТ ціни підвищувати не буде, вони залишаться на нинішньому рівні. Підвищення цін можливе тільки у наступному році й, думаю, воно буде незначним – близько 10%, максимум – 20%.

Megogo


Іван Шестаков, директор зі стратегічного розвитку


У нас немає ніяких планів щодо підвищення цін і тарифів. Ми будемо дивитися на ринок і реагувати відповідно.

«Медіа Група Україна»


Юлія Трибушна, заступниця директора з розвитку провайдерського бізнесу


Ми плануємо підвищення тарифів OLL.TV у листопаді 2020 року. Зростання цін, ймовірно, складе близько 20-25%, і нова ціна буде актуальна й у першому півріччі 2021 року. Варто зазначити, що один з основних пакетів OLL.TV – oll inclusive сьогодні доступний за акційною ціною 89 грн. Підключившись, глядач отримує доступ до більшості преміальних телеканалів: VIP Premiere, VIP Megahit, VIP Comedy, Epic Drama, FOX, Sony, National Geographic, Nickelodeon, культових серіалів HBO, BBC, Showtime, Starz, і значну відеотеку фільмів. Тобто за регулярної ціни у 159 грн преміальний пакет oll inclusive зараз пропонується користувачам за акційною ціною, близькою до базових пакетів.

Щодо ціноутворення на наступний рік, можу сказати, що впливатимуть наступні фактори: ціни нових контрактів на трансляцію каналів українських медіагруп, ймовірна девальвація гривні, адже контракти з міжнародними правовласниками прив’язані до іноземної валюти. Також ми прогнозуємо збільшення вартості прем’єрного фільмового контенту – як через призупинення виробництва через пандемію, так і через спроби компенсувати втрату аудиторії кінотеатрів за допомогою онлайн-платформ.

ВАТ «Укртелеком»


Пресслужба


ВАТ «Укртелеком», маючи найбільшу мережу швидкісного фіксованого інтернету, надає інтернет-послуги у понад 2600 населених пунктах. Для надання послуг доступу до інтернету за різними технологіями (xDSL, FTTx) є лінійка доступних безлімітних тарифних планів, що діють з січня 2020 року. Залежно від локації, наприклад, місяць доступу на швидкості до 50 Мбіт/с коштує від 130 грн з ПДВ, а 200 Мбіт/с – від 175 грн. Є й пропозиції 1 Гбіт/с – швидкість, що дозволяє обмінюватися великим обсягом інформації за лічені секунди. Власне, кожен може вибрати те, що йому необхідно.

Зауважимо, що «Укртелеком» встановлює тарифи, які є максимально доступними й обґрунтованими з економічного погляду. Робити довгострокові прогнози щодо тарифікації телекомпослуг в умовах прогнозованого економічного спаду через пандемію COVID-19 у світі неможливо, але у короткостроковій перспективі наша компанія планує використовувати чинні тарифи.

TENET


Олександр Коршак, директор з маркетингу


Ми не плануємо підвищувати ціни цього року. Але вивчаємо можливість підвищення середнього чека завдяки запуску нової для нас послуги. Міркуємо над створенням комплексного додатка, куди крім звичних інтернет-послуг, будуть додані ТВ-сервіси. А щодо 2021-го поки рано говорити.

«Київстар»


Пресслужба


Наразі можна стверджувати, що у тарифній лінійці домашнього інтернету зміни не плануються.

Щодо платформи «Київстар ТБ»: її ціноутворення залежить від попиту глядача на контент, цін конкурентних ОТТ-сервісів, а також багатьох інших ринкових факторів.

Triolan


Пресслужба


На поточний момент планів на підвищення цін у другому півріччі 2020 року немає. Передумов до підвищення ми теж не спостерігаємо і припускаємо, що у 2020 році ціни мінятися не будуть.

Наразі планів на підвищення цін у 2021 році теж немає. Припускаємо, що у 2021 році ціни мінятися не будуть. Не впевнені у цінах на кабельне ТБ, оскільки ми уклали контракти з медіагрупами тільки на 2020 рік. А ось якими є плани медіагруп щодо розмірів авторських платежів у 2021 році, поки не знаємо: будемо інформовані про це у вересні-жовтні 2020-го.

Поживемо – побачимо


Цілком ймовірно, друге півріччя пройде без сюрпризів: тарифи залишаться на колишньому рівні, і хвилюватися завчасно не варто. Але те, що ціни можуть підвищити у 2021 році, цілком передбачувано – коронакриза таким чином проявить себе, і не тільки в телеком-сфері, але й в багатьох інших.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 12:30 Д/ф «Розвідка боєм»
  • 13:10 Про головне в деталях
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Як не стати овочем

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська