Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Журналістка Wall Street Journal розповіла, як захистити себе від стеження в Facebook

Журналістка Wall Street Journal розповіла, як захистити себе від стеження в Facebook

681

Колумністка Wall Street Journal Джоанна Штерн поділилася інформацією про те, як захиститися від передачі особистих даних у соцмережі.


Представники Facebook заявляють, що компанія не використовує мікрофони смартфонів для таргетованої реклами і формування стрічки новин користувачів. По-перше, це дуже складно зробити з технічної і з юридичної точки зору.

Джоанна Штерн пояснює механізм «стеження» за користувачами на прикладі реклами «Судафед» (ліки. - Ред.). Рекламу журналістка побачила після того, як поговорила про препарат зі своєю мамою.

«Історія почалася в аптеці Walgreens. Я купила серветки й "Афрін" і ввела свій номер телефону, щоб отримати бали лояльності, – каже Штерн. – "Афрін" призначений для лікування нежиті у разі алергії або інфекційно-запальних захворюваннях, а "Судафед" – для лікування кашлю».

І нформацію про придбання журналістки отримав один з брокерів, який співпрацює з Walgreens. У брокера інформацію купила компанія-виробник «Судафеду» – Johnson & Johnson разом із номером телефону та електронною поштою Штерн.

«Цього може бути достатньо, щоб зіставити карту лояльності з профілем у Facebook», - пише Джоанна.

До інших джерел інформації для таргетованої реклами Штерн зараховує історію браузера користувача, дані про встановлені застосунки та місцезнаходження.

І все-таки, як захистити себе від «стеження»? 

Журналістка нагадує, що кожен користувач має можливість відключити в налаштуваннях передачу геоданих. Це можна зробити в налаштуваннях облікового запису в додатку Facebook. 

Інші додатки також можуть використовувати інформацію про пересування користувача для налаштування реклами, тому Штерн радить уважно вивчити сервіси, у яких є доступ до ваших геоданих. На iPhone слід зайти в налаштування, відкрити розділ «Конфіденційність» і обрати пункт «Служби визначення місця перебування». На Android-смартфоні – відкрити налаштування і обрати пункт «Місце перебування». 

У веб-браузерах Штерн рекомендує встановити спеціальні розширення Ghostery або Privacy Badger, які відстежують і відключають рекламні трекери. 

«Якщо вас як і раніше турбує, що Facebook може" підслуховувати "ваші розмови, обов'язково вимкніть у соціальній мережі доступ до мікрофона», – робить висновок Штерн.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 18:45 Вісті
  • 19:10 Про головне в деталях
  • 19:45 Бізнес і закони
  • 20:00 Музика на «Галичині»
  • 20:10 Українська жінка у світовій історії

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська