Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Як журналістам працювати в день виборів: корисні лайфхаки

Як журналістам працювати в день виборів: корисні лайфхаки

720

Робота в день виборів може лякати, дратувати чи бентежити. Однак, якщо журналіст знає основні правила та підготовлений до викликів, вона може приносити задоволення. ІМІ підготував для цього кілька лайфхаків.

День виборів – один з найскладніших періодів роботи журналістів. Ці 24 години потребують максимальної концентрації уваги, використання накопиченого фактажу, випробування на стресостійкість та багатозадачність. Це день, коли одночасно треба “передаватися” телефоном, писати новину на колінках, слухати останні повідомлення, записувати коментарі, слідкувати за тим, що відбувається на дільниці, фотографувати “атмосферу” та героїв, запиваючи все це літрами кави. Втім, давайте все за порядком.

Підготовка заздалегідь

Напередодні дня голосування підготуйтеся до виборчого “божевілля” заздалегідь. Передусім перечитайте основні вимоги законів, які унормовують роботу журналіста під час виборів, радить головна редакторка Громадського телебачення (Київ) Ангеліна Карякіна. Вона звертає увагу, що варто нагадати собі про основні журналістські стандарти: точність, достовірність та повноту подання інформації, баланс думок, відокремлення факту від точки зору та оперативність. Це як правила дорожнього руху: дотримуєшся їх – їдеш та швидко досягаєш цілі, не дотримуєшся – зупиняєшся та буксуєш.

Окрім цього, вкрай необхідно заздалегідь визначитися з основним фокусом свого матеріалу. “Секрет будь-якого хорошого журналістського матеріалу – справжня людська історія. Головні на виборах таки не кандидати з їхніми програмами, а люди, яким вони щось обіцяють. Було б непогано питати насамперед у конкретних груп людей, яких стосуються ті чи інші програмні обіцянки кандидатів”, – вважає Ангеліна Карякіна.

Побутові, але не дрібниці

Також для роботи “в полі”, особливо якщо ви їдете у відрядження в інший регіон чи населений пункт, слід подбати про прості побутові речі. Зокрема, покласти в рюкзак чи сумку пауербанк для заряджання телефона, оскільки працювати доведеться цілий день і конче необхідно бути на зв’язку увесь цей час, радить журналістка тижневика “Новое время” (Київ) Христина Бердинських. Вона звертає увагу, що у день “Ч” важливо бути мобільним, тому гроші, бутерброд та пляшка води не будуть зайвими. І найголовніше – журналістське посвідчення та паспорт для вашої ідентифікації. Ці документи у вас повинні бути “by default”. Саме вони стануть у нагоді, особливо в разі, якщо будуть спроби перешкоджання роботі журналіста.

Робота на дільниці

Якщо в день виборів ви збираєтеся працювати на виборчій дільниці, варто пам’ятати, що вони відкриваються для голосування о 8-й годині ранку та працюють до 20.00 включно. Жодної акредитації чи реєстрації для роботи на виборчій дільниці отримувати не потрібно. Адже, відповідно до закону “Про вибори президента України”, журналіст має право перебувати на всіх публічних заходах, пов’язаних із виборами. Також закон гарантує журналісту “безперешкодний доступ на засідання виборчих комісій”. Про це не варто забувати в день виборів. Зокрема, ви можете прийти і на ранкове засідання комісій, яке зазвичай розпочинається о 7-й годині ранку чи навіть раніше. Саме в цей час вирішуються важливі процедурні питання, такі як розподіл повноважень між членами комісій (хто буде видавати бюлетені, приймати скарги тощо), також проводиться огляд скриньок і підписання контрольних листів, які вкидають у скриньки, відбувається перевірка бюлетенів, чи немає пошкоджених.

Христина Бердинських вважає, що від самого початку варто налагодити контакт із членами виборчої комісії на тій дільниці, де ви працюватимете. “Зазвичай я приходила на виборчу дільницю і з самого початку повідомляла членам виборчої комісії, що я представник ЗМІ, буду тут працювати, аби вони не хвилювалися, що це за люди, особливо коли ти з апаратурою і спокійно собі спостерігаєш за процесом волевиявлення”, – розповідає журналістка.

Фіксація порушень

Під час роботи на дільниці місця видавання бюлетенів, вхід/вихід із кабін, скриньки повинні бути в полі зору членів ДВК, спостерігачів, зокрема представників ЗМІ. Журналісти не мають перешкоджати роботі ДВК, однак якщо вони побачили порушення на дільниці, то можуть зафіксувати це на відео чи фото. “Одного разу в Слов’янську на виборчій дільниці, яка розміщувалася на околиці міста на м’ясокомбінаті, ми зафіксували підвезення людей на автобусах і намагалися зафіксувати цю історію, але члени комісії намагалися завадити нам знімати. Ми пригрозили, що викличемо, на той момент, міліцію. Це допомогло, порушення усунули”, – каже Христина Бердинських. Медіаюрист Олександр Бурмагін вказує на те, що журналісти можуть безперешкодно фіксувати всі порушення. Однак краще на це також звернути увагу спостерігачів або голови комісії, аби вони письмово зафіксували порушення процесу волевиявлення. Але в жодному разі не втручатися, оскільки це буде трактуватися як перешкоджання виборчому процесу з боку журналіста.

Конфліктні ситуації

У разі виникнення конфліктної ситуації з членами чи головою ДВК, коли, наприклад, журналісту забороняють знімати, чи намагаються закрити доступ з/до дільниці, необхідно знати, що таке рішення ухвалюється двома третинами голосів від усього складу комісії, а не присутніх у цей момент її членів. Якщо члени комісії таки проголосували за те, аби відчинити перед журналістом двері, все одно він не повинен залишати дільницю, доки не отримає в письмову вигляді постанову з описаною мотивацією. Документ треба вимагати, спокійно пояснивши, що ви збираєтесь оскаржувати це рішення. Головна редакторка Громадського телебачення Ангеліна Карякіна вважає, що будь-які порушення мають бути негайно оприлюднені. “Головний інструмент журналіста під час виборів – це камера, гласність. Будь-які порушення, перешкоджання роботі ЗМІ – це перешкоджання виборчому процесу”, – переконана Карякіна

Журналісти, які працюють у день виборів уже не вперше, радять, перш ніж вирушати на виборчі дільниці, запастися корисними телефонами: зокрема, мати із собою номер обласного керівництва МВС, керівництва окружних виборчих комісій, телефон гарячої лінії ЦВК. За цими телефонами слід дзвонити, якщо, наприклад, проти журналіста буде вчинено протиправні дії. Також стануть у нагоді номери телефонів журналістських і громадських організацій, які займаються виборами, представників спостережних місій.

Фактчекінг передусім

У день голосування оперативність має неабияке значення, адже ситуація змінюється щохвилини. Втім, ще більшої ваги набуває точність та достовірність повідомлень, адже під час виборчого процесу зростає кількість фейкової інформації, продукованої політтехнологами політичних сил. Тому під час голосування перед публікацією чи поширенням в ефірі слід ретельно перевіряти кожне повідомлення, цитати, заяви. Тут має спрацювати професійний запобіжник: що скандальнішою виглядає інформація, то ретельнішою має бути її перевірка в першоджерелах, каже співзасновник та керівник медіахабу “Твоє місто” (Львів) Тарас Яценко. “В день виборів у соцмережах може з’явитися сенсаційний пост відомої людини, а потім може виявитися, що це фейковий акаунт або людину зламали. Тому пости у Фейсбуці чи Твіттері не можуть бути в цей день джерелом офіційної інформації. Це все треба верифікувати”, – наголошує Яценко. Він підкреслює, що надзвичайно важливо перевіряти інформацію через різні джерела, зокрема громадські організації, які мають своїх спостерігачів на дільницях чи через органи державної влади. І до всього цього вмикати своє критичне мислення.

Підрахунок голосів

Якщо після виснажливого дня ви ще залишаєтеся на ногах і можете далі працювати, то варто пам’ятати, що журналіст має право бути присутнім на дільниці і після завершення голосування, під час підрахунку голосів. Водночас у законодавстві час перебування на дільниці не регламентується. Тобто закиди, що, мовляв, після 20.00 і “зачинення дверей” уже не можна ні вийти, ні зайти, не мають законних підстав. Юрист Олександр Бурмагін констатує: представник ЗМІ може в день виборів чи ніч підрахунку голосів побувати на декількох дільницях, причому реєструватися не обов’язково. Однак необхідно показати документ, що підтверджує статус журналіста. Найкращий варіант – це редакційне посвідчення. Єдине обмеження щодо присутності журналістів – не більше двох осіб від одного ЗМІ.

Лілія Ржеутська для ІМІ

 

 

Інститут масової інформації

 

Наживо

Ефір

  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 01:10 Марафон «Єдині новини»

Персони

"Ніхто не знає , які в нього сили, поки їх не використає"
Ольга Нестерук