Пятниця, 26 Квітня
Головна Медіапростір Як унормувати діяльність медіа під час воєнного стану: аналіз та рекомендації

Як унормувати діяльність медіа під час воєнного стану: аналіз та рекомендації

2782

Представники медійної спільноти провели аналіз умов журналістської діяльності під час воєнного стану та напрацювали пакет рекомендацій, які, на їхню думку могли б покращити діяльність медійників. 

Про це повідомив Аспен Інститут Київ, який спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за експертної підтримки “Інтерньюз-Україна” провели відповідне дослідження.

Зазначається, що на основі проведених діалогів та опитувань медійників, представників влади (Верховної Ради України, Служби безпеки України, Офісу Генерального прокурора України, Міністерства оборони та ЗСУ) напрацювали 12 рекомендацій. Їх мета - покращення умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізація їхньої взаємодії з представниками влади та військовими.

Як йдеться у дослідженні, серед обмежень, які ввели державні органи з 24 лютого, зокрема: обмеження в пересуванні, у доступі до військових та цивільних об’єктів, заборона на проведення деяких зйомок та інше. 

“Представники влади аргументують потребу в додаткових регуляціях міркуваннями безпеки громадян і об’єктів інфраструктури під час воєнних дій. Зі свого боку, представники медійної спільноти прагнуть ширшого висвітлення війни та налагодження системних процесів організації журналістської діяльності в умовах воєнного стану. Таким чином, йдеться про пошук балансу між свободою у сфері медійного висвітлення та збереженням безпеки”, - йдеться у повідомленні Аспен Інституту Київ. 

Аналіз проводився у кілька етапів: огляд поточного регулювання медійної діяльності за воєнного стану в Україні, аналіз регулювання медійного висвітлення війн в окремих зарубіжних країнах, письмове та усне опитування експертів та журналістів, як вітчизняних, так і зарубіжних, у форматі інтерв’ю, круглі столи, до яких долучилися представники медіаспільноти  та органів державної влади. Також експерти проєкту проаналізували документи і рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Отже, для покращення умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізації їхньої взаємодії з представниками влади, військовими, рекомендується:

  • Офісу Генерального прокурора та Комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності - розробити та поширити коротку пам’ятку англійською й українською мовами про основні права й обов’язки журналістів, відповідальність за порушення правил роботи журналіста, контактні дані пресцентрів, прес-офіцерів в різних містах, військових адміністрацій.
  • Міністерству оборони України та Генеральному штабу ЗСУ - розглянути можливості впровадження процедури оскарження відмови у наданні акредитації та її позбавлення.
  • Міністерству оборони України, Генеральному штабу ЗСУ, Міністерству внутрішніх справа - вжити заходів із доведення основних правил із роботи з журналістами до військовослужбовців, членів сил ТРО та співробітників поліції.  
  • Посадовими особами органів місцевої влади, військово-цивільних адміністрацій - сприяти акредитованим журналістам в отриманні спецперепусток для роботи на території областей. 
  • Редакціям медіа - ознайомити працівників медіа з правилами діяльності під час воєнного стану. 


З повним текстом дослідження можна ознайомитися - тут.

Усі рекомендації прочитати - тут.

 

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Від життя ви отримуєте тільки те, що просите. Не бійтеся просити більше"
Вікторія Резун