Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Загибель жінки-воїна. Що відомо про вбивство Аміни Окуєвої

Загибель жінки-воїна. Що відомо про вбивство Аміни Окуєвої

869

У прокуратурі розглядають кілька версій злочину.


У понеділок, 30 жовтня, ввечері біля Глевахи на Київщині невідомі зловмисники обстріляли автівку чеченських добровольців Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва, які воювали на Донбасі на боці України. У результаті замаху Окуєва загинула, Осмаєв отримав поранення в ногу. Тиждень з’ясовував, що відомо про трагічний інцидент.

Відразу після інформації про обстріл авто в поліції повідомили про оголошення плану перехоплення "Сирена" на Київщині.

Згідно з повідомленням прес-служби МВС України, про інцидент стало відомо о 20-й годині, коли на спецлінію 102 поліції Київщини надійшло повідомлення про те, що невідомі особи із кущів на автодорозі поблизу залізничної станції Глеваха, Васильківського району, розстріляли автомобіль.

«На території столичної області та сусіднім регіонам введений оперативний план «Сирена», тривають заходи щодо розшуку і затримання озброєних злочинців. Обставини події встановлюються. Прохання до водіїв з розумінням ставитися до перевірки транспортних засобів поліцейськими», - наголосили в МВС.

Адам Осмаєв розповів у коментарі LB.ua, що перед обстрілом вони з Аміною поверталися до Києва з іншого регіону. Він був за кермом автомобіля. На залізничному переїзді автомобіль почали обстрілювати. "Навколо мене все розліталося, панель уся", – розповів Осмаєв. За його словами, одна з куль влучила Аміні у голову.

"Я скільки міг проїхав, тому що (нападники – Ред.) влучили також у двигун, машина зупинилася. Намагався надати (Аміні - ред.) першу допомогу, але їй в голову влучили", – додав Осмаєв. Він вважає напад замахом на них обох. Загрози своєму життю чоловік наразі не відчуває. На його думку, тут присутній "російський слід", – як і в ситуації з вибухом біля телеканалу "Еспресо" в Києві:

"Це ланки одного ланцюга... Діє якесь терористичне угрупування", - зазначив Осмаєв.

 

Згодом стало відомо, що Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом загибелі Аміни Окуєвої за статтею "Умисне вбивство". Про це повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

"Поліція Київської області відкрила провадження попередньо за статтею 115 Кримінального кодексу "Умисне вбивство", — сказав речник.

 

 
Прокурор Київської області Дмитро Чібісов заявив, що слідство вже має кілька головних версій вбивства Аміни Окуєвої, вони відпрацьовуються.

«Аміна загинула, чоловіку зараз надається медична допомога. Вона була на пасажирському сидінні. Підключили усі технічні та правоохоронні засоби, що розкрити цей злочин. Я зараз їду, щоб оглядати одну з місцевостей, де можливо має місце причетність до злочину», - зазначив прокурор.

Тим часом, ЗМІ з’ясували, що подружжя нещодавно відмовилося від державної охорони. Про це зокрема заявив речник Нацполіції України Ярослав Тракало у коментарі "Українській правді".

"Після того, як закінчився термін надання держохорони, вони відмовилися від охорони після кількох місяців з часу інциденту", - розповів Тракало. Причини відмови подружжя від охорони невідомі.

Нагадаємо, що це не перший замах на чеченських добровольців. 1 червня в Києві на Подолі також стався замах на подружжя Адама Осмаєва і Аміну Окуєву. Кілер вистрілив у груди Осмаєву, після чого Аміна зі свого пістолета зробила кілька пострілів у стрільця. У поліції тоді заявили, що розглядають як основну версію злочину патріотичну позицію подружжя.

Також зазначимо, що Окуєва була помічницею нардепа Ігоря Мосійчука, замах на якого було скоєно 25 жовтня біля редакції телеканалу "Еспресо". Після вбивства Окуєвої нардеп заявив, що вона напередодні писала йому й хотіла зустрітися.

Аміна Окуєва - лікарка, активістка та військовослужбовець чеченського походження. Учасниця Революції гідності. Воювала у складі батальйону "Київ-2" на Донбасі.

Окуєва народилася в Одесі. Прийняла іслам, коли вийшла заміж, згодом змінила прізвище та ім'я з Наталії Никифорової на Аміну Мустафінову. Прізвище Окуєва отримала від другого чоловіка. Після заміжжя виїхала в Росію, але потім повернулася. Навчалася в Одеському медичному університеті імені Мечникова, працювала в 11 міській лікарні лікарем-інтерном. У 2014 році Окуєва стала волонтеркою. Допомагала пораненим на Майдані. В кінці 2014 року разом із чоловіком Адамом Осмаєвим приєдналася до лав батальйону "Київ-1", в складі якого воював підрозділ із чеченців-добровольців "Батальйон імені Джохара Дудаєва". Брала участь в обороні Дебальцевого, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухиного у Луганській області. Служила прес-офіцером у Міжнародному миротворчому батальйоні імені Джохара Дудаєва, Домагалася надання батальйону офіційного статусу від МВС. Нагороджена орденом Народний герой України, отримала від глави МВС України Арсена Авакова вогнепальну зброю – пістолет Glock 43.

На момент загибелі Аміні Окуєвій було 34 роки.


Тиждень.ua

Наживо

Ефір

  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Корисно знати
  • 15:05 Телемагазин

Персони

"Стався до інших так, як хочеш, щоб ставились до тебе"
Олександра Хандога