Субота, 20 Квітня
Головна На часі Як скласти договір щодо передвиборної агітації – правові поради

Як скласти договір щодо передвиборної агітації – правові поради

744

Одним з поширених питань, з яким звертаються на правову гарячу лінію ІМІ, зараз є прохання надати "типовий" договір передвиборної агітації. Зважаючи на досвід, використання будь-яких "типових" договорів становить дуже великі ризики, особливо якщо вони використовуються без урахування особливостей конкретного ЗМІ й конкретного характеру правовідносин. Значно кориснішим є роз’яснення особливостей договору щодо передвиборної агітації. Це дозволить редакціям створити власний варіант договору самостійно з огляду на умови діяльності редакції.

Насамперед, укладаючи договір на розміщення передвиборної агітації, треба розуміти, що це, за своєю сутністю, договір надання послуг. Він має дуже багато схожого з договорами реклами, проте треба враховувати особливості, визначені Виборчим кодексом України.

Бажано розробити базовий договір передвиборної агітації та пропонувати укладення саме його з усіма суб’єктами виборчого процесу. Якщо ЗМІ погоджується використовувати варіант договору від суб’єкта виборчого процесу, якщо укладає з різними суб’єктами різні договори – таке ЗМІ наражається на небезпеку бути звинуваченим у нерівному ставленні до різних кандидатів, партій.

Сторонами такого договору є редакція друкованого ЗМІ, інформаційне агентство, телерадіоорганізація з одного боку. Водночас під редакцією друкованого ЗМІ розуміється юридична особа, на яку покладено функції редакції. Якщо редакція – це один з підрозділів великої юридичної особи, договори на передвиборну агітацію має підписувати або керівник головного офісу, або особа, уповноважена на це розпорядчим документом (наказом) чи довіреністю від головного офісу. Звертаю увагу, що, якщо в цих наказі або довіреності не зазначено можливості укладання угод на розміщення передвиборної агітації, таку угоду можна буде визнати нікчемною.

З боку суб’єкта виборчого процесу угоду на передвиборну агітацію укладає  розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата, партії (організації партії) (ч. 3 ст. 55, ч. 2 ст. 56 Виборчого кодексу). Звертаю вашу увагу на це, адже трапляються випадки, коли стороною договору зазначають безпосередньо партію або кандидата. Таке зазначення не відповідає вимогам Виборчого кодексу України. Правильно сформульованою назвою є "Замовник: розпорядник поточного рахунку виборчого фонду __________ (кандидата, місцевої організації партії), що діє на підставі __________ (номер і дата реєстрації розпорядника в територіальній виборчій комісії)". Варто також пам’ятати, що суб’єкти виборчого процесу мають право змінювати розпорядників виборчого фонду, але це не призводить до нікчемності угоди. Головною умовою є вимога, щоб угода підписувалася саме з чинним розпорядником.

Предметом договору є розміщення передвиборної агітації. Сутність цього предмета передбачає, що власне ролик передвиборної агітації або стаття вже створені й не потребують додаткового оброблення, внесення змін з огляду на особливості відповідного ЗМІ. У разі якщо матеріали передвиборної агітації потребують доопрацювання, редагування тощо, про це має бути укладений окремий договір. Внесення положень про редагування і зміни до договору передвиборної агітації також можливе і відповідає вимогам чинного законодавства. Однак таке об’єднання двох різних договорів в один може створити складнощі щодо ціни договору на розміщення передвиборної агітації, адже вона прив’язана до вже оприлюднених розцінок вартості.

Дуже бажано передбачити в договорі розміщення передвиборної агітації медіаплан: безпосередньо в договорі або в додатку до нього, перед власне розміщенням передвиборної агітації в ЗМІ. У медіаплані мають бути визначені дати виходу матеріалів передвиборної агітації, площа або ефірний час, які відводяться на таку агітацію, місце на шпальті в газеті або час виходу в ефір телерадіоорганізації, а також приблизний опис змісту передвиборної агітації. Наявність такого медіаплану захищає ЗМІ від різноманітних маніпуляцій з боку суб’єктів виборчого процесу і контролювальних органів.

Також треба пам’ятати, що політична реклама – це один з видів передвиборної агітації з огляду на положення частини першої статті 51 Виборчого кодексу. Нагадаю, що, відповідно до частини восьмої статті 57 Виборчого кодексу, "включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів, партій (організацій партій) або політичної реклами забороняється". Тому в договорі на розміщення передвиборної агітації варто передбачити норму про маркування передвиборної агітації і політичної реклами та виділяти політичну рекламу в окрему категорію, адже щодо неї Виборчий кодекс і Закон України "Про рекламу" має особливі вимоги, відмінні від інших видів передвиборної агітації. Законодавство не має чіткого визначення поняття "політична реклама", тож відокремлення в договорі політичної реклами від інших видів агітації вбереже ЗМІ від зайвого клопоту.

На відміну від попереднього законодавства, яке визначало, що засоби масової інформації не є відповідальними за зміст передвиборної агітації, яка була розміщена відповідно до угод із суб’єктами виборчого процесу, зараз Виборчий кодекс не визначає, хто є відповідальним за зміст передвиборної агітації. Тому дуже бажано в договорі спеціально оговорити, що вся відповідальність за зміст передвиборної агітації лежить на замовнику – суб’єкті виборчого процесу.

Будь-який відеоролик або інформаційний матеріал є об’єктом авторського права, зокрема якщо це передвиборна агітація. Тож суб’єкт виборчого процесу, який надає вам для розповсюдження передвиборну агітацію, повинен мати весь комплекс авторських і суміжних прав на неї. Про це варто зазначити в договорі, щоб унеможливити надалі претензії до ЗМІ, якщо в передвиборній агітації виявиться плагіат або інше порушення авторського права.

Також варто пам’ятати, що зображення фізичної особи може використовуватися лише за її згодою (ст. 307, 308 ЦКУ). Тож варто вказати в договорі, що суб’єкт виборчого процесу має всі необхідні дозволи від фізичних осіб, зображення яких використано в передвиборній агітації. Особливо чутливим питанням є зображення дітей: дозвіл на нього мають надавати обидва батьки.

Ціна договору розміщення передвиборної агітації складається із суми цін за розміщення кожного агітаційного матеріалу. Вартість одиниці друкованої площі або одиниці ефірного часу була визначена відповідним ЗМІ до 5 вересня і оприлюднена до 8 вересня відповідно до вимог Виборчого кодексу (нагадаю: без такого оприлюднення розміщення передвиборної агітації у відповідному ЗМІ заборонено). Тож ціна має вираховуватися саме за використану площу або ефірний час. Якщо під час розміщення здійснювалися додаткові роботи, зокрема адаптація матеріалу передвиборної агітації для ЗМІ, внесення редакторських правок, зміна кольорової гами зображення тощо – вартість таких додаткових послуг має визначатись окремо. Загалом бажано, щоб такі додаткові послуги регулювалися окремим договором. Вони не регулюються виборчим законодавством України й надаються відповідно до загального законодавства з огляду на витрачені творчі зусилля, проте з урахуванням рівного ставлення з боку ЗМІ до всіх суб’єктів виборчого процесу. 

Особливої уваги потребують питання відповідальності за неналежне виконання умов договору. Адже внаслідок порушення вимог законодавства щодо змісту агітації, або використання зображення фізичної особи, або порушення авторських прав до ЗМІ буде поданий судовий позов. У випадках звичайної реклами відповідальність можна було б перекласти на рекламодавця, але щодо передвиборної агітації такої можливості немає, і компенсації з виборчого фонду після закінчення виборчого процесу неможливі. Тому варто зазначити в умовах договору, що в разі судових позовів щодо агітації безпосередньо фізична особа, яка була кандидатом, або місцева організація партії, що висунула кандидата, виступатимуть належним відповідачем у суді або зобов’язуються компенсувати витрати, які зазнає ЗМІ у зв’язку з таким судовим процесом. Також щодо відповідальності варто зазначити у випадках звільнення від відповідальності через форс-мажор можливість введення карантину або інші обставини, пов’язані з COVID-19. Бо це є фактором непереборної сили, і ЗМІ не може заздалегідь передбачити, чи буде можливість своєчасного розміщення передвиборної агітації, чи на це вплине поширення вірусу.

Акти виконаних робіт за договорами передвиборної агітації – це не просто бухгалтерський документ. Це документ, яким підтверджується, що в певний час на шпальті або в ефірі виходив саме замовлений і оплачений матеріал передвиборної агітації, а не власна інформація від ЗМІ, не прихована агітація тощо. Тому в актах виконаних робіт потрібно детальніше, ніж зазвичай, описувати, коли саме, що саме і як саме було розміщено. Залежно від особливостей діяльності ЗМІ такий акт може бути на кожен матеріал – або щотижневим, або за весь період агітації, але в ньому мають бути відбиті детальні дані.

Найближчим часом планується до виходу матеріал про правове регулювання передвиборної агітації, зокрема в мережі Інтернет. 

Нагадуємо, в ІМІ працює правова гаряча лінія, на яку можуть звертатися журналісти, засоби масової інформації та інші учасники інформаційних відносин з питаннями, пов’язаними з правовим регулюванням збирання, зберігання, поширення інформації, зокрема в мережі Інтернет. Консультації надають медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ info@imi.org.ua.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 11:45 Корисно знати
  • 12:15 Телемагазин
  • 12:30 Шлях до Європи
  • 12:50 Заходеньки
  • 13:30 Невичерпне джерело

Персони

"Час усе поставить на свої місця"
Світлана Клебан