Четвер, 28 Березня
Головна Медіапростір Журналіст: плюси і мінуси професії

Журналіст: плюси і мінуси професії

2218

Журналіст - це фахівець в сфері збору й опрацювання інформації для подальшої її подачі публіці через засоби мас-медіа. Для цього використовуються газети, журнали, радіо, телебачення, інтернет.

Історія


Своїм корінням професія сягає далеко в минуле. Археологи датують перші інформаційні письмена епохою Стародавнього Риму, коли були поширені таблички з описаннями подій.

В епоху Відродження журналістика стала революційною. На аналогах газет тих часів - памфлетах - писали останні «скандальні» новини, що звинувачують королівських родичів в незаконних діяннях і порушеннях громадського порядку. Особливо багато уваги приділялося отрутам і отруєнням.

В Росії новини передавалися з вуст у вуста до 1702 року. Саме в цей період з'являється перша офіційна народна газета «Ведомости», хоча деякі джерела вказують на 1621 рік і рукописне видання «Куранти», яке призначалося винятково царській сім'ї та еліті.

У 1749 році у Львові вийшло декілька номерів першої в Україні газети («Kurier Lwowski»), а в 1776 році почала друкуватися газета «Gаzette de Leopol» (тижневик) - перша регулярна газета в Україні.

У 1811 році у Львові вийшла найстаріша з існуючих зараз в Україні газет і найстаріша з існуючих зараз в світі польських газет «Gazeta Lwowska», а в 1848 році перша в історії газета укра-
їнською мовою «Зоря галицька».

За часів Радянського Союзу преса починає використовуватися в пропагандистських цілях для прославлення і звеличення комуністичного ладу. Вона стала інструментом для управління масами. У наш час професія журналіста широко поширена. Це пов'язано з великою кількістю інформації і її абсолютної доступності для передачі в маси.

Журналісти захищені законом про свободу слова та можуть проникати в будь-які організації, якщо це пов'язано з їх професійною діяльністю. Головний принцип: інформація доступна народу, всім і кожному. Журналіст - це фахівець, який повинен його втілювати.

Опис


Професія журналіста охоплює величезні обсяги інформації - практично всі сфери діяльності людини. Залежно від типу роботи, кваліфікації та галузевого призначення, вона має свою структуру і класифікацію:
 Гонзо-журналіст. Це суб'єктивні розповіді про події, пропущені через призму власного «я» кореспондента. Статті пишуться від першої особи. У них приділяється велика увага власному відношенню до тієї чи іншої події. Для підкреслення деталей використовується гумор, глузування і навіть лайлива мова. Гонзо-журналістика - один із кращих методів пропаганди.

 Репортер. Це фахівець в сфері написання статей про події, в яких він брав безпосередню участь або був їх свідком. Це одна з найнебезпечніших галузей професії, адже репортерам часто доводиться працювати в гарячих точках і ризикувати власним життям заради гарного матеріалу.

 Коментатор. Зазвичай це закадровий голос, що відображає власну думку про динаміку події. Даний фахівець часто бере участь у футбольних матчах, детально розписуючи кожну дію гравців, передаючи особисті враження і емоції.

 Ведучий програм. Даний фахівець має відмінну дикцію і працює в суворо обумовлених тематиках, ставлячи обдумані запитання учасникам подій. Це скоріше художня частина професії, що вимагає витримки й ораторського мистецтва.

 

 Оглядач. Це фахівець, який детально описує події в країні і світі від третьої особи і без емоційного підтексту.

  Фотокореспондент. Даний журналіст - майстер фіксації ключових фактів тієї чи іншої події. Саме вони роблять знімки, які підтверджують написане.
Доводять сам факт реальності події, привносячи в друкований текст енергію.

 Інтернет-журналіст. Дані фахівці мають найширший профіль. Одна людина об'єднує практично всі різновиди відразу.

Головне, що робить кожен журналіст - це доносить інформацію про події до простих громадян і формує їх думки про те, що відбувається.

Особливості кар'єрного росту


Багато журналістів зробили собі кар'єру не місцем роботи, а власним ім'ям, тобто наявністю професійних і особистісних якостей. Досвідчений журналіст в майбутньому може стати редактором, режисером, продюсером або керівником інформаційного проекту.

 

 

 

 

Сучасна освіта

Наживо

Ефір

  • 20:45 Вісті
  • 21:15 Вулиця
  • 21:25 Корисно знати
  • 22:15 Вісті
  • 22:45 «Голос Америки»: вечірній брифінг

Персони

"Все, що не робиться - усе на краще!"
Олег Іридчин