Субота, 20 Квітня
Головна На часі Як в Україні відреагували на заяву Freedom House щодо заборони «Дождя»

Як в Україні відреагували на заяву Freedom House щодо заборони «Дождя»

784

Американська неурядова організація Freedom House розцінює заборону мовлення російського телеканалу «Дождь» як прояв цензури Україною. Відповідна заява була опублікована на сайті організації 13 січня й викликала бурхливу реакцію в Україні.

“Заборона владою трансляції телеканалу “Дождь” – цензура, що обмежує доступ українців до вибору точок зору. В той час, коли російська війська окупували частину України, життєво важливо, щоб українці мали доступ до незалежного висвітлення подій в Росії на одному з небагатьох незалежних російських ЗМІ, що залишилися”, – заявив Роберт Герман, віце-президент Freedom House з міжнародних програм.

Засновник Громадського телебачення Донбасу, головний редактор сайту “Новости Донбасса” Олексій Мацука вважає рішення Freedom House сигналом для українців і порівняв рішення Нацради з питань телебачення аналогом так званих “диктаторських законів 16 січня”.

Натомість головний редактор сайту newsru.ua Олена Лень називає заяву Freedom House “взірцем маніпуляції і перекручення логіки”, оскільки Україна “повинна обмежувати мовникам РФ можливість поширювати власну картинку світу на українського глядача”.

Головний редактор сайту Lb.ua Олег Базар пропонує, щоб Freedom House “домагалися трансляції каналів Аль-Каїди та ІД на території США, бо насправді життєво важливо, щоб американці мали доступ до незалежного висвітлення подій з боку тих, проти кого вони воюють”.

Подібну позицію висловив Віктор Уколов, екс-нардеп від БЮТ, у блозі: “Цікаво, а що б сказав Роберт, якби в США вийшов телеканал з ось такою брехливою і провокаційною, урізаною картою США? Навіть якби це був опозиційний російський телеканал?”.

Член Національної ради України з питань телебачення Сергій Костинський написав, що Freedom House своїм рішенням “вважає, що Україна має дозволяти російським телеканалам вести на своїй території пропаганду, що легітимізує порушення її суверенітету та територіальної цілісності”.

Виконавчий директор Центру суспільних відносин Євген Магда написав ще простіше:

12 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила “Дождь” із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Наразі відомо про дві причини: “Дождь” транслював комерційну рекламу та зображував Крим російським. Більше про роль телеканалу в Україні та виправдання керівництва “Дождя” читайте тут.

За даними Freedom House у 2016 р. рівень свободи Інтернету в Україні знизився порівняно з 2015 р.

Джерело статті: Сайт про стан свободи Інтернету в Україні, Білорусі та Росії Netfreedom.

Наживо

Ефір

  • 01:35 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:10 Військо
  • 07:30 Shift: життя у цифрі
  • 07:45 Телемагазин

Персони

"Ніхто не знає , які в нього сили, поки їх не використає"
Ольга Нестерук