ОТБ «Галичина»

ОТБ «Галичина» цілодобово в ефірі на 26-му телевізійному каналі. Телесигнал охоплює Галицький, Тисменицький, Тлумацький, Богородчанський райони та м. Яремче(25ТВК). Частково покриті Калуський, Коломийський, Рогатинський, Надвірнянський, Верховинський(33ТВК) та Городенківський райони...

ОТБ «Галичина» :: Новини :: 90 років, як відбувся трагічний бій під Крутами
  Про студію
29 січня 2008 року / 13:06

90 років, як відбувся трагічний бій під Крутами

90 років, як відбувся трагічний бій під Крутами

Сьогодні Україна вшановує пам'ять героїв Крут. 90 років минуло з того часу, коли на залізничній станції поблизу селища Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 українських юнаків захищали підступи до Києва від армії Михайла Муравйова. У пам'яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів — 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців — 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

Повсюди у державі сьогодні проводяться урочистості щодо вшанування пам'яті про юних патріотів. Артисти Прикарпаття по-своєму відзначили пам'ять загиблих юнаків. Театр фольклору, народних свят та видовищ за підтримки Івано-Франківської ОДА, обласної ради та головного управління туризму і культури запросили мешканців і гостей краю на віче-реквієм пам'яті Крут.

В обласному театрі імені Марійки Підгірянки відбувся загальноміський урок історичної памяті під назвою "Крути — героїзм молодих". Мета заходу, за словами організаторів, &mdash поглиблення знань учнів з історії України та вшанування памяті героїв, які поклали життя на вівтар Батьківщини.

Історична довідка:

Наприкінці січня 1918 року російська більшовицька армія під командуванням генерала Муравйова у своєму поході на Київ підійшла до станції Крути неподалік Ніжина на Чернігівщині. Містечко обороняли юнкери юнацької військової школи та козаки під командуванням сотника Аверкія Гончаренка. О 4 год. ранку з Києва до Крут прибула перша сотня допоміжного куреня, сформованого зі студентів та гімназистів, і кількість захиників станції зросла з 200 до 520 вояків.

Вранці 29 січня на підступах до Крутів з'явилося шеститисячне військо, яке складали російські солдати, балтійські матроси і червоногвардійці з Москви та Брянська. О 2 год. на допомогу більшовикам надійшли бронепоїзд та Перший Петроградський загін. Гончаренко змушений був увести в бій останній резерв з тридцяти юнаків. Щоб уникнути оточення, українські вояки відступили до свого ешелону. При цьому, 27 студентів та гімназистів помилково вийшли на станцію, яку захопили "червоні", потрапили в полон і незабаром були розстріляні.

Загалом загинуло майже 300 захисників Крутів, решта вночі виїхала до Ніжина. Джерела розбігаються щодо чисельності жертв. Офіційного підтвердження точної кількості загиблих ще й досі немає. За свідченням учасників подій, імовірно було вбито близько 250-300 осіб з українського боку. Але відомі імена тільки тих, що потрапили в полон і були поховані на Аскольдовій могилі у Києві.

Десятиліттями історія битви або замовчувалась, або обростала вигадками в закордонній і вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці битви під Крутами встановлено пам'ятник. У 80-ті роковини монетним двором випущено в обіг пам'ятну гривню.


Головна сторінка | Новини
Про студію

м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського 21, (0342) 75-80-50, ел. пошта info[at]galtv.if[dot]ua
При повному чи частковому використанні матеріалів посилання на сайт https://galtv.if.ua обов'язкове.
© ОТБ Галичина 2008-2016