Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Рекомендації для журналістів та активістів, які опинилися в тимчасовій окупації чи в оточенні

Рекомендації для журналістів та активістів, які опинилися в тимчасовій окупації чи в оточенні

1693

Інститут масової інформації підготував рекомендації щодо фізичної та цифрової безпеки журналістів та активістів, які опинилися в тимчасовій окупації чи в оточенні.

  • Що таке “тимчасова окупація”. Під тимчасовою окупацією в цьому випадку розуміється взяття під повний контроль місць та місцевостей окупаційними військами зі здійсненням поліцейських функцій (облав, арештів, обшуків тощо), контролем пересування цивільного населення, перевірки документів і особистих обшуків тощо.
  • Що таке “оточення”. Під  оточенням у цьому разі варто розуміти відрізаність від контрольованих українським урядом територій, але без повного контролю окупантами місцевості. Місцевість може бути захоплена окупантами, проте вони не мають можливості робити тотальні зачищення, облави й перевірки, повністю її контролювати.


Фізична безпека

  1. Застереження щодо пересування. Не оприлюднюйте в загальному доступі своїх особистих планів щодо пересування. Якщо вам потрібно повідомити когось про своє місце перебування, зробіть це через безпечний канал зв’язку та переконайтеся, що ваші адресати не поширять цю інформацію.
  2. Зв’язок. Установіть розклад зв’язку з однією або двома особами. У встановлений час надсилайте повідомлення про вашу ситуацію. Постарайтеся дотримуватися цього графіка якомога суворіше. Визначіться, яких дій має бути вжито, якщо ви не виходите на зв’язок. Пам’ятайте, що в зоні бойових дій зв’язок нестабільний, а зарядити телефон немає де, тому відсутність зв’язку не завжди означає смертельну небезпеку.
  3. Домовтеся про умовну фразу, якою можна буде позначити, що ваш зв’язок відбувається під контролем ворога. Ця фраза чи питання мають бути нейтральними й побутовими, щоб стороння особа не могла зрозуміти, яка з відповідей правильна. Наприклад: “Хто з наших зараз в офісі?” Неправильна відповідь означатиме, що ви під контролем ворога і не можете вільно спілкуватися.
  4. Тримайте із собою документи, що підтверджують ваш статус некомбатанта. Але пам’ятайте, що Російська Федерація вийшла з протоколів до Женевської конвенції про поводження з цивільним населенням під час війни ще 2019 року. За даними моніторингу ІМІ, вони свідомо і цілеспрямовано атакують журналістів – як українських, так і іноземних. Тому майте на увазі, що прескарта чи редакційне посвідчення можуть наразити вас на більшу небезпеку, ніж звичайний паспорт.
  5. Готівка та платежі. Не зберігайте всю готівку в одному місці. Розподіліть її між особистою сумкою, кишенями, взуттям, багажем тощо. Обмежте кількість твердої валюти у вашому гаманці – це перше, де шукатимуть. У місцях, де це дозволяється, будь-коли оплачуйте готівкою, а не карткою. Але пам’ятайте, що наразі в окупантів немає можливості відстежувати банківські операції.
  6. Екстрені контакти / підтримка. Запишіть номери, паролі на папірці й заховайте у важкодоступному місці. Не бажано ховати у взутті: окупанти страждають від неякісного взуття і можуть забрати ваші чоботи, навіть не підозрюючи, що там заховані телефони. Безпечніше ховати в білизні тощо. 
  7. Обов’язково майте запасний повністю заряджений телефон, вимкнений і схований так, щоб його було важко знайти, з під'єднаною і активованою сім-карткою. Окупанти шукають і розбивають-розстрілюють телефони, тому ви можете залишитися без зв’язку, якщо не матимете запасного засобу зв’язку.
  8. Не залишайте на телефоні фото і відео, які ви зняли під час роботи. Намагайтеся витягнути картку пам’яті й замінити її на іншу, на якій немає таких матеріалів. Окупанти часом намагаються перевірити пам’ять пристрою.
  9. Документ, що підтверджує життя. Створіть документ або анкету з вашими особистими даними. До цього документа повинні мати доступ лише найближчі вам люди. Це конфіденційна інформація, яку знаєте тільки ви. Така інформація може бути використана для підтвердження того, чи жива людина в разі викрадення чи затримання.
  10. Комунікації та безпека пристроїв. Пам’ятайте, що в зоні бойових дій можливості зв’язку обмежені через значні пошкодження ретрансляційної мережі мобільного зв’язку та відсутність електрики. Враховуйте, що можуть бути моменти, коли зарядити телефон буде неможливо. Тому обов’язково майте павербанк або інший подібний пристрій, який використовуватимете лише в крайньому разі.
  11. Найкращі варіанти обміну повідомленнями. Основний – обмін повідомленнями через додаток Signal (потурбуйтеся про налаштування повідомлень, що зникають, для більшості чатів за замовчуванням). Додатковий – наприклад, прямий дзвінок на мобільний або SMS-повідомлення.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 01:10 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Життя прекрасне!"
Ольга Лаврись