Четвер, 28 Березня
Головна На часі У січні ІМІ зафіксував в Україні 19 випадків порушень свободи слова

У січні ІМІ зафіксував в Україні 19 випадків порушень свободи слова

684

У січні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 19 випадків порушень свободи слова. З них 11 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії “перешкоджання професійній журналістській діяльності” - 6.

/upload/media/2020/02/10/5e4136e877055-barometer-2020-january-v3.png“

Минулого місяця ми зафіксували досить активну “протижурналістську діяльність”. Порушники стрімко увірвалися в новий рік після свят. Зазвичай ІМІ фіксує у січні незначну кількість порушень - у межах 10-15 випадків. Як свідчать наші моніторинги, до журналістів переважно застосовують не тільки фізичну агресію, але і намагаються приструнити за допомогою кібератак та юридичного тиску - як це показав січневий моніторинг ситуації зі свободою слова в Україні”, - сказала експертка Катерина Дячук.

Найгучнішими порушеннями січня стали інциденти з підпалом авто журналістки Радіо Свобода у Львові та спроби кіберполіції вмовити редакції регіональних інтернет-видань встановити на їхніх сайтах програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів. 

Порушення сталися у семи регіонах країни. Найчастіше порушували права журналістів у Києві та на Львівщині - по чотири випадки, дали йдуть - Одещина та Полтавщина (по три випадки), на Харківщині та Волині (по два випадки) та один випадок у Чернівцях.

Порушували право журналістів на професію в основному приватні особи, місцева влада, правоохоронці та Офіс президента.

У випадку з підпалом показовими є оперативні дії слідчих Національної поліції, які оперативно встановили особу палія авто журналістки та оголосили йому про підозру. 

Крім того, ІМІ зафіксував один випадок травмування оператора телеканалу СТБ Олександри Бринзи унаслідок застосування невідомими газу під час акції під Харківською ОДА.

В анексованому Росією Криму ФСБ заборонила українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, в'їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року. Журналіст пов'язую цю заборону зі своєю журналісткою діяльністю і його роботою на видання, які активно висвітлюють суди над кримськими татарами в Криму і в Росії.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 6 випадків перешкоджання, 3 - погроз,  кібератак та юридичного тиску, 2 випадки обмеження доступу та 1 випадок побиття.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.  Детальніше про методологію можна прочитати тут.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Д/с «Світ ночі у темряві»
  • 15:05 Телемагазин
  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Навзаєм

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська