Четвер, 25 Квітня
Головна На часі У війні з Україною Росія вбила вже трьох журналістів, мінімум 35 постраждали

У війні з Україною Росія вбила вже трьох журналістів, мінімум 35 постраждали

1742

Журналісти загинули під Миколаєвом, на Київщині та у самій столиці.

Внаслідок обстрілів окупантів постраждали щонайменше 35 журналістів, троє загинули.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram-каналі.

"Окупанти РФ ведуть боротьбу з об’єктивним висвітленням їхніх військових злочинів в Україні - вбивають та обстрілюють журналістів. Від рук рашистських бойовиків постраждали вже щонайменше 35 журналістів. Трьох убито", - написала вона.
Зокрема, журналіст Віктор Дудар загинув під час бойових дій під Миколаєвом, телеоператор Live Євген Сакун - під час ракетного обстрілу в Києві, а громадянин США Брент Рено, відеожурналіст, документаліст був убитий на блокпосту в Ірпені на Київщині.

Чимало журналістів отримали поранення під час цілеспрямованих обстрілів ворога.

Так, за словами Денісової, броньований автомобіль з маркуванням "преса" швейцарського журналіста Гійома Бріке під час руху в бік Миколаєва обстріляли російські військові - Бріке отримав поранення.

Також двоє журналістів чеського видання Voxpot Майда Сламова і Войтех Богач потрапили під обстріл російських військ, а два данські кореспонденти видання Ekstra-Bladet - журналіст Стефан Вайхерт і фотограф та репортер Еміль Фільтенборг Міккельсен зазнали вогнепальних поранень.

"Російські війська напали на британську телевізійну групу Sky News - головний кореспондент Стюарт Ремзі та його чотири колеги поверталися до Києва, коли потрапили в засідку. Куля влучила Ремзі в спину, оператора Річі Моклера врятував бронежилет, по якому стріляли двічі", - розповіла омбудсмен.
За її даними, під прицільним вогнем також перебувають об’єкти телевізійної інфраструктури України: ворог намагався знищити Київську, Луцьку, Рівненську телевежі, захопив телевежі та телевізійні студії у тимчасово окупованих містах.

"Дії окупантів спрямовано на нав’язування рашистської пропаганди та ідеології й придушування всіх інших інформаційних ресурсів", - наголосила Денісова.
Вона підкреслила, що вбивства та обстріли журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції та декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.

УНІАН

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Наші люди звідусюди
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Гроші зранку, реклама ввечері"
Іван Нікітін