Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Як роботизація змінює журналістику

Як роботизація змінює журналістику

862

Чи зможе робот отримати Пулітцерівську премію, як і де штучний інтелект уже замінив людину і чого чекати журналістам від роботизації в майбутньому.


Днями в Південній Кореї представили робота-журналіста, який пише замітки про футбольні матчі. Спочатку робот збирає дані з джерел, потім створює текст, а наприкінці здійснює граматичну перевірку. Програма використовує базу даних слів і пропозицій, написаних журналістами агентства. Структура матеріалу формується з огляду на результати матчу й участь у грі корейських спортсменів, пише УНІАН. «Телекритика» пригадує інші випадки, коли роботи замінюють журналістів, і з'ясовує, чим усе це може скінчитися.


Майбутнє вже настало


У листопаді минулого року бот Heliograf писав про результати виборів у окрузі Айови (США). Крім результатів, він написав, що це означає для республіканців і демократів, і в кого збережеться контроль над Білим домом. За пару місяців до цього цей же бот писав для Washington Post новини з Олімпіади в Ріо. Він робив короткі замітки, публікував результати змагань, повідомляв про графік події і відправляв нагадування про кожен івент за 15 хвилин до початку.


«З'являються алгоритми, які можуть писати не тільки сухі зведення про події, а й повноцінні матеріали»


Він працює таким чином. Редактори створюють наративні шаблони для історій, у тому числі ключові фрази, які враховують різні потенційні результати (від «республіканці зберегли контроль над Білим домом» до «демократи відновили контроль над Білим домом»). Heliograf ідентифікує відповідні дані, зіставляє їх з відповідними фразами в шаблоні, об'єднує, а потім публікує різні версії на різних платформах. Система також може сповіщати репортерів через Slack про будь-які аномалії, які знаходить у даних, наприклад, ширші, ніж прогнозувалося поля.

Washington Post – не єдине ЗМІ, яке вже застосовує в своїй роботі штучний інтелект. Наприклад, газета USA Today використовувала програмне забезпечення Wibbitz для створення коротких відеороликів: воно може перетворювати новинні статті на сценарії, створювати добірку зображень або відеоматеріалів і навіть додавати розповідь із синтезованим мовним сигналом.
News Tracer – це алгоритм Reuters, який допомагає журналістам оцінити цілісність твітів. Технологія оцінює історії на «достовірність» і «новинність», а також виходить з того, хто твітить, як новина поширюється мережею і чи були спроби користувачів ву Twitter підтвердити або спростувати її.

У березні 2014 року робот газети Los Angeles Times Quakebot написав замітку про землетрус у Каліфорнії. У тексті розповідалося про те, коли стався землетрус, яка у нього була магнітуда і радіус поширення. Робот отримує сповіщення про землетрус від Геологічної служби США, вибирає потрібні дані і вставляє їх у заздалегідь написаний шаблон, а потім надсилає редактору повідомлення, щоб він перевірив текст. Минулого місяця компанія Google вклала $0,8 мільйонів у сайт з роботами-новинарями.

Згодом з'являються і більш складні алгоритми, які можуть писати не тільки сухі зведення про події, а й повноцінні матеріали. Компанія Automated Insights з Північної Кароліни створила платформу Wordsmith, яка генерує тексти на основі набору даних. Вона не просто заповнює пропуски, а пише власні тексти. Програма збирає дані з фінансових звітів, виокремлює з них найважливіші, зіставляє із загальноекономічною інформацією і формує новинні замітки про доходи. Таких прикладів з кожним роком усе більше, а алгоритми стають на порядок якіснішими.


Чи замінять роботи людей-журналістів?


У Washington Post запевняють, що вони з обережністю ставляться до будь-якої технології, яка може замінити людей. Однак в листопаді 2012 року було потрібно чотири співробітника і 25 годин, щоб зібрати і опублікувати лише невелику частину результатів виборів, а в листопаді 2016 року Heliograf створив понад 500 статей з мінімальним втручанням людини. Згодом Heliograf зможе самостійно шукати в інтернеті, про що говорять люди, перевіряти пошту, щоб дізнатися, чи не «зайнята» чи ця історія, а якщо ні - буде попереджати редакторів або просто писати шматок тексту.

Журнал Forbes пише, що після 2020 року людина почне зникати з журналістики: "Програми перекладу мови в текст і програми з написання текстів замінять журналістів, які спеціалізуються на написанні новинних матеріалів за відкритими джерелами. Bloomberg вже замінив частину новинних журналістів на програму, яка пише біржові новини ". Однак видання зазначає, що авторська журналістика залишиться затребуваною.


«Робот зможе отримати Пулітцерівську премію за журналістський матеріал»


Водночас дослідження Оксфордського університету показало, що журналістика – одна з найменш уразливих сфер для автоматизації. Однак, на думку The Guardian, роботи потроху завойовують світ журналістики.

Роботи-журналісти можуть підвищити швидкість виробництва контенту і знизити витрати на створення деяких матеріалів. Щоправда, на думку дослідників, шаблони, які вони застосовують для написання новин, не дають змоги повністю розкрити тему, наприклад, пояснити, звідки взялися ті чи ті цифри, тому що шаблон був створений до того, як ці цифри взагалі з'явилися. Але все ж у роботів є потенціал виправити ці недоліки.

У найближчому майбутньому, вважає представник компанії Narrative Science Кріс Хаммонд, роботи зможуть розповідати цілі історії і, цілком можливо, претендуватимуть на отримання Пулітцерівської премії.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Наші люди звідусюди
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Вчитись ніколи не пізно"
Роман Шкромида