Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Звернення експертів, науковців та журналістів у зв’язку із незаконним затриманням українських експертів у Криму

Звернення експертів, науковців та журналістів у зв’язку із незаконним затриманням українських експертів у Криму

789

Ми, представники експертної, наукової та журналістської спільноти, громадські активісти різних країн, висловлюємо категоричний протест проти  свавілля російської влади, незаконного затримання і спроб приписати «терористичну діяльність» нашим колегам – Дмитру Штибликову і Олексію Бессарабову. Так само вважаємо безпідставними аналогічні звинувачення проти військового пенсіонера Володимира Дудки, захопленого ФСБ разом з вище названими експертами.

Пропозиції приєднатися до Звернення надсилайте на адресу stoppersecuting(at)gmail.com

Дмитро Штибликов, Олексій Бессарабов та Володимир Дудка постійно проживали у Криму – як до, так і після анексії півострова Росією навесні 2014 року. Троє громадян України були затримані Федеральною службою безпеки Російської Федерації 9 листопада 2016 року. Їх утримують під вартою та звинувачують у підготовці диверсій проти об’єктів військової та цивільної інфраструктури у Севастополі. З оприлюднених російськими ЗМІ матеріалів видно, що проти затриманих застосовують фізичне насильство та залякування.

До весни 2014 року Дмитро Штибликов працював директором міжнародних програм Центру сприяння вивченню геополітичних проблем та євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос» – неурядової організації, заснованої у Севастополі в 2003 році. Центр «Номос» випускав профільний журнал «Чорноморська безпека», в якому Олексій Бесарабов був заступником головного редактора. В журналі друкувались не тільки українські, але й зарубіжні експерти – з Естонії, Молдови, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Туреччини, Франції, Великої Британії, Росії…

Протягом майже 10 років Штибликов і Бессарабов займалися дослідженнями проблем міжнародної та регіональної безпеки. За цей час вони підготували велику кількість фахових публікацій, виступали у ЗМІ та на експертних зібраннях.

Центр «Номос» періодично організовував та брав участь у міжнародних конференціях, круглих столах – як в Україні, так і за кордоном, був партнером  багатьох міжнародних організацій.  Дмитро Штибликов та Олексій Бессарабов добре знані у експертному і журналістському середовищі, яке вивчає проблеми Чорноморсько-Каспійського регіону. До 2014 року вони були помітними публічними особами як у Криму, так і за межами півострова.

Суть діяльності «Номосу» полягала у наданні майданчику для фахових дискусій та у підготовці об’єктивних аналітичних матеріалів. Учасниками конференцій та круглих столів, організованих «Номосом», в тому числі за сприяння міжнародних організацій, були також експерти, науковці, які представляли Російську Федерацію, або займали лояльну до неї позицію. Їм також надавалася можливість дискутувати з опонентами на сторінках «Чорноморської безпеки». Робота аналітичного центру була припинена, виходячи з принципових міркувань неможливості перереєстрації організації за законодавством країни-окупанта. Крим став не місцем для вільних дискусій на теми міжнародної безпеки, а джерелом небезпеки і тотального порушення прав людини.

Звинувачення відомих раніше експертів у так званій диверсійно-терористичній діяльності є абсурдними та беззмістовними. Це очевидно для всіх колег, яким доводилося працювати з ними разом, брати участь в заходах «Номосу».

На наше переконання, затримання експертів та висунення проти них гучних звинувачень, як і у випадку з репресіями проти кримських татар, – це політичне замовлення окупаційної влади, порушення прав людини. Атмосфера терору та залякування панує сьогодні  на Кримському півострові. Вона має весь час чимось підживлюватись. В одній із своїх публікацій 2009 року Дмитро Штибликов писав: «Створення обстановки страху є вираженням тероризму, проявом його суті…» Перейшовши до переслідування представників експертного співтовариства, окупаційний режим ще раз підтвердив свою терористичну сутність, нехтування правами та свободами людини, дискримінацію та переслідування незгодних з окупацією.

Ми вимагаємо від російської сторони припинити переслідування громадян України на окупованій території Криму та звільнити політичних в’язнів, зокрема, наших колег –  Дмитра Штибликова та Олексія Бессарабова.

Висловлюємо сподівання, що Україна докладе всіх зусиль для захисту затриманих експертів та інших невинних жертв репресій і використає для цього потенціал міжнародних організацій.

Закликаємо експертну, наукову та журналістську спільноту, громадських активістів до професійної солідарності та просимо підтримати дане звернення.

Список підписантів.

Джерело: geostrategy.org.ua

Наживо

Ефір

  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Наші люди звідусюди
  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті

Персони

"Бути сильним, вірити в добро і йти вперед до позитивних перемог"
Ольга Іроденко