Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір «Гугл» та LSE провели глобальне опитування про журналістику і штучний інтелект

«Гугл» та LSE провели глобальне опитування про журналістику і штучний інтелект

617

Підсумки опитування щодо впливу технологій на журналістику обіцяють опублікувати вже восени.


Про опитування у блозі «Гугла» написав Маттіа Перетті (Mattia Peretti), менеджер проекту «Штучний інтелект у журналістиці», який започаткували Лондонська школа економіки та політичних наук (LSE) у співпраці з Google News Initiative.

Зазначається, що питання щодо штучного інтелекту напрацьовували спільно з редакторами медіа з Європи, США та Азії. Анкета складалася з 20 питань, де були як технічні запитання (приміром, які технології штучного інтелекту ви впроваджуєте), так і етичні (наприклад, чи ви боїтеся викривлень інформації, які може зробити штучний інтелект).

Опитування серед медійників з усього світу проводили декілька тижнів. Їхні відповіді будуть опрацьовані і восени опубліковані як цілісне дослідження, аби «показати картину, як ЗМІ вже використовують штучний інтелект і яким чином цю взаємодію можна покращити».

«Здебільшого люди згодні з мотивами прийняття технологій, що працюють на базі штучного інтелекту: ніхто не очікує, що машини замінять журналістів, і ніхто не працює над цим. Основною метою є делегування рутинних завдань машинам, щоб звільнити час для творчої роботи, глибоких досліджень та залучення аудиторії», — пише Маттіа Перетті.

Він додає, що нові технологічні виклики і можливості заохочують до роздумів про глибший сенс і місію журналістики, а також про форму і етику новинної індустрії в цифрову епоху. Разом з тип, пан Перетті додає, що редакції поки що тільки досліджують потенціал штучного інтелекту і лише деякі з них зараз впроваджують такі інструменти.

Нагадаємо, нещодавно «Детектор медіа» спілкувався з Мареком Міллером з Google News Lab. Ми, зокрема, обговорили з ним виклики для медіа від штучного інтелекту.

«Чи журналістика буде й надалі нашою роботою? Скоріше за все, так. Я не вірю в те, що в найближчому майбутньому алгоритми зможуть замінити кореспондентів. Ми можемо собі уявити ситуацію, на кшталт серіалу «Чорне дзеркало», коли машина навчиться розпізнавати обличчя на вулицях міст і писати якісь тексти про події. Утім, цей штучний інтелект мають навчати люди», — казав Марек Міллер.

 Media Sapiens

 

Наживо

Ефір

  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 01:10 Марафон «Єдині новини»

Персони

"І се минесі!"
Іван Гладиш