Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Ядро новин. Яким подіям віддають перевагу українські сайти

Ядро новин. Яким подіям віддають перевагу українські сайти

625

Політика, здоров’я, кримінал, шоу-біз та економіка. Саме ці теми й у такій послідовності мають пріоритет для українських сайтів. Майже три чверті новин (73%) стосуються саме їх. Водночас джерелом кожної третьої новини є інформація інших медіа.

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, що стосувалося новин 20 онлайн-медіа в листопаді.

Експерти Інституту масової інформації склали ядро новин українських сайтів. Для кожної новини визначалися чотири показники: рівень новини, тематика, джерело та соцмережа (якщо джерелом новини були соцмережі). Загалом вибірка становила 3 573 новини.

Рівень новин

Під рівнем новини мається на увазі її територіальність: місцевий рівень, національний, окуповані території України (Крим і Донбас), Росія, країни колишнього СРСР (протягом дня сайти розміщували новини про події в Білорусі, Молдові, Грузії, Азербайджані та Вірменії), міжнародний (увесь інший світ) та інші, які не мали територіального прив’язування.

Найбільше сайти публікували новини національного рівня – 36,6%. Трохи менше було новин міжнародного рівня – 35,9%. Такий високий показник новин міжнародного рівня пов’язаний з тим, що на період дослідження припало підбиття підсумків виборів у США.

Дослідження виявило, що для кожного сайту ці показники значно відрізняються залежно від пріоритету тематик. Пріоритети для кожного сайту за рівнем новин видно з такої інфографіки:


Інфографіка інтерактивна. Під час наведення на показник вказує назву медіа та частку новин різного рівня. Штриховою лінією позначено середній показник того чи іншого рівня новин для всіх сайтів

Як видно, лише сайт "Цензор" має понад половину новин національного рівня – 55,7%. Близько половини новин національного рівня розмістив сайт 112.ua. Найменша ж частка новин загальнонаціонального рівня у сайту “Суспільного” – лише 12,3%.

Натомість одразу чотири сайти мають більш ніж половину своїх новин міжнародного рівня – "Букви", "Сегодня", "Страна" та "Кореспондент". У день дослідження ці сайти приділяли найбільшу увагу виборам у США. Водночас сайт “Страна” ці вибори висвітлював з позиції прихильності до кандидата Дональда Трампа.

На тлі інших значно виділяється сайт "Суспільного". За даними дослідження, 75,4% новин цього медіа стосувалося подій місцевого рівня. Водночас видається сумнівним розміщення в національному медіа значної частини таких місцевих новин з огляду на те, що інформаційні приводи для цих матеріалів навряд чи цікаві жителям інших регіонів. Один з яскравих прикладів – повідомлення про відсутність води в окремому районі міста Чернівців.


У сукупності національні, міжнародні та місцеві новини становлять 90% усіх повідомлень медіа.

Серед інших сайтів висвітленням подій на окупованих територіях виділяється сайт "Політека". 14% новин цього медіа стосуються окупованих Криму та Донбасу. 

А от пов’язані з телеканалами сайти ("24 канал", 112.ua та ТСН) вирізняються значною часткою новин, які не мають територіального прив’язування. Насамперед це пояснюється тим, що зазначені медіа розміщують матеріали телеканалів, зокрема анонси програм та випуски новин, для яких не можна визначити один рівень новини. У сайту "24 канал" багато новин – це різноманітні поради.

Тематика новин

Для визначення пріоритетів сайтів щодо тематики новин експерти ІМІ виділили 15 тем. Дослідження показало, що 73% усіх новин стосуються лише п'яти тем: політика (до цієї теми зараховано новини щодо діяльності парламенту та інших органів влади, а також пов’язані з виборами), здоров’я (як повідомлення зі сфери охорони здоров’я, так і карантинні обмеження), кримінал, шоу-біз та економіка (фінанси, макроекономіка, енергетика, тарифи).

 


Інфографіка інтерактивна. Під час наведення на показник вказує назву медіа та частку новин визначеної тематики. Штриховою лінією позначено середній показник тієї чи іншої тематики новин для всіх сайтів

Дослідження виявило три сайти, що мають понад половину новин на політичну тематику. Це "Букви" – 64,2%, "Гордон" – 63,6% та РБК-Україна – 50,6% загальної кількості новин на сайті. Найменше тему політики та виборів висвітлюють "Суспільне" та "Політека" – лише 19,6% і 20,6% політичних новин відповідно.

У висвітленні теми здоров’я три сайти ("Суспільне", Інтерфакс-Україна, НВ) виділяються найбільшою часткою новин і три сайти ("Політека", "Обозреватель", "Ліга") – найменшою.

Майже кожну четверту новину сайту "Суспільне" експерти ІМІ промаркували як “кримінал”. Така значна частка пов’язана з тим, що медіа розміщує багато місцевих новин від правоохоронних органів, насамперед повідомлень від поліції. Також значну увагу цій тематиці приділяють сайти "24 канал" та "Страна". Найменше кримінальних новин було виявлено на сайтах "Дзеркало тижня", НВ та "Ліга".

Серед тематик, які не подано на інфографіці, експерти ІМІ зафіксували значні відхилення від середніх показників у таких сайтів:

  • "Українська правда" серед усіх сайтів має найбільшу частку новин про корупцію – 5,1%.
  • 3,1% новин УНІАНу стосуються екології. Для порівняння: середній показник для всіх сайтів – 0,9%.
  • “Ліга” та Інтерфакс-Україна вирізняються на тлі інших новинами та тему бізнесу –  12,4% та 9% відповідно за середнього показника всіх сайтів у 3,5%.
  • 17,6% новин сайту "Сегодня" – про спорт, переважно про футбол. Для цього медіа зазначена тематика друга за пріоритетністю після політики.
  • Новинами на наукову тематику (сюди зараховано також новини про технології) виділяються три сайти. За середнього показника серед усіх сайтів в 1% "Дзеркало тижня" має частку наукових новин на рівні 5%, "Ліга" – 4,4% та НВ – 3,7%.


Джерела новин

Експерти ІМІ визначили п'ять можливих джерел новин: власна новина, новини інших медіа, новини на основі офіційних повідомлень органів влади та правоохоронних органів, "реліз" (новини на основі повідомлень компаній, партій), новини із соцмереж. Приблизно 95% усіх новин припадає на ці джерела інформації.


Найбільше новин з джерелом інформації "інші медіа" виходять на сайті "Дзеркало тижня" – 51,8%. Натомість "Суспільне" має найменше таких новин – лише 5,6%.

Серед українських сайтів "Страна" – єдине медіа, яке має значну частину новин з першоджерелами – російськими сайтами. Майже кожна третя новина від інших медіа (18 з 63) – з російських джерел.

На тлі інших за часткою власних новин вирізняються онлайн-медіа, які пов’язані з телеканалами. Це пояснюється насамперед тим, що ці сайти публікують повідомлення на основі власних теленовин. Найбільша частка таких "власних новин" у 112.ua – 52,7%, далі йдуть ТСН – 45,3%, "Сегодня" – 39,7%, "24 канал" – 37,1% і "Суспільне" – 35,9%. 

Найменше власних новин у сайтів "Політека" – 2,3% та "Інтерфакс-Україна" – 3,4%.

Інтерфакс-Україна має найбільше новин (14,6%), джерел яких не зазначено.

"Суспільне" та "Цензор" мають найбільші частки новин, у яких першоджерелами є офіційні повідомлення – 28,9% та 27,1% відповідно. Виділяються на тлі інших новинами з джерелами "релізи" сайти "Ліга" (7,1% всіх новин), "Інтерфакс-Україна" (6,7%) та "Обозреватель" (6,4%).

Кожна п’ята новина українських медіа має першоджерелом соціальні мережі. Найбільше новин із соцмереж ставить сайт "Політека" – 62,6% всіх новин цього сайту. Також значну частку таких новин мають сайти "Тиждень" – 40% та НВ – 30,1%.

Фейсбук та інстаграм є найбільшими серед соцмереж джерелами для новин українських сайтів. Також значна частина новин у цьому дослідженні має серед першоджерел твіттер. Проте це пояснюється тим, що в період дослідження медіа готували багато новин про вибори в США саме на основі повідомлень у цій соцмережі.


Частка соцмереж у новинах, першоджерелами яких є соціальні мережі

Аналіз новин, першоджерелами яких є соцмережі, показує, що понад половину таких новин із фейсбуку беруть шість сайтів: "Суспільне" (68,2% всіх новин із соцмереж на цьому сайті), "Українська правда" (65,2%), "24 канал" (61,8%), "Цензор" (57,7%), "Тиждень" (57,1%), "Гордон" (52%). А от "Політека" та ТСН найчастіше новини із соцмереж знаходять в інстаграмі – 65,7% та 50,7% новин із соцмереж відповідно.

* * *

Для дослідження пріоритетів редакцій сайтів щодо висвітлення подій експерти ІМІ проаналізували новинні стрічки онлайн-медіа за одну добу. У такий спосіб за порівнянням кількісних показників можна чітко побачити, яким інформаційним приводам редакції віддають перевагу.

Загалом виглядає цілком прогнозованою картина: національні медіа своїм ядром мають національні новини на теми політики, здоров'я (нині актуальна тема з огляду на поширення коронавірусу), криміналу, шоу-бізу та економіки. Натомість значні відхилення від середніх показників демонструють особливості формування окремими редакціями свого ядра новин. Переважна більшість цих особливостей була зазначена в цьому матеріалі.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Навзаєм
  • 12:15 Телемагазин
  • 12:30 Про головне в деталях
  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»

Персони

"І се минесі!"
Іван Гладиш