Пятниця, 19 Квітня
Головна На часі 49 журналістів загинули 2019 року, зокрема українець Комаров – Репортери без кордонів

49 журналістів загинули 2019 року, зокрема українець Комаров – Репортери без кордонів

1461

У 2019 році у світі вбили 49 журналістів, 389 перебувають у в'язниці, а 57 – у заручниках, серед них є українці: загиблий Вадим Комаров і полонений Станіслав Асєєв.

Джерело: щорічний звіт щодо насильства та жорстокого поводження з журналістами організації "Репортери без кордонів"

Дослівно: "Журналістика залишається небезпечною професією, але кількість загиблих журналістів цього року є найнижчою за 16 років.

Кількість загиблих журналістів цього року – 49 – є найнижчою з 2003 року, й це вражаюче зниження на 44% порівняно з минулим роком. Цьогоріч "історично низький" показник, порівняно з середньорічним 80 загиблих журналістів протягом останніх двох десятиліть, є насамперед результатом зменшення кількості загиблих журналістів у зонах війни.

 
Висвітлення конфліктів у Сирії, Ємені та Афганістані було вдвічі менш смертельним для журналістів: із загальною кількістю 17 убитих журналістів у цих трьох країнах порівняно з 34-ма у 2018 році.

Таке безпрецедентне падіння не повинно, однак, перекрити той факт, що кількість журналістів, загиблих у мирних країнах залишається такою ж, як у попередні роки.

Наприклад, у Мексиці в 2019 році було вбито десять журналістів, стільки ж, як і минулого року. Із загальною кількістю вбитих 14 журналістів, Латинська Америка зараз така ж смертельна для журналістів, як і Близький Схід із усіма його війнами".

 
 
Деталі: Виходячи з цих двох тенденцій – зони війни менш небезпечні, а мирні країни такі ж небезпечні, як і раніше, – більше журналістів (59%) зараз гинуть у мирних країнах, ніж у зонах війни.

 
 
Водночас спостерігається збільшення на 2% випадків умисних убивств чи нападів журналістів.

 
 
Серед випадків, пов'язаних із організованою злочинністю, згадано українського журналіста Вадима Комарова, відомого розслідуваннями корупції у місті Черкаси: було кілька спроб його вбивства в останні роки, він зазнав нападу у травні і помер у червні від важких травм голови. Вбивство Комарова залишається безкарним.

 

"Лідери" за смертністю серед журналістів: Мексика (10), Сирія (10), Афганістан (5), Пакистан (4) та Сомалі (3).  

 
 
Ще одним тривожним аспектом є те, що зросла кількість затриманих журналістів: у всьому світі 389 журналістів перебувають у в'язниці у зв'язку з їхньою роботою, що на 12% більше, ніж минулого року.

 
 
Майже половину цих журналістів займають три країни: Китай, Єгипет та Саудівська Аравія. Посиливши боротьбу з уйгурською меншиною, один Китай утримує третину усіх затриманих у світі журналістів.

Серед 57 заручників числиться українець Станіслав Асєєв, відомий під псевдо Станіслав Васін. Його утримують на окупованій території Донеччини з 2017 року. У 2019 році проросійські сепаратисти т. зв. "ДНР" дали йому 15 років в'язниці. Київ сподівається визволити Асєєва в ході обміну.

 


 Українська правда

Наживо

Ефір

  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Навзаєм
  • 12:15 Телемагазин

Персони

"Не бійся бути тим, хто ти є насправді"
Юлія Токарук