ОТБ «Галичина»

ОТБ «Галичина» цілодобово в ефірі на 26-му телевізійному каналі. Телесигнал охоплює Галицький, Тисменицький, Тлумацький, Богородчанський райони та м. Яремче(25ТВК). Частково покриті Калуський, Коломийський, Рогатинський, Надвірнянський, Верховинський(33ТВК) та Городенківський райони...

ОТБ «Галичина» :: Новини :: Екологи області б'ють на сполох
  Про студію
20 лютого 2008 року / 14:12

Екологи області б'ють на сполох

Категорія: Екологія

Незважаючи на те, що Івано-Франківщина вже впродовж 30 років має чи не найбільше в Україні об'єктів природозаповідного фонду, проблем із навколишнім середовищем у нас чимало. Про ці питання та способи їх вирішення говорили сьогодні на засіданні розширеної колегії держуправління охорони навколишнього середовища в області.

Екологічну ситуацію на Прикарпатті, за словами начальника управління Василя Чуднова, не можна вважати задовільною. Серед основних проблем, які впливають на природу, краю він назвав експлуатацію родовищ корисних копалин. Зокрема, калійної солі, нафти і газу.

У першу чергу небезпечною є виробнича діяльність калійного заводу у Калуші. Не краща ситуація в області і з забрудненням атмосферного повітря, поверхневих та підземних вод і ґрунтів.

У розрахунку на душу населення у минулому році було викинуто у повітря 195 кг забруднюючих речовин. Передує тут Галицький район, а саме Бурштинська теплоелектростанція. Так, за 2007 рік ТЕС викинула у повітря більше 200 тисяч тонн неочищених речовин. А через фізичну та моральну застарілість очисних електрофільтрів ситуація погіршується з кожним роком.

На даний час у області нараховується 465 заповідних територій та об'єктів, при чому 55 % займають заповідні об'єкти загальнодержавного значення.

За словами пана Чуднова, вже підготовано наукове підґрунтя щодо створення Верховинського національного природного парку на площі біля 13 тисяч га, який у майбутньому має стати спільним україно-румунським біосферним резерватом.

Наша область має понад півтора тисячі видів рослин, 785 видів тварин, з них 418 видів рослин потребують охорони, а 162 види рослин і 104 — тварин занесено в Червону книгу України. Це свідчить про величезний природний потенціал, який ми повинні берегти. Різноманіття видів, генетичний фонд — це навіть не золотий, а діамантовий капітал у світовому співтоваристві.

Зараз у області діє програма моніторингу довкілля на 2008–2015 роки. Проте тільки розуміння мешканців і тісна співпраця різних структур гарантуватиме оздоровлення довкілля Івано-Франківщини.



Головна сторінка | Новини
Про студію

м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського 21, (0342) 75-80-50, ел. пошта info[at]galtv.if[dot]ua
При повному чи частковому використанні матеріалів посилання на сайт https://galtv.if.ua обов'язкове.
© ОТБ Галичина 2008-2016