Пятниця, 19 Квітня
Головна Медіапростір Як продаватимуть телевізійну рекламу в 2017 році

Як продаватимуть телевізійну рекламу в 2017 році

1014

Наступного року телевізійна реклама подорожчає на 35%. Сейлз-хауси звітують, що цього року в ефір повернулось багато брендів і рекламні слоти переповнені. Але ціни все ще низькі та до рівноваги на ринку ще далеко.

Минулого тижня агентства отримали умови продажів реклами на телеканалах «умовного альянсу» – медіагруп StarLightMedia, «Інтер Медіа Груп» і «Медіа Група Україна» – на наступний рік. Згідно з шоп-листами (копія є у розпорядженні «Телекритики») базова вартість реклами зросте на 35%. Але трохи меншим буде підвищення в I кварталі – на 5-20%.

Продавці реклами говорять про 2017 рік зі стриманим оптимізмом. Цього року ринок повернувся на рівень 2013-го – виріс на 35% і перевищить позначку в 5 млрд гривень. В ефір повернулися багато рекламодавців з категорій парфумерія, косметика, гаджети, банки і автомобілі. При цьому інвентарю стало менше: якщо в 2013-му році рекламна квота становила 12 хвилин, то зараз – 9.

Телебачення часто першим реагує на економічні зміни в країні, переконаний директор з продажу та стратегічного розвитку сейлз-хауса «Інтер-реклама» Дмитро Дутчин: "Коли починається криза рекламодавці моментально скорочують бюджети. Як тільки з'являється перспектива поліпшення, компанії шаленими темпами збільшують видатки на рекламу".

Подорожчання могло бути і значнішим – видатки на просування для багатьох брендів однаково менші, ніж мають бути, – визнають навіть в агентствах. "Особливо ця різниця відчутна для транснаціональних компаній, які працюють на різних ринках", – стверджує Олексій Вірко, директор агентства Havas Media Ukraine. До того ж, навіть за планованого підвищення в доларах вартість телереклами ще далека від 2013 чи 2008 року. За оцінками Дмитра Дутчина, продажі у багатьох рекламодавців за останні роки зросли на 100-150%.

У серпні цього року продавці вже підвищували ціни на 35% для додаткових бюджетів і нових клієнтів. Але рекламодавців це не зупинило: про майже 100%-ву заповнюваність блоків кажуть у всіх групах.

Так що січневе підвищення – явно не останнє для 2017 року. Глава StarLightSales Андрій Партика прогнозує, що зростання цін на ТБ-рекламу буде спостерігатися у найближчі 2-3 роки.

Додатковим стимулом для рекламодавців має стати також спрощення системи ціноутворення. Розрахунок сезонних націнок наступного року відбуватиметься не за тижнями, як це було досі, а помісячно. А бонуси (додаткові виходи в ефір) перетворюються на знижку за виконання запланованого бюджету.

Запит на спрощення шоп-листів був останні кілька років, каже Світлана Калініна, керуючий партнер Kwendi Media Audit. З кожним роком розбиратися в них все складніше. Бонуси, ретробонуси, система їх нарахування, сезонний коефіцієнт, що ділився на тижні, – все це було занадто заплутано навіть для фахівців.

"Багато технічних змін можна логічно пояснити. Це відповідь сейлз-хаузів на тренд оптимізму – віра і продовження кривої відновлення, заява про зростання цін, повернення до спліту класів розміщення, що оптимально працюють на зростаючому ринку", – вважає Юлія Карпушина, операційний директор агентства Amplifi Ukraine .

Ярослава Наумова, "Телекритика"

Наживо

Ефір

  • 12:30 Про головне в деталях
  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Корисно знати

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська